Eylül 21, 2013

tel şehriye tavuk sosunda



İyi günler sevgili takipçilerim!Geçen fırında limonlu tavuk yaptığımı hatırlarsınız..Tavuğun sosunu atmayıp ne yapayım acaba diye düşünürken eşimin isteği üzerine şehriyeli domatesli çorba yapmaya karar verdim..sosun o inanılmaz lezzeti çorbanın içine öyle bir işlemiş ki sakın kalan tavuk soslarınızı atmayın..Tavuk suyundan bahsetmiyorum bakın!Tavuk sosu diyorum..Farkları şu sosun içinde sarımsak,limon kabuğu,tereyağı,kekik ve karabiber vardı..Ben bu sosu dökmedim ve çorbada değerlendirmeyi düşündüm..çok da iyi yaptım size de tavsiye ederim..

MALZEME LİSTESİ:
1 su bardağı tavuk sosu
1 adet büyük boy domates
tel şehriye
1 tatlı kaşığı domates salçası
maydanoz
tuz
üzeri için kızarmış ekmek


YAPILIŞI:
-domatesi rendeleyelim ve suyunu çekmesinin bekleyelim..
-suyunu çeken domatese sosu ilave edelim,salçasını koyalım.
-salçası şöyle bir içinde erisin ve birleşsin sosla..
-ardından bir istediğiniz kadar su ilave edin.
-suyun kaynamasını bekleyin.
-kaynayan suya tel şehriyeyi bırakın.
-maydanozunu kıyın.
-şehriyeler pişince ocağın altını kapatın.
-isterseniz çorbanın üzerine bir diş rendelenmiş sarımsak ilave edin..
-kızarmış ekmek ile servis edin..


Işıl ışıl mutfaklar için KERAMİKA ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz...

Eylül 20, 2013

vişneli cheesecake


malzeme listesi:

tabanı için:
2 paket yulaflı bisküvi
2 yemek kaşığı süt
50 gr tereyağı

krema malzemesi:
2 paket labne peyniri
2 kahve fincanı pudra şekeri
4 yumurta
50 gr yaş krema
2 yemek kaşığı un
1 çimdik tuz

sos malzemesi:
1,5 bardak vişne
1/2( yarım) su bardağı şeker
2 su bardağı su
3 yemek kaşığı nişasta





YAPILIŞI:

TABANI İÇİN:
-bisküvileri rondodan geçirin.
-yağı eritip geniş bir kapta bisküviyle harmanlayın.sütünü de ekleyin tekrar harmanlayın.
-hazırladığınız karışımı kelepçeli kek kalıbına sıkıştırarak yayın ve krema hazır olana kadar buzdolabına kaldırın.

KREMA İÇİN:
-yumurtaların sarıları ve aklarını ayırın.
-aklarını bir tutam tuz ile kar gibi olana kadar çırpıp buzdolabına kaldırın.
-yumurta sarılarını pudra şekeri,krema,2 kaşık un ile mikserde çırpın,labneyi ilave edin ve çırpmaya devam edin.
-yumurta beyazlarını da bu karışıma çok dikkatli koyun ve bir çırpma teliyle yavaş yavaş karıştırın.
-hazırladığınız kremayı kelepçeli kalıptaki bisküvilerin üzerine dökün ve 150 derecelik fırında pişirin.

SOS İÇİN:
-vişne,su ve şekeri bir kapta karıştırın ve kaynatmaya başlayın.
-kaynayan bu karışımın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
-soğuyan karışıma buğday nişastasını ilave edin ve tekrar kaynatın.
-kıvam alan sosun tekrar altını kapatın ve soğumasını bekleyin.
-tamamen soğuyan sosu kekin üzerine dökün ve buzdolabında en az 6 saat bekletin.


Eylül 19, 2013

KEK KALIBINDA SOSLU MAKARNA


lezzetli,şık,basit ve enfes bir tarif sizleri bekliyor.

MALZEMELER:

1 paket makarna(en yarısını kullandım)
1,5 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı un
1 su bardağı kaşar peyniri
tereyağı,zeytin yağı,tuz,karabiber


YAPILIŞI:
-makarnaları tuzlu suda yarı pişmiş olarak haşlayın.
-başka bir kapta biraz zeytin yağı döktüğünüz kaba ununuzu koyun ve kavurun.
-un hoş bir koku alınca soğuk sütünü ilave edin.
-kıvamlı bir sos olasıya kadar pişirin.
-altını kapatın kaşar peynirini ilave edin.
-haşlanan makarnaları da sosa ilave edin.
-istediğiniz bir kek kalıbını tereyağ ile kaplayın..
-makarnayı bu kek kalıbına dökün ve üzeri kızarana kadar pişirin.
-kızama işlemini çok tutmayın fırından çıkarmaya yakın biraz daha kaşar dökün.
-peyniriniz eriyince fırından çıkarın.
-bir tabağı kek kalıbının üzerine kapatın ve ters çevirin..

