Temmuz 29, 2013

ELAZIĞ YÖRESİNDEN dilim dolma


sizleri benim de ilk defa denediğim bir dolma ile tanıştıracağım..ben yaparken çok zevk aldım..o reyhanın verdiği mükemmel lezzeti anlatamam bile..pirinç yerine koyulan bulgurun enfes tadına inanamayacaksınız..HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN..


Dilim dolma: 

    Malzemeler :
    500 gr yağsız kıyma
    750 gr köftelik ince bulgur
    2 soğan
    3 patlıcan
    7-8 domates
    6-7 adet dolmalık yeşil biber(küçük olanları tercih edin)
    bir avuç taze reyhan(ben kuru olanını kullandım)
    2-3 adet kırmızı bber(kapya)
    100 gr tereyağı
    3-4 çorba kaşığı domates salçası
    1 çay bardağı sumak
    2 su bardağı sıcak su,(su miktarını siz malzeme miktarına göre ayarlayabilirsiniz)(evde et suyunuz varsa 1 su bardağını et suyu olarak kullanın)
    Tuz
    Kırmızı tozbiber
    zeytin yağı

Hazırlanışı :
Soğanı küçük küçük doğrayın. Kıymayı geniş bir kaba alıp soğan, kırmızı toz biber, bulgur,reyhan,tuzu ekleyin. Ara sıra su serperek yoğurun.yoğurma işlemini uzun tutun..

Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suda bekletip kağıt havlu ile kurulayın. Patlıcanları 1 cm kalın çubuklar şeklinde doğrayın.onları da enlemesine tutup parmak kalınlığında kesin..kırmızı biberleri doğrayın ve patlıcanlarla kızarması için dolma tenceresine alın..zeytin yağı dökerek onları hafif olarak kızartın..onlar dolmanın tabanında duracaklar..

şimdi dolmaları doldurmaya ve köfteleri yapmaya geldi..4-5 domatesin içini bir kaşık yardımı ile oyun..içlerini köfte ile doldurun..dolmalık biberlerinizi de oyun onları da doldurun..kalan harcı da baş parmak büyüklüğünde köfteler haline getirin..önce biberleri kızaran patlıcanlaın üzerine yerleştirin,sonra domatesleri koyun..parmak köftelerinizi aralara serpiştirin..


başka bir yerde salçayı tereyağında kavurun..üzerine sıcak su ilave ederek dolmaların üzerinde gezdirin..

Sumağı sıcak suda 15 dakika bekletin. Süzgeçten geçirerek suyunu tenceredeki yemeğin üzerine gezdirin.(ben sumak olmadığı için nar ekşisi kullandım)


dolmaların üzerini bir tabak ile kapatın tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...