Eylül 10, 2013

iç pilav


yemekten asla bıkmayacağım bu pilavın hem tatlı hem tuzlu tadın enfes bulmuşumdur hep iç pilavı gururla sunarım:


MALZEMELER:

1 büyük su bardağı pirinç
2 adet soğan
2 adet havuç
istenilen miktarda çam fıstığı
küçük bir kase mısır
istenilen miktarda kuş üzümü
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı tarçın
karabiber,tuz
zeytin yağa,tereyağı



YAPIM AŞAMASI:
-pirincimizi 1 saat önceden sıcak suda bekletiyoruz.
-tencereye soğanları yemeklik doğrayalım ve zeytin yağını ekleyelim.
-soğanların içine havuçları küçük küçük doğrayıp atıyoruz.
-çam fıstıklarını ilave ediyoruz.
-kavurma işlemini uzun tutuyoruz.
-kavurma işleminin bitimine yakın tereyağını ilave ediyoruz.
-pirincimizi bol suda yıkayıp ilave ediyoruz.
-bir miktar da pirinçle kavurup,mısırı,maydanozu,baharatları,sıcak suda beklettiğimiz kuş üzümlerini katıp;
-sıcak suyunu ilave ediyoruz.(sıcak su 1 e 1 olmalıdır.Yani pirinci ölçtüğünüz bardakla sıcak suyunu ilave edin.)
-Ocağı en kısık şekle getirip piştikten sonra altını kapatıyoruz.

SEVGİYLE YEMENİZ UMUDUYLA..

ayvalık tostu


o kadar büyük bir ilgi ile karşılandı ki ayvalık tostu..aslında bu kadar meşhur olması beni de şaşırttı..arkadaşlarım okulda "O neydi Gül Seda?Öldük burada.Karnım da nasıl aç nasıl"gibi tepkilerle karşıladılar beni..çok basit ama yine de tarifini vermek istiyorum.

  • 4 parça ayvalık tost ekmeği (2 kişi için)
  • 6 ince dilim kaşar peyniri
  • 10 adet sosis (küçük boy)
  • 15 ince dilim salam
  • 7-8 dilim sucuk
  • 1 adet domates
  • 1 küçük kase rus salatası
  • 3-4 adet salatalık turşusu
  • tuz
  • etleri sotelemek için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
  1. Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin.
  2. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun.
  3. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.


AFİYETLE..

Eylül 09, 2013

ballı un helvası




CANIM OKUYUCULARIM!Sizlere bu sefer enfes bir tatlı tarifi vereceğim..yerken ağzınızda enfes bir tat bırakan bu lezzete bayılacaksınız..isterseniz tatlıyı öğrenme aşamasından biraz bahsedeyim:

Emine BEDER hanımın Mutfak Aşkı programından aradıklarında acaba ne yapsam diye düşünmeye başlamıştım..Tabiki fikirler havada uçarken eltim İmren in sevgili teyzesini arama fikri geldi aklımıza Yıldız ablamın mutlaka bir tarifi olmalıydı aklında.Öyle de oldu  benim de zevkle yapabileceğim bir tarifi bana ulaştırdı..(ONA SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİ GÖNDERİYORUM)..Beyaz tv MUTFAK AŞKI programı için artık bir tarif hazırdı  köşede..Hoş tarifi ayrıntılı olarak izleyeceğiz BEYAZ TV de ama ben dayanamadım onlardan önce verdim tarifini..


MALZEMELER:
3 su bardağı un
yarım paket margarin
50 gr tereyağı(siz isterseniz hepsini tuzsuz tereyağı olarak kullanabilirsiniz)
2 su bardağına yakın çifte kavrulmuş fındık
1 su bardağına yakın bal


YAPIM AŞAMASI:
-Önce yağı bir tavada eritelim ve ununu ilave edelim.
-unu ilave edince çok iyi kavurmanız gerekiyor.
-kavrulan unu anlamak için tavaya yaklaşalım ve kokusuna bakalım eğer un kokusu varsa kavurmaya devam edelim.
-bizim aradığımız koku aromalı hoş bir koku olmalı.
-kavrulan una dişe gelecek şekilde kırdığImız fındıkları ilave edelim..
-fındıklarla birlikte biraz daha kavuralım.
-tavanın altını kapatalım ve sıcaklığı hafif geçince balını ilave edelim.
-balla birlikte güzelce karıştıralım.
-tatlıyı düz bir kaba alalım ve kaşıkla üzerini düzeltelim..
-balın miktarını dikkatli koymak çok önemli az koyarsanız tatlınız birbirine yapışmaz ve güzel kesemezsiniz..
-balı az gelmişse tavadayken biraz daha ilave edebilirsiniz.
-bu tatlının kıvamı sert olacak ve bıçakla da kesebileceksiniz..
AFİYETLE CANLAR..