AFİYETLE..


                                             
                                
                                                                       

fırında limonlu tavuk



malzemeler:

1 bütün tavuk
3 diş sarımsak
limon
karabiber,kekik
tuz
soya sosu
tereyağı

yapılışı:

-tavuğu bir kaba alalım.
-üzerine bir limonun kabuğunu rendeleyelim.
-sarımsağını rendeleyelim.
-karabiber,tuz ve soya sosunu ilave edip bütün malzemelerle tavuğu iyice kaplayalım.
-tereyağını da elimizle alıp tavuğun her tarafına sürelim.
-terayağından tavuğun içine de koyalım.
-bıçakla üzerine delikler açıp oralara sa sosun girmesini sağlayalım.
-fırın poşetine koyup 250 derecede üzeri nar gibi olasıya kadar yaklaşık 1 saat pişirelim.
AFİYETLE YİYELİM..



Eylül 18, 2013

çikolata soslu kurabiyeler




malzeme listesi:

1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı buğday nişastası
1,5 su çay bardağı pudra şekeri
vanilya,kabarta tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
aldığı kadar un

çikolata sosu için:
1 paket bitter çikolata
1 çorba kaşığı krema
1 çorba kaşığı tereyağı
kıvam vermek için biraz süt

HAMUR YAPIM AŞAMASI
-Margarini,sıvıyağı bir kaba alın.
-yumurtayı içine kırın.
-pudra şekerini,cevizini ekleyin
-kabartma tozunu,vanilyayı,buğday nişastasını ekleyin ve elinizle şöyle bir karıştırın.
-ununu da azar azar ekleyin ve kıvamlı bir hamur yapın
-dinlenmesi için hamuru buzdolabına kaldırın.


ÇİKOLATA SOSU İÇİN:
bütün malzemeyi bir kaba alın ve benmari usulü eritin.


hamuru tezgaha alıp merdane yardım ile 1 cm kalınlığında  açın ve çay bardağı ile kesin ve fırın tepsisine alın 150 derecelik fırında pişirin.fırından çıkan kurabiyeleri soğumalarını bekleyin.kurabiyeler soğuduğu zaman çikolata sosuna yarım daire şeklinde batırın.

ben hamurun bir kısmından da  küçük parçalar içini açtım ve içine çikolata kaplı antep fıstığından koydum.sonra bu kurabiyeyi çikolatalı sosa batırdım.

Eylül 17, 2013

mini mini mücverler


herkesin kolayca yapabileceği çok lezzetli bir kabak  tarifi vereceğim..hem sağlıklı hem leziz bu tarifi yerken çok zevk alacaksınız..

malzeme listesi:
4 adet kabak
4 yumurta
bir tutam dereotu
2 dal taze soğan
1 adet kuru soğan
karabiber,tuz
 zeytin yağı
1 su bardağı kadar un(buğday unu ve tam buğday ununu karıştırdım.)
1 adet kabartma tozu

yapılışı:
-kuru soğanı yemeklik doğrayın.
-içine yeşil soğanı ve dereotunu kıyın.
-kabakları kabuklarını soymadan rendeleyin.
yumurtalarını kırın,ununu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
-istediğiniz miktarda zeytin yağını ekleyin ben lezzet versin diye azıcık fazla koydum.
-tuzunu ve karabiberini de ekleyip yağlı kağıt serilmiş küçük boy fırın tepsisine harcı dökün.
-200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
-üzerine mayonez sıkıp servis yapın.
AFİYETLE..


Eylül 15, 2013

simit kebabı +kahvaltı


Bugün erkenciyiz,her zamanki gibi...ev halkı kalkmadan diyeceğim ama hiçbir zaman bu olmadığı için.yine kalktık uzun lafın kısası oğluşumla..biraz ev düzenlemesi sonra,sonra mutfakla başladı koşturmacam.
keramika seramiğin(.http://www.keramika.com.tr/ ) göndermiş olduğu birbirinden güzel tabakları büyük bir heyecanla açtım kolilerinden..giriştim işe..önce seçim yapmam gerekti hangisiyle sunum yapacaktım..sonunda resimde olanlardan seçtim..ve ilk yemeğimi pişirmeye başladım.

SİMİT KEBABI:

Bayatlayan simitleri değerlendirmek için çok güzel bir tarif..evde ne varsa koyabilirsiniz içerisine..kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum enfes oldu çünkü;

malzemeler:
bayatlamış simit(ekmekle de olur)
3 yumurta
sucuk
beyaz peynir
kaşar peyniri
tere yağı

yapılışı:bir kapta yumurtaları çırpın.üzerine dilimlediğiniz simitleri dökün ve karıştırın.pişirme kabına alın ve üzerine biraz beyaz peynir serpin.sucukları küp küp doğrayın.Aralarına tereyağı parçaları koyun ve fırına verin.fırından çıkarmaya yakın kaşar peynirini koyun.peynir eriyince fırından çıkarın.AFİYETLE


Eylül 14, 2013

yoğurtlu bulgur köftesi(OĞLUŞUMUN ELLERİ İLE)


Bu kadar köfteyi hiç bu zevkle yapmamıştım..oğluşum da bana yardım edince köfte tadından yenmez oldu.
o minicik elleri köftenin içinden hiç çıkmadı.yüzünü gözünü,hatta kirpiğini bile köfteye buladı.sen benim meleğimsin gayretli oğluşum.



