Ağustos 24, 2013

KEK TOPLARI


MALZEMELER:

KEK MALZEMESİ:
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
3 çorba kışığı kakao
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çay bardağı süt
kabartma tozu
vanilya

KEK YAPIM AŞAMASI:
-Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
-unu,kabartma tozunu,kakaoyu ve vanilini elekten geçirip yumurta karışımına ilave edin.
-hindistan cevizini de ekleyin ve pişirme kabımıza alın..


SOS MALZEMELERİ:
1 paket bitter çikolata,
bir paket beyaz çikolata,
yarım paket krema
1 çorba kaşığı tereyağı

SOSUN YAPILIŞI:
-kremayı pişirme kabına alın ve benmari usulü ısıtmaya başlayın..
-kaynama noktasına gelmeden çikolataları ilave edin..
-çikolatalar iyice eriyince içine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin..


KEK VE SOSUN BULUŞMASI:
kekimizi yapıp soğutalım..bir gece önceden yaparsak daha iyi olur..sonra kekimizi bir kaba alalım ve elimizle parçalayalım..yaptığımız çikolatalı sosu ilave edelim ve yoğuralım..yoğurma işlemi  sonrasında üzerine fındık koyup resimdeki gibi süsleyebilirsiniz..
AFİYETLE EMİ..!!


Ağustos 21, 2013

sütlü köfte


Adına aldanmayın;ama tadına aldanın..hatta tadına mest bile olun..inanılmaz lezzette olan bu köfteyi denemenizi ısrar ile tavsiye ediyorum..köfte severler nerede acaba?

MALZEMELER:
500 gr  köftelik kıyma(danası daha fazla kuzusu 150 gr civarında)
3 adet ekmek içi
yarım su bardağı süt
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 adet soğan maydanoz
yarım demet
ustasından tuz
sirke(sirkeyi içine koymuyoruz)


SÜSLEMEK İÇİN:
yeşil biber,kırmızı biber,domates,tereyağı

YAPILIŞI:
-ekmek içlerini elimizle küçültelim ve üzerine sütü dökelim..
-başka bir kapta kıymanın içine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.
-maydanozunu kıyalım ve ilave edelim.
-baharatlarını dökelim.
-sütle ıslattığımız ekmek içlerini de ilave edip yoğurmaya başlayalım..
-15-20 dakika civarında yoğuralım..
-yoğurduğumuz köfteyi 1-2 saat buzdolabında bekletelim.
-başka bir kaba bir miktar elma sirkesini dökelim.
-yoğurduğumuz köfteyi dolaptan çıkaralım ve elimizle istediğimiz şekli verelim..
-elimizi sirkeye batıralım ve köftelerin etrafına sürelim.
-ben resimdeki gibi toprak kaba koydum ve aralarına sebzelerini yerleştirdim..her bir köftenin üzerine de tereyağı bıraktım..
-AFİYET,.BAL ŞEKER OLSUN

SİRKE KÖFTEYE LEZZET VERİR..İLLA KOYMANIZ GEREKMİYOR..SADECE BİR TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR..

BALKANLARDAN GELEN MENEMEN TARİFİ-(kışlık hazırlıkları 1)



O kadar da uzun yoldan gelmedi canım bu tarif..hemen karşı komşum Melahat teyzemden ulaştı bana.. Yaptığı bütün lezzetleri benimle paylaşmayı seven değerli komşumdan.. "Bir baksana Gül Seda nasıl olmuş bu? " Diyen o  masal tonundaki sesiyle kapıma gelen tonton komşumdan..Ama iyi ki ulaştı,çok güzel oldu pek güzel oldu..Tadında da yenmez oldu..Yemeyelim mi ne dersiniz saklayalım mı bu kışa?Belki soğuk kış günlerinde içine kıracağımız birkaç yumurta ile içimizi ısıtabilir mi dersiniz?Ya da işten yorgun geldiğimizde alternatif mi olur bize?Bence her türlü alternatif olur bu sostan deneyin bi siz de göreceksiniz..SIRA TARİFTE DEĞİL Mİ?ALIN ELİNİZE BİR KALEM YA DA DURUN ALMANIZA GEREK YOK Kİ BEN YAZDIM ZATEN SİZİN İÇİN:


MALZEMELER:

5 kilo kırmızı biber(kapya)
3 kilo domates(bardak domates)
yarım kiloya yakın yeşil biber
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 çorba kaşığı pul biber
5-6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
ustasından tuz


YAPILIŞI:
-Önce kırmızı biberlerimizi közlüyoruz..
-Domateslerimizin kabuklarını rahat soymak için kaynamış suyun içine batırıp çıkarıyoruz.
-Domateslerimizi önce dörde,sonra da böldüğümüz parçaları da biraz daha küçültüp tencereye alıyoruz..
-Domateslerimiz kaynamaya başlıyor..
-Yeşil biberleri ekliyoruz..
-Kaynayan domateslerimiz kıvam almaya başlayınca kırmızı biberlerini doğrayıp koyuyoruz..
-Sarımsağını,pul biberini,yağını ve karabiberini ekliyoruz..
-Sosumuzu güzel bir kıvam alasıya kadar kaynatıyoruz..
-Kaynatma işlemi son bulduğunda tuzunu ilave ediyoruz.
-En son aşamaya geldik..Sıcak sıcak kavanozlara koyup..kavanozların kapağını sıkıca kapatıp  ters çeviriyoruz..
-Çevirdiğimiz kavanozların üzerine bir bez örtüyoruz ve bir gece tutması için bekletiyoruz..

KAVANOZUN TUTTUĞUNU ELİNİZLE ANLAYABİLİRSİNİZ..EĞER KAPAK HAFİF İÇERİ DOĞRU ÇÖKMÜŞ İSE  HAZIR DEMEKTİR..TUTMADIYSA BUZDOLABINA KALDIRIN Kİ BOZULMASIN..İLK ÖNCE ONU TÜKETİRSİNİZ..AFİYETLE..

BU SOSU BÜTÜN YEMEKLERE KULLANABİLİRSİNİZ..AFİYETLE,SAĞLIKLA YEMENİZ DİLEĞİ İLE..


DEĞMESİN YAĞLI BOYA ve GÜL-İ NİSAN MUTFAĞI


Blogumun yeniden şekillenmesini sağlayan  sevgili Sevgi hanıma huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum..Onun sihirli elleri benim yemeklerimle buluşunca ortaya nacizane bir blogspot meydana getirdi..Biz çok severek yaptık,umarım siz de çok iyi vakit geçirirsiniz..

Sizin de onunla mutlaka tanışmanızı istiyorum;çünkü onda kendinizle ilgili
eminim ki bir şeyler bulacaksınız..Yolunuz,yolumuz açık olsun (http://degmesinyagliboya.blogspot.com/)



Ağustos 20, 2013

çikolatalı brownie(orijinal Fransız tarifidir)



evet evet gerçekten orijinal bir Fransız brownie tarifidir..Fransızlar başkalarına tarif vermek konusunda çok ketumlarmış..Kayınvalidem görümcenin düğünü için Amerika ya gittiğinde bu lezzetli brownie tarifini görümcemin arkadaşı sevgili Marie PIERRE den almış..Ben de ilk yediğim andan itibaren bu kekin müdavimi oldum neredeyse her gün yapar duruma gelmiştim bir ara..neyse ki kendimi frenledim ta ki Mutfak Keyfi ekibi evime geldiği güne kadar..Nur VİRAL hanım da keki çok çok beğendi ve tarifini aldı..Artık bu kadar girizgah yeter değil mi bu yazı için?

MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı sıvıyağ(iki parmak eksik)
1 su bardağı yarısı un yarısı buğday nişastası karışımı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 fiske tuz

ÜZERİ İÇİN:
2  paket antepfıstıklı bitter çikolata
1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
yarım su bardağı süt


YAPIMI:
-Önce yumurtaları şekerle krema kıvamı olana kadar çırpalım..
-Yağını ekleyelim
-Unu,kakaoyu,vanilini,kabartma tozunu elekten geçirerek keke ilave edelim..
-Karışımı 24 cm genişliğinde kelepçeli bir kalıba altına yağlı kağıt koyarak dökelim..
-170 derecelik fırına koyalım ve pişirelim..
-Başka bir yerde çikolatayı benmari usulü eritelim..eriyen çikolataya sütü ve tereyağını ilave edelim..
-Kek fırından çıkınca kürdanla üzerine delikler açalım.
-Çikolatayı sıcak kekin üzerine dökelim ve ılık olarak servis yapalım..
AFİYETLE,MUHABBETLE YİYELİM..