Eylül 07, 2013

haşaşlı mercimekli bükme


Şimdi hangi memleketim desem ben buna aslı AFYON dur diyeceğim ee KÜTAHYA da da yapılıyor aynısı..ne babamı ne annemi küstürmek isterim bu konuda aslında..Çok sevdiğim haşaş,gözünü sevdiğim haşaş sen bizim her soframızda bulunursun..sen söyle şimdi kiminsin sen?KÜTAHYA MI AFYON MU?

Çocukluğumun geçtiği Kütahya-Tavşanlı yöresinde haşaşın kullanılmadığı yer hemen hemen yok gibiydi..küçüktük o zaman bilmiyorduk ne kadar kıymetli olduğunu..gurbete düşünce anladık aslında bizim aileden olduğunu..hem doğumda,hem ölümde,hem sünnette,hem düğünde sıklıkla karşımıza çıkardı.Bir de anneannemin bayram sabahları için hazırladığı haşaşlı ekmeğimiz de burnumuzda tüterdi o zamanlar..ailecek o kocaman ekmeğin başına geçer mis gibi kokusunu çeke çeke yapardık kahvaltımızı..
Bir de babaannem vardı o bayram sabahlarında köye giderdik onun yanına Afyon a o da bize tavşan ayağından hazırlanan fırça ile yağ sürerdi üstlerine..korkardım yemezdim..bilmezdim ki ne kıymetliymiş kuzinede yaptığı o mis gibi bükmeler..bilmiyorduk işte çocuktuk.bilmiyorduk.bilseydim o mükemmel tadını yemez miydim hiç?haksızlık etmişim sana babaannecim ellerine sağlık nur içinde yat..

ufak ufak tarifine geçmezsem burada gözlerim yaşlı yaşlı göremeyeceğim klavyeyi..

HAMUR MALZEME LİSTESİ:
1 kilo un
1 çorba kaşığı sirke
tuz
aldığı kadar su

-Hamurumuzu yapmak için unumuzu bir kaba alalım.
-sirkesini ve tuzunu ilave edelim.
yavaş yavaş suyunu dökelim ve hamur şekline getirelim.
-hamuru iyice yoğuralım.
-dinlenmesi için serin bir yere alalım ve mutlaka ağzını bir bez ile örtelim.

İÇ MALZEME LİSTESİ:
300 gr ezilmiş haşaş
2 su bardağı zeytin yağı
biraz su
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
2 adet soğan
tuz,karabiber


-soğanları yemeklik doğrayıp çok az zeytin yağında öldürelim.
-öldürdüğümüz soğanların içine tuz ve karabiber koyalım.mercimeğini ekleyelim.
-başka bir yerde haşaşı yağ ile açalım ve sürülebilecek kıvama getirelim..
-yağınız yetmez ise su da kullanabilirsiniz.


şimdi hamur ve haşaşın kavuşma zamanı..
-önce hamurumuzu eşit sayılarda açabilecek ölçülerde bölelim..
-böldüğümüz hamurları merdane yardımı ile açalım.
-tüm hamurun üzerine haşaşlı harçtan sürelim.
-şimdi hamuru bohça şeklinde katlayın ve dinlenmeye bırakın..
-bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın.
-bu işlem bitince bohça şeklindeki hamurları tekrar açma zamanı..
-bohça şekline gelmiş hamurları tekrar açalım ve haşaşlı harçtan sürelim..
-yine bohça şekline getirelim.
-anladığınız kadarıyla iki kere haşalşı harçtan sürmüş olduk.
-şimdi en son şekle gelmiş bohçaları açma zamanı..
-yine merdane yardımı ile açmaya çalışalım.
-merdane ile açılmayan yerleri elle açabilirsiniz.
-açtığınız hamuru dörde bölün ve içine mercimekli harçtan koyup istediğiniz şekilde kapatın.
-fırın tepsisine dizip 200 derecelik fırında pişirin..