MALZEME LİSTESİ:

1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı esmer bulgur
yarım su bardağı un
1 yumurta
3-4 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
istenilen miktarda süzme yoğurt
tuz
süslemek için kuru reyhan

KÖFTENİN YAPILIŞI:
-Bulgurun üzerine sıcak su döküp haşlayalım.
-suyunu çeken bulgura ununu ilave edelim.tuzunu ilave edelim.
-yumurtasını kıralım.
-şimdi köfteyi yoğurma zamanı biraz su ilave edip yoğurma işlemine başlayalım.
-arada bir su ilave edip bulgurlar yumuşayana kadar yoğuralım.
-minik minik köfteler yapalım.
-yaptığımız köfteleri tuzlu suda haşlayalım.
-haşlanan köfteleri tava alıp tere yağında biraz kızartalım.

SOSU İÇİN:
-3-4 adet domatesi rendeleyelim.
-2 diş sarımsağı rendeleyelim.
-tuzunu ilave edip pişirelim.


Haşladığımız köfteleri servis kabına üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim.sosunu ilave edelim ve reyhan ile süsleyelim..

AFİYET OLSUN.

Eylül 13, 2013

patatesli tavuk salatası,yaz meyveleri pastası,haşaşlı lokum ve bamya salatası tarifleri..


size enfes bir mönü hazırladım hepsinden afiyetle yemeniz umuduyla..

PATATESLİ TAVUK SALATASI


MALZEME LİSTESİ:

2 adet tavuk göğüsü
2 adet büyük boy patates
1 adet havuç
bir tutam dereotu
bol miktarda mayonez
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı tava yoğurdu
3-4 diş sarımsak
tuz,karabiber
cips


YAPIM AŞAMASI:
-patateslerimizin kabuklarını soyalım doğrayalım,biraz süt ve tuz ekleyerek haşlayalım.
-haşladığımız patateslerimizi çatalla ezelim tuzu eksik ise tuzunu ekleyelim.
-havucunu rendeleyelim.
-dereotunu kıyıp koyalım.
-2 çorba kaşığı kadar mayonez ilave edelim.
-tuz ve karabiberini ekleyip bir köşeye kaldıralım.

-tavuklarımızı haşlayalım.soğumasını bekleyelim ve elimizle didikleyelim.
-dişimize gelecek gibi cevizini dövüp ekleyelim.
-sarımsağını ezip koyalım.
-bol miktarda mayonez koyalım.
-yoğurdunu ekleyelim.tuzunu ve karabiberini ekleyip patateslerle birleştirmek için bir kap ayarlayalım.

ŞİMDİ İKİSİNİ BİRLEŞTİRME ZAMANI.

-ben önce kelepçeli bir kek kalıbı aldım.alt kısmını kullanmadım.
-bir tabağın içine kelepçeli kabı yerleştirdim.
-patatesi içine koydum ve bastırarak şekil verdim.
-tavuklu harcı  patatesin üstüne dağıttım.
-bir kaşık yardımıyla düzelttim ve üzerini resimdeki gibi süsledim.
-buzdolabına kaldırdım.kelepçeli kabı servis yapacağım zaman çıkardım.
-cipsle kenarlarını süsledim.
-afiyet olsun.

YAZ PASTASI:

MALZEMELER
1 adet pasta tabanı
1 adet kare  çikolata(istediğiniz çeşit)
1 paket vanilyalı creme ole
2,5 bardak soğuk süt
bir parça tereyağı
2 adet muz
2 adet şeftali
1 çay bardağı süt
biraz üzüm


YAPIMI:
-Creme oleyi sütle çırpalım ve buzdolabına kaldıralım.
-çikolatayı benmari usülü eritelim..içine 1 çay bardağı süt ve tereyağı ekleyelim.
-pasta tabanının yarısını çikolatalı sütle ıslatalım.
-1 adet muz ve 1 adet şeftaliyi ezelim ve çikolatanın üzerine sürelim.
-dolaptaki kremanın yarısını sürelim ve diğer pasta tabanını üzerine kapatalım.
-kalan çikolatalı sütü ve kremayı sürüp meyvelerle süsleyelim.


