Eylül 07, 2013

haşaşlı mercimekli bükme


Şimdi hangi memleketim desem ben buna aslı AFYON dur diyeceğim ee KÜTAHYA da da yapılıyor aynısı..ne babamı ne annemi küstürmek isterim bu konuda aslında..Çok sevdiğim haşaş,gözünü sevdiğim haşaş sen bizim her soframızda bulunursun..sen söyle şimdi kiminsin sen?KÜTAHYA MI AFYON MU?

Çocukluğumun geçtiği Kütahya-Tavşanlı yöresinde haşaşın kullanılmadığı yer hemen hemen yok gibiydi..küçüktük o zaman bilmiyorduk ne kadar kıymetli olduğunu..gurbete düşünce anladık aslında bizim aileden olduğunu..hem doğumda,hem ölümde,hem sünnette,hem düğünde sıklıkla karşımıza çıkardı.Bir de anneannemin bayram sabahları için hazırladığı haşaşlı ekmeğimiz de burnumuzda tüterdi o zamanlar..ailecek o kocaman ekmeğin başına geçer mis gibi kokusunu çeke çeke yapardık kahvaltımızı..
Bir de babaannem vardı o bayram sabahlarında köye giderdik onun yanına Afyon a o da bize tavşan ayağından hazırlanan fırça ile yağ sürerdi üstlerine..korkardım yemezdim..bilmezdim ki ne kıymetliymiş kuzinede yaptığı o mis gibi bükmeler..bilmiyorduk işte çocuktuk.bilmiyorduk.bilseydim o mükemmel tadını yemez miydim hiç?haksızlık etmişim sana babaannecim ellerine sağlık nur içinde yat..

ufak ufak tarifine geçmezsem burada gözlerim yaşlı yaşlı göremeyeceğim klavyeyi..

HAMUR MALZEME LİSTESİ:
1 kilo un
1 çorba kaşığı sirke
tuz
aldığı kadar su

-Hamurumuzu yapmak için unumuzu bir kaba alalım.
-sirkesini ve tuzunu ilave edelim.
yavaş yavaş suyunu dökelim ve hamur şekline getirelim.
-hamuru iyice yoğuralım.
-dinlenmesi için serin bir yere alalım ve mutlaka ağzını bir bez ile örtelim.

İÇ MALZEME LİSTESİ:
300 gr ezilmiş haşaş
2 su bardağı zeytin yağı
biraz su
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
2 adet soğan
tuz,karabiber


-soğanları yemeklik doğrayıp çok az zeytin yağında öldürelim.
-öldürdüğümüz soğanların içine tuz ve karabiber koyalım.mercimeğini ekleyelim.
-başka bir yerde haşaşı yağ ile açalım ve sürülebilecek kıvama getirelim..
-yağınız yetmez ise su da kullanabilirsiniz.


şimdi hamur ve haşaşın kavuşma zamanı..
-önce hamurumuzu eşit sayılarda açabilecek ölçülerde bölelim..
-böldüğümüz hamurları merdane yardımı ile açalım.
-tüm hamurun üzerine haşaşlı harçtan sürelim.
-şimdi hamuru bohça şeklinde katlayın ve dinlenmeye bırakın..
-bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın.
-bu işlem bitince bohça şeklindeki hamurları tekrar açma zamanı..
-bohça şekline gelmiş hamurları tekrar açalım ve haşaşlı harçtan sürelim..
-yine bohça şekline getirelim.
-anladığınız kadarıyla iki kere haşalşı harçtan sürmüş olduk.
-şimdi en son şekle gelmiş bohçaları açma zamanı..
-yine merdane yardımı ile açmaya çalışalım.
-merdane ile açılmayan yerleri elle açabilirsiniz.
-açtığınız hamuru dörde bölün ve içine mercimekli harçtan koyup istediğiniz şekilde kapatın.
-fırın tepsisine dizip 200 derecelik fırında pişirin..



ÇAYIN YANINA MÜKEMMEL BİR LEZZETTİR..AFİYET OLSUN CANLAR..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...