ÇAYIN YANINA MÜKEMMEL BİR LEZZETTİR..AFİYET OLSUN CANLAR..

Eylül 06, 2013

mercimekli bulgur pilavı


eskiler ne dermiş:pirinci yap unut,bulguru yap yut..seviyorum böyle doğru ve ilginç anneanne sözlerini..özellikle bu pilavı da çok seviyorum kulakları çınlasın canım babam öyle sever ki bunu..bir gün tarifini bile vermişti bana..ben size:


MALZEMELER:
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
2 su bardağı bulgur
3 adet soğan
1 çorba kaşığı domates biber salçası karışık
1 çorba kaşığı tere yağı
2-3 çorba kaşığı zeytin yağı
karabiber,tuz


YAPIM AŞAMASI:
-yeşil mercimekleri haşlayalım.Haşladığımız suyu dökmeyelim ama
-başka bir tencerede soğanları piyazlık doğrayalım ve zeytin yağında kavuralım.
-salçasını ekleyelim kavurmaya devam edelim.
-tere yağını da ekleyip;soğanların iyice pişmesini sağlayalım..biraz sıcak su eklemenizi tavsiye ederim.
-soğanlar pişince bulgurunu ve pişirdiğiniz yeşil mercimekleri suyu ile ilave edelim..
-yeşil mercimekleri eklediğimizde suyunun sıcak olması gerek.
-bulgurunuzun iki katı ölçüsünde sıcak su ilave edelim.
-baharatını ve tuzunu koyup,ocağı en kısık seviyesine getirip pişirelim.
-pilavınız demlendiği vakit yemeğe hazır demektir..

AĞIZ TADIYLA YEMENİZ UMUDUYLA..:)


közlenmiş patlıcanlı karnıyarık



malzemeler:
2 kilo patlıcan
300 gr kuzu,dana karışık kıyma
2 adet büyük soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet domates
2 adet biber
yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı biber-domates salçası karışık
2 çorba kaşığı tereyağı
2-3 çorba kaşığı zeytin yağı
tuz,karabiber



yapım aşaması:
-önce patlıcanları ister ocağın üstünde,isteseniz fırında  közleyin
-başka bir yerde soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayın, ve zeytin yağında kavurmaya başlayın.
-kıymayı da ilave edin ve pişirmeye devam edin.
-biber ve domatesleri doğrayıp ilave edin.
-indirmeye yakın maydanoz ve baharatlarını ilave edin.
-közlenen patlıcanlarınız soğuduğu zaman hazırladığınız iç malzemesini içlerine doldurun..
-başka bir tavada salçaları tere yağında kavurun ve biraz sıcak su ilave ederek bir sos hazırlayın.
-hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine gezdirin ve fırına verin..ben hepsini üzerine birer adet patates koydum..

ÇOK HAFİF VE LEZZETLİ BİR FIRIN YEMEĞİ OLDU..TERE YAĞINDA PİŞİRDİĞİNİZ SOSU MUTLAKA İLAVE EDİN..İNANILMAZ BİR LEZZET KATIYOR..
AFİYET OLSUN..

Eylül 05, 2013

GÜVEÇTE mantar-et kardeşliği


İnanılmaz bir üçlü ile karşı karşıyayız.GÜVEÇ-ET-MANTAR..bunların içine çok az da sebze kattın mı tadından yenmez olur işte..
..akşam yemeğine kardeşim ve kayınbabam gelecekti..yine dolabı açtım ve her bir sebzeden  azar azar olduğunu gördüm..eee güvece ne girerse girsin güzel olur diye düşündüm ve başladım yemeğimi yapmaya..