HAŞAŞLI LOKUM

MALZEMELER:
2 su bardağı zeytin yağı ile açılmış haşaş.(haşaş koyu bir kıvamda olur siz onu yağ koyarak sürülebilir bilir kıvama getirirsiniz.
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı sirke
aldığı kadar un(5 su bardağı kadar kullandım.)
su

YAPIM AŞAMASI:
-hamur için su,sirke,un ve tuzu koyalım ve yoğuralım.
-un miktarı size kalmış ister azaltın ister çoğaltın.
-yoğurduğunuz hamur dinlenmesi için üzerine bir böz örtüp bir kenara alın.
-dinlenen hamuru parçalara bölün.
-şimdi her birininin içine haşaş sürme zamanı.
-birinci parçayı açın üzerine haşaşı sürün ve bohça gibi katlayın.
-diğer parçalara da aynı işlemi uygulayın.
-ilk yaptığınız parçayı yine alın merdane ile bir daha açın.
-haşaşını sürün ve bohça gibi kapatın.
-bütün parçalara aynı işlemi uygulayın.
-şimdi şekil verelim.
-yine alıp yine açıyoruz bu sefer hamuru rulo şekle getiriyoruz ve eşit şekilde kesiyoruz.
-yağ sürdüğümüz bir tepsiye rulo parçalarını dik bir şekilde yerleştiriyoruz.
-hepsine aynı işlemi uygulayıp 180-200 derecelik fırında pişiriyoruz.

BAMYA SALATASI:

MALZEMELER:
yarım kilo bamya
4-5 adet domates
2-3 adet sarımsak
zeytin yağı
yarım limon suyu
1 çorba kaşığı un

YAPIM AŞAMASI:
-bamyaların uç kısmını huni şeklinde keselim.
-kestiğimiz bamyalara elimizi hiç sürmeden bir süzgeçte yıkayalım.
-bir kaseye su koyalım limon suyunu ilave edelim üzerine un serpelim ve 15-20 dakika bekletelim.
-beklettiğimiz bamyaları süzgeçle aynı şekilde yıkayalım.
-bir tencereye bol miktarda zeytin yağı koyalım(1 çay bardağı kadar)
-yağı kızdıralım ve bamyaları içine atalım.
-bamyalarımız yumuşayana kadar pişirelim.
-bamyalarımızı tencereden başka bir kaba alalım bu sefer yağlı kaba domateslerimizin kabuklarını koyup doğrayalım.
-sarımsaklarımızı ekleyelim.
-tuzunu da ilave edip sosumuzu pişirelim.
-pişen sosu bamyaların üzerine dökünce bamya salatamız hazır oluyor.

HEPSİNİ AFİYETLE,HUZURLA,NEŞE İLE YEMENİZ UMUDUYLA..




Eylül 10, 2013

iç pilav


yemekten asla bıkmayacağım bu pilavın hem tatlı hem tuzlu tadın enfes bulmuşumdur hep iç pilavı gururla sunarım:


MALZEMELER:

1 büyük su bardağı pirinç
2 adet soğan
2 adet havuç
istenilen miktarda çam fıstığı
küçük bir kase mısır
istenilen miktarda kuş üzümü
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı tarçın
karabiber,tuz
zeytin yağa,tereyağı



YAPIM AŞAMASI:
-pirincimizi 1 saat önceden sıcak suda bekletiyoruz.
-tencereye soğanları yemeklik doğrayalım ve zeytin yağını ekleyelim.
-soğanların içine havuçları küçük küçük doğrayıp atıyoruz.
-çam fıstıklarını ilave ediyoruz.
-kavurma işlemini uzun tutuyoruz.
-kavurma işleminin bitimine yakın tereyağını ilave ediyoruz.
-pirincimizi bol suda yıkayıp ilave ediyoruz.
-bir miktar da pirinçle kavurup,mısırı,maydanozu,baharatları,sıcak suda beklettiğimiz kuş üzümlerini katıp;
-sıcak suyunu ilave ediyoruz.(sıcak su 1 e 1 olmalıdır.Yani pirinci ölçtüğünüz bardakla sıcak suyunu ilave edin.)
-Ocağı en kısık şekle getirip piştikten sonra altını kapatıyoruz.

SEVGİYLE YEMENİZ UMUDUYLA..

ayvalık tostu


o kadar büyük bir ilgi ile karşılandı ki ayvalık tostu..aslında bu kadar meşhur olması beni de şaşırttı..arkadaşlarım okulda "O neydi Gül Seda?Öldük burada.Karnım da nasıl aç nasıl"gibi tepkilerle karşıladılar beni..çok basit ama yine de tarifini vermek istiyorum.

  • 4 parça ayvalık tost ekmeği (2 kişi için)
  • 6 ince dilim kaşar peyniri
  • 10 adet sosis (küçük boy)
  • 15 ince dilim salam
  • 7-8 dilim sucuk
  • 1 adet domates
  • 1 küçük kase rus salatası
  • 3-4 adet salatalık turşusu
  • tuz
  • etleri sotelemek için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
  1. Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin.
  2. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun.
  3. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.


AFİYETLE..

