Mayıs 16, 2013

fırında içli köfte


ne zamandır yapmak istediğim bir tarifti en sonunda denedim ve muradıma erdim..içli köfte krizi tutan ben amacına ulaştı..sizlerin de denemenizi umarak tarife geçiyorum:


iç malzeme listesi:

300 gr kıyma
2 büyük soğan
1 su bardağı ceviz
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
yarım bağ maydanoz
zeytin yağı,tereyağı
karabiber,tuz

dış malzemesi:
2 su bardağı esmer bulgur
1 su bardağı göce
tereyağı,zeytin yağı
1 çorba kaşığı biber salçası
tuz,karabiber


tarife iç malzemesinden başlayalım:
1-soğanları küçük küçük kıyalım
2-kıymayı da soğanların içine  atalım zeytin yağında  kavurmaya başlayalım.tereyağını kavurma işleminin sonunda koyalım ki yanmasın.tuzunu da ilave edin..
3-indirmeye yakın cevizini ve maydanozunu da ekleyin karabiberi unutmayın ama..
4-soğuması için ayrı bir yere alalım

dış malzemesi için:
1-bulgur ve göcenin üzerine sıcak su dökelim ve su çekene kadar bekletelim.
2-suyunu çeken bulgur ve göcenin içine tuzu,salçasını,yumurtasını,karabiberini ekleyelim ve yoğuralım..
3-yoğurma işlemini biraz uzun tutun..macun kıvamına getirmeniz lazım bulguru..

şimdi iki malzemenin birleşme zamanı..(ben borcamda yaptım bu işlemi..orta boy kare bir borcam kullandım.).

1-önce bulguru ikiye bölelim ,borcamı yağlayalım bir parçasını al tabana eilimzle yayalım..
2-iç malzemeyi araya yerleştirelim..
3-şimdi üstünde sıra.(.ben bu işlem işin streç film kullandım)..streç filmin arasına koyalım ve merdane yardımı ile bulguru inceltelim..açtığımız malzemeyi üzerine yerleştirelim..
4-üzerine zeytin yağı sürelim fırını 180 dereceye ayarlayalım önce  üzerini hafif kızartalım  sonra çıkaralım ve ü tereyağı sürelim..bir iki dakika daha tutalım.
5-fırından çıkarıp üzerini bir bezle kapatalım..bu işlem bulgurum yumuşamasını sağlayacak..
6-SEVGİYLE YİYELİM..AFİYET OLSUN..

Mayıs 14, 2013

ekmek üstü peynir

yapılışı ve malzemeleri:

-2 yumurta(ekmeğinize göre miktarını arttırın)
-biraz beyaz peynir,kaşar peyniri
-maydanoz
-tereyağı
-biraz da zeytin yağı
-hepsini karıştırın,karışımı ekmeklerin üzerine sürün..ister fırında isterseniz elektrikli pişiricilerle üzeri kızarana kadar pişirin..

kum pasta





ve gel gelelim KUM PASTA nın tarifine..bu tarifi okuldan bir arkadaşım olan Birtek öğretmenimin evinde yediğim bir tatlıdan esinlenerek yaptım..onunki tat ve şekil olarak tamamen farklıydı..esinlendiğim şeyi ise yapılış tarzı..çok teşekkür ederim,ellerine sağlık öğretmenim..

şimdi sıra tarif listesinde:

kek malzeme listesi:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı süt
1 su bardağı 1 parmak eksik sıvıyağ
3 çorba kaşığı hindistan cevizi
vanilya,kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
bir fiske tuz

kreması için:
3 su bardağı süt
1 su bardağı bir parmak eksik un
1 su bardağı bir parmak eksik şeker
1 kutu labne peyniri
1 kutu krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin

arası için bir paket(büyük boy) çikolata(çikolata tercihi size kalmış)


kek yapılışı:
1-yumurta ve şekeri çırpalım
2-süt,hindistan cevizi ve yağı ilave edin
3-kalan diğer kuru malzemeleri de elekten geçirerek ilave edin
4- fırın tepsisine altına yağlı kağıt sürerek kekimizi dökelim.(ben mini fırın tepsisine döktüm)
5-170 derecelik fırında pişirin.

kremanın yapılışı:
1-şeker,un ve 3 su bardağı sütü pişirin ve soğumasını bekleyin.
2-soğuyan kremanın içine labne peynirini,1 çay bardağı sütü,krem şantiyi ve margarini koyup mikser ile kıvam alasıya kadar çırpın.


şimdi krema ve kekin birleşme zamanı..
1-önce kekimizden kalıp çıkaralım..ben bu sefer kalp kek kalıbını tercih ettim..
2-kalıbı çıkardıktan sonra kekimizi bol süt ile ıslatalım..
3-sonra istediğimiz bir çikolatayı benmari usulü eritip kekimize sürelim
4-kremayı da çikolatanın üzerine sürelim..
5-en son kalan kek parçalarını robottan geçirip üzerine serpelim.kenarlarına da elimizle parçalardan yapıştıralım..
6-AFİYET OLSUN..:)



Mayıs 08, 2013

fındık ezmelim..


nefis nefis nefis bir tat oldu kendileri..öyle büyük dokunuşlar yaparak da bu lezzeti yakalamıyorsunuz..sizi hiç üzmeden ağzınızda dağılıveriyor..tarif ise oldukça basit


malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
aldığı kadar un
vanilya
kabartma tozu


içi için fındık ezmesi
üzerine de bol bol pudra şekeri

yapılışı:
bütün malzemeyi kurabiye hamuru yumuşaklığında yoğuralım..hamuru 1 saat buzdolabında bekletelim..hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve içini derin olarak açalım..bol bol fındık ezmesi dolduralım ve yuvarlak yaparak kapatalım.170 derecelik fırında üzeri pembeleşmeden çıkaralım ve sıcakken pudra şekeri dökelim..afiyetle yiyelim..