MALZEMELER:
yarım kilo bifteklik antrikot
yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet domates
3 diş sarımsak
2-3 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
karabiber,tuz,kekik
tereyağı


YAPIM AŞAMASI:
-soğanları piyazlık doğrayalım..
-sarımsağı doğrayıp ekleyelim.
-etimizi jülyen şeklinde keselim ve soğanlara ekleyelim.
-mantarlarımını yıkayıp ekleyelim.
-kalan sebzelerimizi ve tereyağını ekleyip;hafif pişirelim..
-indirmeye yakın baharatlarını ve tuzunu ekleyip güveçlerimize dolduralım.
-fırınımızı 250 dereceye getirelim ve hafif sulu olarak bıraktığımız güveçlerimizi pişirelim.
-indirmeye yakın kaşar peyniri serpip servis edelim..
AFİYET BAL OLSUN..

cevizli peynirlim


öyle adının janjanlı olmasına  bakmayın bildiğiniz peynirli cevizli makarna;ama biraz dikkat çekmek istedim..siz değerli takipçilerimin en güzel sunumları hak ettiğinizi bildiğimden her seferinde değişik tatlar ve görüntülerle karşınıza çıkmaya çalışıyorum.umarım başarılı olabiliyorumdur..sözü uzatmayı sevmeyen ben tarife geçmek için sabırsızlanıyorum.

malzemeler:
1 paket erişte(ben pastavilla olanı tercih ederim hep)
istenilen miktarda beyaz peynir
1 su bardağı kadar ceviz(miktarı size kalmış)
3 çorba kaşığı kadar tereyağı
süslemek için maydanoz
kaynatmak için sıcak su




yapım aşaması:
-önce makarnayı tuz ve yağ koyduğumuz bir tencerede pişirelim.
-pişen makarnaları kevgire alıp süzülmesini bekleyelim..makarnaları az bir suda yıkayalım ki yapışkanlığı geçsin.
-başka bir tencereye tere yağını alalım üzerine tuz serpelim kızgın şekle getirelim.
-kızan tere yağına makarnaları atalım yağda biraz çevirelim.
-süsleme kabına alıp istediğimiz şekilde ceviz,peynir ve maydanozla süsleyelim.
-ılık olarak servis edelim..
AFİYET OLSUN..

Eylül 02, 2013

bulgurlu biber dolması


canım biberlerim,yeşil biberlerim,minik biberlerim sizleri en sonunda dolma yapmak için kullandım..önce nazikçe çekirdeklerinizi çıkardım,sonra hepinizi bir bir yıkadım..sonra o değerli kıymalı bulgurlu içinizi hazırladım..altınıza salçayı terayağda kavurup koydum ve son olarak da içlerinizi doldurup sizleri kaynattım..afiyetle yenmek için hazırsınz artık...

MALZEMELER:
200 gr kıyma
1 kilo yeşil biber
3 adet soğan
yarım demet maydanoz
bir tutam taze nane(yoksa kuru nane de olur)
1-5 su bardağı ince  bulgur
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışık
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
zeytinyağı,tereyağı
tuz


YAPIM AŞAMASI:
-soğanları yemeklik doğrayalım ve bol zeytin yağında kıyma ile birlikte pişirelim..
-tuzunu da ilave edelim.
-salçasını ekleyelim ve kavuralım.
-kavurma işlemi bitince bulgurunu ekleyelim.
-bulgurlu içe sıcak su ekleyerek hafif bulgurun pişmesini sağlayalım
-baharatlarını ekleyelim.
-altını kapaım ve maydanozu,naneyi ilave edelim.
-soğuduktan sonra biberlerin içlerini dolduralım.
-pişireceğimiz tencerenin altına bir kaşık domates salçası ve bir çorba kaşığı tereyağı koyup dağlayalım..
-dolmaları bu dağlanmış salçanın üzerine dizelim üzerine su ekleyelim.
-dolmaları kaynatalım..kaynamaya başlayınca altını kısalım,pişmesini bekleyelim..
AFİYET OLSUN..


ayranlı poğaça



evet evet doğru duydunuz evde süt ve yoğurt bulamayan ben ayrandan da olur canım diyerek deneme yanılma yöntemini kullandım..pek ala da oldu hem de çok güzel ve hafif oldu..çayın yanına çıkarabileceğiniz,sabah kahvaltısına koyabileceğiniz bir tat oldu.. sizin de beğeneceğinizi umarak bu yeni tarifimi gururla sunarım..