Eylül 09, 2013

ballı un helvası




CANIM OKUYUCULARIM!Sizlere bu sefer enfes bir tatlı tarifi vereceğim..yerken ağzınızda enfes bir tat bırakan bu lezzete bayılacaksınız..isterseniz tatlıyı öğrenme aşamasından biraz bahsedeyim:

Emine BEDER hanımın Mutfak Aşkı programından aradıklarında acaba ne yapsam diye düşünmeye başlamıştım..Tabiki fikirler havada uçarken eltim İmren in sevgili teyzesini arama fikri geldi aklımıza Yıldız ablamın mutlaka bir tarifi olmalıydı aklında.Öyle de oldu  benim de zevkle yapabileceğim bir tarifi bana ulaştırdı..(ONA SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİ GÖNDERİYORUM)..Beyaz tv MUTFAK AŞKI programı için artık bir tarif hazırdı  köşede..Hoş tarifi ayrıntılı olarak izleyeceğiz BEYAZ TV de ama ben dayanamadım onlardan önce verdim tarifini..


MALZEMELER:
3 su bardağı un
yarım paket margarin
50 gr tereyağı(siz isterseniz hepsini tuzsuz tereyağı olarak kullanabilirsiniz)
2 su bardağına yakın çifte kavrulmuş fındık
1 su bardağına yakın bal


YAPIM AŞAMASI:
-Önce yağı bir tavada eritelim ve ununu ilave edelim.
-unu ilave edince çok iyi kavurmanız gerekiyor.
-kavrulan unu anlamak için tavaya yaklaşalım ve kokusuna bakalım eğer un kokusu varsa kavurmaya devam edelim.
-bizim aradığımız koku aromalı hoş bir koku olmalı.
-kavrulan una dişe gelecek şekilde kırdığImız fındıkları ilave edelim..
-fındıklarla birlikte biraz daha kavuralım.
-tavanın altını kapatalım ve sıcaklığı hafif geçince balını ilave edelim.
-balla birlikte güzelce karıştıralım.
-tatlıyı düz bir kaba alalım ve kaşıkla üzerini düzeltelim..
-balın miktarını dikkatli koymak çok önemli az koyarsanız tatlınız birbirine yapışmaz ve güzel kesemezsiniz..
-balı az gelmişse tavadayken biraz daha ilave edebilirsiniz.
-bu tatlının kıvamı sert olacak ve bıçakla da kesebileceksiniz..
AFİYETLE CANLAR..

Eylül 07, 2013

haşaşlı mercimekli bükme


Şimdi hangi memleketim desem ben buna aslı AFYON dur diyeceğim ee KÜTAHYA da da yapılıyor aynısı..ne babamı ne annemi küstürmek isterim bu konuda aslında..Çok sevdiğim haşaş,gözünü sevdiğim haşaş sen bizim her soframızda bulunursun..sen söyle şimdi kiminsin sen?KÜTAHYA MI AFYON MU?

Çocukluğumun geçtiği Kütahya-Tavşanlı yöresinde haşaşın kullanılmadığı yer hemen hemen yok gibiydi..küçüktük o zaman bilmiyorduk ne kadar kıymetli olduğunu..gurbete düşünce anladık aslında bizim aileden olduğunu..hem doğumda,hem ölümde,hem sünnette,hem düğünde sıklıkla karşımıza çıkardı.Bir de anneannemin bayram sabahları için hazırladığı haşaşlı ekmeğimiz de burnumuzda tüterdi o zamanlar..ailecek o kocaman ekmeğin başına geçer mis gibi kokusunu çeke çeke yapardık kahvaltımızı..
Bir de babaannem vardı o bayram sabahlarında köye giderdik onun yanına Afyon a o da bize tavşan ayağından hazırlanan fırça ile yağ sürerdi üstlerine..korkardım yemezdim..bilmezdim ki ne kıymetliymiş kuzinede yaptığı o mis gibi bükmeler..bilmiyorduk işte çocuktuk.bilmiyorduk.bilseydim o mükemmel tadını yemez miydim hiç?haksızlık etmişim sana babaannecim ellerine sağlık nur içinde yat..

ufak ufak tarifine geçmezsem burada gözlerim yaşlı yaşlı göremeyeceğim klavyeyi..

HAMUR MALZEME LİSTESİ:
1 kilo un
1 çorba kaşığı sirke
tuz
aldığı kadar su

-Hamurumuzu yapmak için unumuzu bir kaba alalım.
-sirkesini ve tuzunu ilave edelim.
yavaş yavaş suyunu dökelim ve hamur şekline getirelim.
-hamuru iyice yoğuralım.
-dinlenmesi için serin bir yere alalım ve mutlaka ağzını bir bez ile örtelim.