Mayıs 07, 2013

göce köftesi



göce köftesi için malzemeler:

2 su bardağı ince göce
1 su bardağı ince kısırlık bulgur
3 çorba kaşığı un
tuz,su

yoğurtlu sos için:
istenilen miktarda süzme yoğurt
2 diş sarımsak

domates sosu için:
5-6 adet rendelenmiş domates
zeytin yağı
tuz,fesleğen
sosun yapılış:rendelenen domateslerin suyunu alıncaya kadar pişirin..çok az zeytin yağı ilave edin..pişmeye devam etsin.indirmeye yakın fesleğeni de koyun ve altını kapatın..

yapılışı:
göce ve bulguru kısır yapar gibi sıcak suyla ıslatın..soğumasını ve suyunun çekmesini bekleyin..ardından un ve tuzunu koyarak yoğurun..birbiriyle özdeşleşen malzemeleri resimdeki gibi şekil verin..başka bir yerde suyu kaynatın, tuz ilave edin,biraz da yağ koyun ve göceleri içine atın..pişen göcelerin üzerine önce yoğurt sosunu,sonra domates sosunu,en son da tereyağını kızdırıp üzerine dökün..kuru reyhanla servise hazır olacaktır..

yağlı köftem..



önce tadından mı başlayayım yoksa yapılışından mı?ilk denememde kullandığım yağdan ötürü lezzetini pek beğenmesem de diğer yaptıklarım enfes ötesi oldu..


sizlerle de paylaşmak istiyorum bu güzel köfteyi deneyin mutlaka beğeneceksiniz..

malzemeleri:

-2 su bardağı ince kısırlık bulgur
-yarım su bardağı ince göce(evinizde yoksa koymayabilirsiniz..göcenin yapıştırma özelliği olduğu için çabuk tutuyor bulgurlar birbirini..)
-1 demet maydanoz
-3 diş sarımsak
-bol bol biber salçası ve domates salçası(burada miktarı sizin köfteyi hangi renkte sevdiğinize bağlıdır)
baharat olarak miktarları ve çeşitleri size kalmış(karabiber,köfte baharatı,kırmızı biber,kimyon,nane,kuru reyhan,tuz)
-1 su bardağı yemeklik ayçiçek yağı içine çok az da yemeklik zeytin yağı(yağı köfteyi yoğururken koymuyoruz)
-3 çorba kaşığı nar ekşisi
yarım limon

gel gelelim yapılışına:
önce bulgurumuza varsa göcemizi de koyarak sıcak su döküp demlenmesini bekliyoruz.çok su dökmeyin üzerini hafif kaplasın yeter..su döktüğümüz kabın ağzını kapatalım ve soğumasını bekleyelim..soğuyan bulgurun içine maydanoz,limon,nar ekşisi ve yağ koymadan diğer malzemeleri koyup yoğuralım..çiğ köfte yapar gibi aynı..
kıvamına gelen köftenin içine kızgın yağı dökelim(yağı aynı patates kızartır gibi kızdıralım)yağın biraz soğumasını bekleyelim ve tekrar yoğuralım..içine nar ekşisi,limon ve maydanozunu ilave edip resimdeki gibi şekil verelim..çok güzel bir tat..denemenizi tavsiye ederim..AFİYETLE..




Mayıs 06, 2013

fesleğen soslu kızartma



evinizde bıraktığı o muhteşem kokuyu bir duysanız asla vazgeçemeyeceğiniz bir tat olacaktır..fesleğeni her şeye koymayı seven ben bu sefer de kızartma üstünde denedim..buna kızartma denmez tabiki de..çünkü bütün malzemeleri az yağ koyarak fırına attım ve orada pişirdim..gelelim malzemelere:


kızartma için:
3 adet patates
1 adet bostan patlıcan
6-7 adet yeşil biber
3-4 adet kırmızı biber
2-3 adet kabak
isteğe göre havuç,soğan ve diğer malzemeler
zeytin yağı
tuz,karabiber,toz biber,kekik


sos için:
1 kilo rendelenmiş domates
2 diş sarımsak
zeytin yağı,tereyağı
fesleğen(taze de koyabilirsiniz)ben 1 tatlı kaşığı gibi kullandım..
tuz

önce sostan başlayalım rendelenen domateslerin suyunu çekmesi için ocağa koyun ve sarımsakları üzerine rendeleyin.fesleğeni ilave edin önemli olan birlikte pişmeleri suyu çekilince az miktar zeytin yağı ve tereyağını koyup sos kıvamına getirelim..sosumuz işte hazır..

kızartma malzemelerinin de istenilen büyüklükte doğrayalım baharatlarla karıştıralım yağını ilave edelim(yağ miktarı size kalmış)yağlı kağıt serip 250 derecede pişirelim..fırından çıkınca üzerine sosunu ilave edip servise çıkaralım..AFİYETLE..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...