MALZEMELER:
1 kutu küçük ayran(ıoda sıcaklığında olsun)
yarım paket tek kullanımlık maya
1 paket kabartma tozu
1 fincan zeytin yağı
50-60 gr tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı sıcağa yakın su
1 adet kesme şeker
tuz
aldığı kadar un(ben yine kepekli undan da bir miktar kullandım)


YAPIMI:
-sıvı olan bütün malzemeleri bir kaba alın..
-üzerine maya ve kabartma tozunu dökün
-kesme şekerini ekleyin..
-yumurtasını kırın ve yağlarını ekleyin..
-ununu azar azar ekleyerek hamuru kulak memesi yumuşaklığına getirin..
-hamurun dinlenmesi için başka bir yere alın ve üzerini bir bezle kapatın..
-kabaran hamurdan istediğiniz miktarda ve istediğiniz şekilde parçalar kopararak tepsiye dizin.
-üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin.
-200 derecelik fırında pişirin..
AFİYET OLSUN..


Ağustos 28, 2013

karamelize soğanlı peynirli tart



yayın başlığını yazarken ne kadar uzun ismi oldu dedim kendi kendime..yine de bu isim ile çıkarmak istedim yayına..ilk defa denediğim bir lezzet oldu kendisi o yüzden yaparken biraz tereddüt ettim..ama sonuç mükemmel oldu..24 for kitchen adlı kanaldan esinlenerek denediğim tarifimi gururla sunarım..


hamur malzeme listesi:
1 adet yumurta
yarım çay bardağı zeytin yağı
50 gr tereyağı(2-3 çorba kaşığına karşılık )
1 çay bardağı süt
tuz
1 çorba kaşığ sirke
aldığı kadar kepekli ve beyaz un(ikisini yarı yarıya koymaya çalıştım)
yarım paket kabartma tozu

üst malzeme listesi:
3 adet kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
beyaz peynir
yarım su bardağı su
karabiber


yapılışı:
-yumurtayı yoğurma kabına alalım.
-üzerine soğuk tereyağını,zeytin yağını ilave edelim..
-süt,sirke,tuzunu,kabartma tozunu koyalım ve diğer malzemeler girmeden şöyle bir karıştıralım..
-iki undan da azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
-yoğrulan hamuru iki yağlı kağıt arasına koyalım ve merdane yardımı ile açalım.
-açılan hamuru dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım..

NOT:BEN HAMURU KELEPÇELİ KALIBIN TABANINA GÖRE AÇTIM..HAMURUM BİRAZ FAZLA OLDU ONUN İÇİN DE KALAN HAMURU BUZDOLABININ BUZLUK BÖLÜMÜNE KALDIRDIM..DAHA SONRA BU HAMURDAN TUZLU KURABİYE YA DA YİNE AYNI BU ŞEKİLDE TART YAPABİLİRSİNİZ..


üst malzeme yapılışı:
-soğanları piyazlık doğrayalım.
-zeytin yağını ilave edelim ve kavurmaya başlayalım.
-kavrulan soğanların içine suyunu ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatalım..
-soğanların çok iyi pişmesi lazım.
-pişen soğanların içine indirmeye yakın tereyağı ilave edelim..
-karabiberini serpelim.
-tencerenin altını kapatalım ve soğumaya bırakalım..


buzdolabında beklettiğimiz hamuru alalım..kalıba göre ayarlayalım ve üzerine soğanını koyalım..bol beyaz peynir parçalayalım ve 200 derecelik fırına verelim..(ben biraz az peynir koymuşum..daha çok koyarsanız sanırım daha iyi olacak)..iyi günlere yiyelim..

Gül-i Nisan Mutfağı Samanyolu TV Mutfak Keyfi Programında 23.08.2013

Ağustos 27, 2013

fırında tavuk





yemesi lezzetli,yapması kolay mı kolay bir fırın yemeğidir kendisi..15 dakikada hazırlanan bu enfes yemeği özgem işten gelmeye yakın fırına koydum..tereyağı ve sütü de eklediğim zaman tadından yenmez oldu..siz de benim gibi çalışan bir bayansanız ve misafirleriniz için basit ve leziz bir tarif istiyorsanız bu yemeği yapmanızı tavsiye ederim..bir gün önceden bile hazırlayabilirsiniz..işte tarifi:

MALZEMELER:
8 adet tavuk baget
3 adet patates
1 adet soğan
2-3 adet sarımsak
zeytin yağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
tuz,karabiber,kekik

YAPIM AŞAMASI:
-patateslerimizi soyalım ve istediğimiz gibi doğrayalım.
-patatesleri bir kaba alıp üzerine bir miktar zeytin yağı dökelim..
-baharatlarını ekleyelim..
-sütünü koyalım ve karıştıralım..
-sarımsağını ezip ekleyelim.
-sonra bagetleri de aynı kaba koyalım ve 1-2 saat bekletelim..(vaktiniz yoksa bekletmeseniz de olur)
-bagetleri ve patatesleri bir fırın kabına dizelim..
-üzerine 1 adet soğan kesip koyalım.
-tereyağını da parça parça kesip üzerine koyalım.
-250 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim..
-AFİYET OLSUN..


Ağustos 26, 2013

PİRPİRİM


denemediyseniz kesinlikle tavsiye edeceğim çok hafif bir yaz yemeğidir..hem besleyici hem de çok hafif bu lezzetli yemeği yapmanız için işte tarifi:

MALZEMELER:
1 demet semiz otu
3-4 yemek kaşığı yemeklik zeytin yağı
2 adet soğan
1,5 yemek kaşığı domates biber salçası karışık
yarım kilo domates(2 -3 adet)
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı haşlanmış nohut
üzeri için (yoğurt,kuru nane,sarımsak)



YAPILIŞI:


-soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz
-soğanları zeytin yağında kavuruyoruz.
-kavrulan soğanların üzerine salçayı ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz..
-domatesleri doğrayıp ekliyoruz.
-semiz otunu kesip koyuyoruz.
-en son bulgur ve nohutunu ekleyip çok az su koyup yemeği pişmeye bırakıyoruz.
-pişen yemeğimizin kenarlarına yoğurt koyuyoruz..
-yoğurtun üzerine kuru nane serpiyoruz.
-en son olarak da sarımsağı ezip yemeğin üzerine koyuyoruz..
AFİYETLE SEVDİKLERİM..

Ağustos 24, 2013

KEK TOPLARI


MALZEMELER:

KEK MALZEMESİ:
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
3 çorba kışığı kakao
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çay bardağı süt
kabartma tozu
vanilya

KEK YAPIM AŞAMASI:
-Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
-unu,kabartma tozunu,kakaoyu ve vanilini elekten geçirip yumurta karışımına ilave edin.
-hindistan cevizini de ekleyin ve pişirme kabımıza alın..


SOS MALZEMELERİ:
1 paket bitter çikolata,
bir paket beyaz çikolata,
yarım paket krema
1 çorba kaşığı tereyağı

SOSUN YAPILIŞI:
-kremayı pişirme kabına alın ve benmari usulü ısıtmaya başlayın..
-kaynama noktasına gelmeden çikolataları ilave edin..
-çikolatalar iyice eriyince içine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin..


KEK VE SOSUN BULUŞMASI:
kekimizi yapıp soğutalım..bir gece önceden yaparsak daha iyi olur..sonra kekimizi bir kaba alalım ve elimizle parçalayalım..yaptığımız çikolatalı sosu ilave edelim ve yoğuralım..yoğurma işlemi  sonrasında üzerine fındık koyup resimdeki gibi süsleyebilirsiniz..
AFİYETLE EMİ..!!


Ağustos 21, 2013

sütlü köfte


Adına aldanmayın;ama tadına aldanın..hatta tadına mest bile olun..inanılmaz lezzette olan bu köfteyi denemenizi ısrar ile tavsiye ediyorum..köfte severler nerede acaba?