İÇ MALZEME LİSTESİ:
300 gr ezilmiş haşaş
2 su bardağı zeytin yağı
biraz su
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
2 adet soğan
tuz,karabiber


-soğanları yemeklik doğrayıp çok az zeytin yağında öldürelim.
-öldürdüğümüz soğanların içine tuz ve karabiber koyalım.mercimeğini ekleyelim.
-başka bir yerde haşaşı yağ ile açalım ve sürülebilecek kıvama getirelim..
-yağınız yetmez ise su da kullanabilirsiniz.


şimdi hamur ve haşaşın kavuşma zamanı..
-önce hamurumuzu eşit sayılarda açabilecek ölçülerde bölelim..
-böldüğümüz hamurları merdane yardımı ile açalım.
-tüm hamurun üzerine haşaşlı harçtan sürelim.
-şimdi hamuru bohça şeklinde katlayın ve dinlenmeye bırakın..
-bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın.
-bu işlem bitince bohça şeklindeki hamurları tekrar açma zamanı..
-bohça şekline gelmiş hamurları tekrar açalım ve haşaşlı harçtan sürelim..
-yine bohça şekline getirelim.
-anladığınız kadarıyla iki kere haşalşı harçtan sürmüş olduk.
-şimdi en son şekle gelmiş bohçaları açma zamanı..
-yine merdane yardımı ile açmaya çalışalım.
-merdane ile açılmayan yerleri elle açabilirsiniz.
-açtığınız hamuru dörde bölün ve içine mercimekli harçtan koyup istediğiniz şekilde kapatın.
-fırın tepsisine dizip 200 derecelik fırında pişirin..



ÇAYIN YANINA MÜKEMMEL BİR LEZZETTİR..AFİYET OLSUN CANLAR..

Eylül 06, 2013

mercimekli bulgur pilavı


eskiler ne dermiş:pirinci yap unut,bulguru yap yut..seviyorum böyle doğru ve ilginç anneanne sözlerini..özellikle bu pilavı da çok seviyorum kulakları çınlasın canım babam öyle sever ki bunu..bir gün tarifini bile vermişti bana..ben size:


MALZEMELER:
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
2 su bardağı bulgur
3 adet soğan
1 çorba kaşığı domates biber salçası karışık
1 çorba kaşığı tere yağı
2-3 çorba kaşığı zeytin yağı
karabiber,tuz


YAPIM AŞAMASI:
-yeşil mercimekleri haşlayalım.Haşladığımız suyu dökmeyelim ama
-başka bir tencerede soğanları piyazlık doğrayalım ve zeytin yağında kavuralım.
-salçasını ekleyelim kavurmaya devam edelim.
-tere yağını da ekleyip;soğanların iyice pişmesini sağlayalım..biraz sıcak su eklemenizi tavsiye ederim.
-soğanlar pişince bulgurunu ve pişirdiğiniz yeşil mercimekleri suyu ile ilave edelim..
-yeşil mercimekleri eklediğimizde suyunun sıcak olması gerek.
-bulgurunuzun iki katı ölçüsünde sıcak su ilave edelim.
-baharatını ve tuzunu koyup,ocağı en kısık seviyesine getirip pişirelim.
-pilavınız demlendiği vakit yemeğe hazır demektir..

AĞIZ TADIYLA YEMENİZ UMUDUYLA..:)


közlenmiş patlıcanlı karnıyarık



malzemeler:
2 kilo patlıcan
300 gr kuzu,dana karışık kıyma
2 adet büyük soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet domates
2 adet biber
yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı biber-domates salçası karışık
2 çorba kaşığı tereyağı
2-3 çorba kaşığı zeytin yağı
tuz,karabiber



yapım aşaması:
-önce patlıcanları ister ocağın üstünde,isteseniz fırında  közleyin
-başka bir yerde soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayın, ve zeytin yağında kavurmaya başlayın.
-kıymayı da ilave edin ve pişirmeye devam edin.
-biber ve domatesleri doğrayıp ilave edin.
-indirmeye yakın maydanoz ve baharatlarını ilave edin.
-közlenen patlıcanlarınız soğuduğu zaman hazırladığınız iç malzemesini içlerine doldurun..
-başka bir tavada salçaları tere yağında kavurun ve biraz sıcak su ilave ederek bir sos hazırlayın.
-hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine gezdirin ve fırına verin..ben hepsini üzerine birer adet patates koydum..

ÇOK HAFİF VE LEZZETLİ BİR FIRIN YEMEĞİ OLDU..TERE YAĞINDA PİŞİRDİĞİNİZ SOSU MUTLAKA İLAVE EDİN..İNANILMAZ BİR LEZZET KATIYOR..
AFİYET OLSUN..

Eylül 05, 2013

GÜVEÇTE mantar-et kardeşliği


İnanılmaz bir üçlü ile karşı karşıyayız.GÜVEÇ-ET-MANTAR..bunların içine çok az da sebze kattın mı tadından yenmez olur işte..
..akşam yemeğine kardeşim ve kayınbabam gelecekti..yine dolabı açtım ve her bir sebzeden  azar azar olduğunu gördüm..eee güvece ne girerse girsin güzel olur diye düşündüm ve başladım yemeğimi yapmaya..