MALZEMELER:
500 gr  köftelik kıyma(danası daha fazla kuzusu 150 gr civarında)
3 adet ekmek içi
yarım su bardağı süt
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 adet soğan maydanoz
yarım demet
ustasından tuz
sirke(sirkeyi içine koymuyoruz)


SÜSLEMEK İÇİN:
yeşil biber,kırmızı biber,domates,tereyağı

YAPILIŞI:
-ekmek içlerini elimizle küçültelim ve üzerine sütü dökelim..
-başka bir kapta kıymanın içine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.
-maydanozunu kıyalım ve ilave edelim.
-baharatlarını dökelim.
-sütle ıslattığımız ekmek içlerini de ilave edip yoğurmaya başlayalım..
-15-20 dakika civarında yoğuralım..
-yoğurduğumuz köfteyi 1-2 saat buzdolabında bekletelim.
-başka bir kaba bir miktar elma sirkesini dökelim.
-yoğurduğumuz köfteyi dolaptan çıkaralım ve elimizle istediğimiz şekli verelim..
-elimizi sirkeye batıralım ve köftelerin etrafına sürelim.
-ben resimdeki gibi toprak kaba koydum ve aralarına sebzelerini yerleştirdim..her bir köftenin üzerine de tereyağı bıraktım..
-AFİYET,.BAL ŞEKER OLSUN

SİRKE KÖFTEYE LEZZET VERİR..İLLA KOYMANIZ GEREKMİYOR..SADECE BİR TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR..

BALKANLARDAN GELEN MENEMEN TARİFİ-(kışlık hazırlıkları 1)



O kadar da uzun yoldan gelmedi canım bu tarif..hemen karşı komşum Melahat teyzemden ulaştı bana.. Yaptığı bütün lezzetleri benimle paylaşmayı seven değerli komşumdan.. "Bir baksana Gül Seda nasıl olmuş bu? " Diyen o  masal tonundaki sesiyle kapıma gelen tonton komşumdan..Ama iyi ki ulaştı,çok güzel oldu pek güzel oldu..Tadında da yenmez oldu..Yemeyelim mi ne dersiniz saklayalım mı bu kışa?Belki soğuk kış günlerinde içine kıracağımız birkaç yumurta ile içimizi ısıtabilir mi dersiniz?Ya da işten yorgun geldiğimizde alternatif mi olur bize?Bence her türlü alternatif olur bu sostan deneyin bi siz de göreceksiniz..SIRA TARİFTE DEĞİL Mİ?ALIN ELİNİZE BİR KALEM YA DA DURUN ALMANIZA GEREK YOK Kİ BEN YAZDIM ZATEN SİZİN İÇİN:


MALZEMELER:

5 kilo kırmızı biber(kapya)
3 kilo domates(bardak domates)
yarım kiloya yakın yeşil biber
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 çorba kaşığı pul biber
5-6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
ustasından tuz


YAPILIŞI:
-Önce kırmızı biberlerimizi közlüyoruz..
-Domateslerimizin kabuklarını rahat soymak için kaynamış suyun içine batırıp çıkarıyoruz.
-Domateslerimizi önce dörde,sonra da böldüğümüz parçaları da biraz daha küçültüp tencereye alıyoruz..
-Domateslerimiz kaynamaya başlıyor..
-Yeşil biberleri ekliyoruz..
-Kaynayan domateslerimiz kıvam almaya başlayınca kırmızı biberlerini doğrayıp koyuyoruz..
-Sarımsağını,pul biberini,yağını ve karabiberini ekliyoruz..
-Sosumuzu güzel bir kıvam alasıya kadar kaynatıyoruz..
-Kaynatma işlemi son bulduğunda tuzunu ilave ediyoruz.
-En son aşamaya geldik..Sıcak sıcak kavanozlara koyup..kavanozların kapağını sıkıca kapatıp  ters çeviriyoruz..
-Çevirdiğimiz kavanozların üzerine bir bez örtüyoruz ve bir gece tutması için bekletiyoruz..

KAVANOZUN TUTTUĞUNU ELİNİZLE ANLAYABİLİRSİNİZ..EĞER KAPAK HAFİF İÇERİ DOĞRU ÇÖKMÜŞ İSE  HAZIR DEMEKTİR..TUTMADIYSA BUZDOLABINA KALDIRIN Kİ BOZULMASIN..İLK ÖNCE ONU TÜKETİRSİNİZ..AFİYETLE..

BU SOSU BÜTÜN YEMEKLERE KULLANABİLİRSİNİZ..AFİYETLE,SAĞLIKLA YEMENİZ DİLEĞİ İLE..


DEĞMESİN YAĞLI BOYA ve GÜL-İ NİSAN MUTFAĞI


Blogumun yeniden şekillenmesini sağlayan  sevgili Sevgi hanıma huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum..Onun sihirli elleri benim yemeklerimle buluşunca ortaya nacizane bir blogspot meydana getirdi..Biz çok severek yaptık,umarım siz de çok iyi vakit geçirirsiniz..

Sizin de onunla mutlaka tanışmanızı istiyorum;çünkü onda kendinizle ilgili
eminim ki bir şeyler bulacaksınız..Yolunuz,yolumuz açık olsun (http://degmesinyagliboya.blogspot.com/)



Ağustos 20, 2013

çikolatalı brownie(orijinal Fransız tarifidir)



evet evet gerçekten orijinal bir Fransız brownie tarifidir..Fransızlar başkalarına tarif vermek konusunda çok ketumlarmış..Kayınvalidem görümcenin düğünü için Amerika ya gittiğinde bu lezzetli brownie tarifini görümcemin arkadaşı sevgili Marie PIERRE den almış..Ben de ilk yediğim andan itibaren bu kekin müdavimi oldum neredeyse her gün yapar duruma gelmiştim bir ara..neyse ki kendimi frenledim ta ki Mutfak Keyfi ekibi evime geldiği güne kadar..Nur VİRAL hanım da keki çok çok beğendi ve tarifini aldı..Artık bu kadar girizgah yeter değil mi bu yazı için?

MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı sıvıyağ(iki parmak eksik)
1 su bardağı yarısı un yarısı buğday nişastası karışımı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 fiske tuz

ÜZERİ İÇİN:
2  paket antepfıstıklı bitter çikolata
1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
yarım su bardağı süt


YAPIMI:
-Önce yumurtaları şekerle krema kıvamı olana kadar çırpalım..
-Yağını ekleyelim
-Unu,kakaoyu,vanilini,kabartma tozunu elekten geçirerek keke ilave edelim..
-Karışımı 24 cm genişliğinde kelepçeli bir kalıba altına yağlı kağıt koyarak dökelim..
-170 derecelik fırına koyalım ve pişirelim..
-Başka bir yerde çikolatayı benmari usulü eritelim..eriyen çikolataya sütü ve tereyağını ilave edelim..
-Kek fırından çıkınca kürdanla üzerine delikler açalım.
-Çikolatayı sıcak kekin üzerine dökelim ve ılık olarak servis yapalım..
AFİYETLE,MUHABBETLE YİYELİM..

Ağustos 18, 2013

kaymaklı,kepekli poğaça



geceden aç olarak uyanan ben..kendimi doğruca mutfakta buldum..geceleyin hayalini kuruyorduk eşimle ne yapsak da sabaha yesek diye..birden poğaçayı uzun süredir yapmadığım aklıma geldi..yüzümü yıkadım doğruca mutfağa koştum..aklımda nasıl bir poğaça yapacağım yoktu aslında..yine kalbimin sesini dinleyip buzdolabını açtım ve kaymakla karşı karşıya geldim..EVET EVET..kesinlikle kaymaklı olmalıydı..siz de deneyin kaymağı hamur işlerinizde inanılmaz bir lezzet yakalayacaksınız..baktım yumurta çıktı,biraz da yumuşak olması için yoğurt,sonra zeytin yağı....tarife geçelim değil mi böyle olmuyor?


MALZEMELER(HEPSİNİ YÜREĞİMİN SESİNİ DİNLEYEREK KOYDUM)

2 Su bardağı kepekli un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 paket kabartma tuzu
1 su bardağı sıcağa yakın su
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 çorba kaşığı dolusu kaymak
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
kepekli un dışında un da gerekli olacak(aldığı kadar un)
içine koymak için beyaz peynir
tuz miktarı size kalmış


yapılışı:

-peynir dışındaki kuru malzemeleri bir kaba alalım
-elimizle bütün kuru malzemeleri karıştıralım.
-sonra sıvı malzemelere geçelim.
-bütün malzemeleri yumuşak bir hamur şekline getirelim..
-poğaçanın şekli size kalmış ben hamuru açıp içine beyaz peynir koydum ve elimde yuvarladım..
-üzerine yoğurt sürüp 180 derecelik fırında pişirelim..

AĞIZ TADIYLA YEMENİZ UMUDUYLA..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...