MALZEMELER:
yarım kilo bifteklik antrikot
yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet domates
3 diş sarımsak
2-3 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
karabiber,tuz,kekik
tereyağı


YAPIM AŞAMASI:
-soğanları piyazlık doğrayalım..
-sarımsağı doğrayıp ekleyelim.
-etimizi jülyen şeklinde keselim ve soğanlara ekleyelim.
-mantarlarımını yıkayıp ekleyelim.
-kalan sebzelerimizi ve tereyağını ekleyip;hafif pişirelim..
-indirmeye yakın baharatlarını ve tuzunu ekleyip güveçlerimize dolduralım.
-fırınımızı 250 dereceye getirelim ve hafif sulu olarak bıraktığımız güveçlerimizi pişirelim.
-indirmeye yakın kaşar peyniri serpip servis edelim..
AFİYET BAL OLSUN..

cevizli peynirlim


öyle adının janjanlı olmasına  bakmayın bildiğiniz peynirli cevizli makarna;ama biraz dikkat çekmek istedim..siz değerli takipçilerimin en güzel sunumları hak ettiğinizi bildiğimden her seferinde değişik tatlar ve görüntülerle karşınıza çıkmaya çalışıyorum.umarım başarılı olabiliyorumdur..sözü uzatmayı sevmeyen ben tarife geçmek için sabırsızlanıyorum.

malzemeler:
1 paket erişte(ben pastavilla olanı tercih ederim hep)
istenilen miktarda beyaz peynir
1 su bardağı kadar ceviz(miktarı size kalmış)
3 çorba kaşığı kadar tereyağı
süslemek için maydanoz
kaynatmak için sıcak su




yapım aşaması:
-önce makarnayı tuz ve yağ koyduğumuz bir tencerede pişirelim.
-pişen makarnaları kevgire alıp süzülmesini bekleyelim..makarnaları az bir suda yıkayalım ki yapışkanlığı geçsin.
-başka bir tencereye tere yağını alalım üzerine tuz serpelim kızgın şekle getirelim.
-kızan tere yağına makarnaları atalım yağda biraz çevirelim.
-süsleme kabına alıp istediğimiz şekilde ceviz,peynir ve maydanozla süsleyelim.
-ılık olarak servis edelim..
AFİYET OLSUN..

Eylül 02, 2013

bulgurlu biber dolması


canım biberlerim,yeşil biberlerim,minik biberlerim sizleri en sonunda dolma yapmak için kullandım..önce nazikçe çekirdeklerinizi çıkardım,sonra hepinizi bir bir yıkadım..sonra o değerli kıymalı bulgurlu içinizi hazırladım..altınıza salçayı terayağda kavurup koydum ve son olarak da içlerinizi doldurup sizleri kaynattım..afiyetle yenmek için hazırsınz artık...

MALZEMELER:
200 gr kıyma
1 kilo yeşil biber
3 adet soğan
yarım demet maydanoz
bir tutam taze nane(yoksa kuru nane de olur)
1-5 su bardağı ince  bulgur
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışık
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
zeytinyağı,tereyağı
tuz


YAPIM AŞAMASI:
-soğanları yemeklik doğrayalım ve bol zeytin yağında kıyma ile birlikte pişirelim..
-tuzunu da ilave edelim.
-salçasını ekleyelim ve kavuralım.
-kavurma işlemi bitince bulgurunu ekleyelim.
-bulgurlu içe sıcak su ekleyerek hafif bulgurun pişmesini sağlayalım
-baharatlarını ekleyelim.
-altını kapaım ve maydanozu,naneyi ilave edelim.
-soğuduktan sonra biberlerin içlerini dolduralım.
-pişireceğimiz tencerenin altına bir kaşık domates salçası ve bir çorba kaşığı tereyağı koyup dağlayalım..
-dolmaları bu dağlanmış salçanın üzerine dizelim üzerine su ekleyelim.
-dolmaları kaynatalım..kaynamaya başlayınca altını kısalım,pişmesini bekleyelim..
AFİYET OLSUN..


ayranlı poğaça



evet evet doğru duydunuz evde süt ve yoğurt bulamayan ben ayrandan da olur canım diyerek deneme yanılma yöntemini kullandım..pek ala da oldu hem de çok güzel ve hafif oldu..çayın yanına çıkarabileceğiniz,sabah kahvaltısına koyabileceğiniz bir tat oldu.. sizin de beğeneceğinizi umarak bu yeni tarifimi gururla sunarım..



MALZEMELER:
1 kutu küçük ayran(ıoda sıcaklığında olsun)
yarım paket tek kullanımlık maya
1 paket kabartma tozu
1 fincan zeytin yağı
50-60 gr tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı sıcağa yakın su
1 adet kesme şeker
tuz
aldığı kadar un(ben yine kepekli undan da bir miktar kullandım)


YAPIMI:
-sıvı olan bütün malzemeleri bir kaba alın..
-üzerine maya ve kabartma tozunu dökün
-kesme şekerini ekleyin..
-yumurtasını kırın ve yağlarını ekleyin..
-ununu azar azar ekleyerek hamuru kulak memesi yumuşaklığına getirin..
-hamurun dinlenmesi için başka bir yere alın ve üzerini bir bezle kapatın..
-kabaran hamurdan istediğiniz miktarda ve istediğiniz şekilde parçalar kopararak tepsiye dizin.
-üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin.
-200 derecelik fırında pişirin..
AFİYET OLSUN..


Ağustos 28, 2013

karamelize soğanlı peynirli tart



yayın başlığını yazarken ne kadar uzun ismi oldu dedim kendi kendime..yine de bu isim ile çıkarmak istedim yayına..ilk defa denediğim bir lezzet oldu kendisi o yüzden yaparken biraz tereddüt ettim..ama sonuç mükemmel oldu..24 for kitchen adlı kanaldan esinlenerek denediğim tarifimi gururla sunarım..


hamur malzeme listesi:
1 adet yumurta
yarım çay bardağı zeytin yağı
50 gr tereyağı(2-3 çorba kaşığına karşılık )
1 çay bardağı süt
tuz
1 çorba kaşığ sirke
aldığı kadar kepekli ve beyaz un(ikisini yarı yarıya koymaya çalıştım)
yarım paket kabartma tozu

üst malzeme listesi:
3 adet kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
beyaz peynir
yarım su bardağı su
karabiber


yapılışı:
-yumurtayı yoğurma kabına alalım.
-üzerine soğuk tereyağını,zeytin yağını ilave edelim..
-süt,sirke,tuzunu,kabartma tozunu koyalım ve diğer malzemeler girmeden şöyle bir karıştıralım..
-iki undan da azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
-yoğrulan hamuru iki yağlı kağıt arasına koyalım ve merdane yardımı ile açalım.
-açılan hamuru dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım..

NOT:BEN HAMURU KELEPÇELİ KALIBIN TABANINA GÖRE AÇTIM..HAMURUM BİRAZ FAZLA OLDU ONUN İÇİN DE KALAN HAMURU BUZDOLABININ BUZLUK BÖLÜMÜNE KALDIRDIM..DAHA SONRA BU HAMURDAN TUZLU KURABİYE YA DA YİNE AYNI BU ŞEKİLDE TART YAPABİLİRSİNİZ..


üst malzeme yapılışı:
-soğanları piyazlık doğrayalım.
-zeytin yağını ilave edelim ve kavurmaya başlayalım.
-kavrulan soğanların içine suyunu ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatalım..
-soğanların çok iyi pişmesi lazım.
-pişen soğanların içine indirmeye yakın tereyağı ilave edelim..
-karabiberini serpelim.
-tencerenin altını kapatalım ve soğumaya bırakalım..


buzdolabında beklettiğimiz hamuru alalım..kalıba göre ayarlayalım ve üzerine soğanını koyalım..bol beyaz peynir parçalayalım ve 200 derecelik fırına verelim..(ben biraz az peynir koymuşum..daha çok koyarsanız sanırım daha iyi olacak)..iyi günlere yiyelim..

Gül-i Nisan Mutfağı Samanyolu TV Mutfak Keyfi Programında 23.08.2013

Ağustos 27, 2013

fırında tavuk





yemesi lezzetli,yapması kolay mı kolay bir fırın yemeğidir kendisi..15 dakikada hazırlanan bu enfes yemeği özgem işten gelmeye yakın fırına koydum..tereyağı ve sütü de eklediğim zaman tadından yenmez oldu..siz de benim gibi çalışan bir bayansanız ve misafirleriniz için basit ve leziz bir tarif istiyorsanız bu yemeği yapmanızı tavsiye ederim..bir gün önceden bile hazırlayabilirsiniz..işte tarifi:

MALZEMELER:
8 adet tavuk baget
3 adet patates
1 adet soğan
2-3 adet sarımsak
zeytin yağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
tuz,karabiber,kekik

YAPIM AŞAMASI:
-patateslerimizi soyalım ve istediğimiz gibi doğrayalım.
-patatesleri bir kaba alıp üzerine bir miktar zeytin yağı dökelim..
-baharatlarını ekleyelim..
-sütünü koyalım ve karıştıralım..
-sarımsağını ezip ekleyelim.
-sonra bagetleri de aynı kaba koyalım ve 1-2 saat bekletelim..(vaktiniz yoksa bekletmeseniz de olur)
-bagetleri ve patatesleri bir fırın kabına dizelim..
-üzerine 1 adet soğan kesip koyalım.
-tereyağını da parça parça kesip üzerine koyalım.
-250 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim..
-AFİYET OLSUN..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...