Ağustos 18, 2013

kaymaklı,kepekli poğaça



geceden aç olarak uyanan ben..kendimi doğruca mutfakta buldum..geceleyin hayalini kuruyorduk eşimle ne yapsak da sabaha yesek diye..birden poğaçayı uzun süredir yapmadığım aklıma geldi..yüzümü yıkadım doğruca mutfağa koştum..aklımda nasıl bir poğaça yapacağım yoktu aslında..yine kalbimin sesini dinleyip buzdolabını açtım ve kaymakla karşı karşıya geldim..EVET EVET..kesinlikle kaymaklı olmalıydı..siz de deneyin kaymağı hamur işlerinizde inanılmaz bir lezzet yakalayacaksınız..baktım yumurta çıktı,biraz da yumuşak olması için yoğurt,sonra zeytin yağı....tarife geçelim değil mi böyle olmuyor?


MALZEMELER(HEPSİNİ YÜREĞİMİN SESİNİ DİNLEYEREK KOYDUM)

2 Su bardağı kepekli un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 paket kabartma tuzu
1 su bardağı sıcağa yakın su
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 çorba kaşığı dolusu kaymak
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
kepekli un dışında un da gerekli olacak(aldığı kadar un)
içine koymak için beyaz peynir
tuz miktarı size kalmış


yapılışı:

-peynir dışındaki kuru malzemeleri bir kaba alalım
-elimizle bütün kuru malzemeleri karıştıralım.
-sonra sıvı malzemelere geçelim.
-bütün malzemeleri yumuşak bir hamur şekline getirelim..
-poğaçanın şekli size kalmış ben hamuru açıp içine beyaz peynir koydum ve elimde yuvarladım..
-üzerine yoğurt sürüp 180 derecelik fırında pişirelim..

AĞIZ TADIYLA YEMENİZ UMUDUYLA..

Ağustos 12, 2013

KUSKUSLU YOĞURT ÇORBASI



Tadından hoşlanacağınız bir çorba tarifi vereceğim size..ilk olarak kayınvalideminin lezzetli ellerinden yediğim bu çorbayı oğluşum o kadar çok sevdi ki ben de her türlüsünü yapmaya karar verdim.aslında .malzemeler hep aynı sadece içine koyulan makarna çeşidi farklı..kimine erişte koyuyorum,kimine arpa şehriye bugünkine de kuskus koydum..aslında bir deneme yapmak istedim bakalım pişmiş kuskusla da olacak mı?oldu..hem de aynı lezzetle..eğer sizin de benim gibi önceden pişmiş tereyağlı kuskusunuz varsa ve bununla ne yapacağım diye düşünürseniz bu çorba  kurtarıcınız olabilir..

gelelim tarifine:

MALZEMELER:

1 büyük kase yoğurt
2 adet domates
1 yumurta
1 su bardağı pişmiş kuskus(pişmemişse yarım su bardağı kuskus)
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz
nane
acı biber


YAPILIŞI:
Önce domatesleri rendeleyelim ve suyunu alması için tencereye koyalım..başka bir yerde yoğurt,un,yumurtayı iyice çırpalım,içine 1 su bardağı su ilave edelim karıştıralım ve suyunu çekmiş olan domateslerin üzerine dökelim..suyu size az gelecek olursa bir miktar daha ilave edebilisiniz..çorba kaynayana kadar karıştıralım.
tavada tereyağını kızdıralım nane ve acı biberi ilave edelim kaynayan çorbanın üzerine dökelim..çorba kıvam alınca altını kapatalım ve tuzunu ilave edelim..tuzu pişerken ilave edilmez çünkü çorba kesilebilir..AFİYETLE..


Ağustos 05, 2013

çikolatalı şeftali



SİZLERİ ENFES BİR PASTA TARİFİMLE TANIŞTIRAYIM..ÇİKOLATALI ŞEFTALİ SİZLERLE ÖNCE MALZEME LİSTESİNDEN BAŞLAYALIM..


KEK MALZEMESİ:

3 yumurta
 yarım su bardağı şeker
1 çay bardağı damla çikolata
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
vanilya
kabartma tozu
aldığı kadar un


KEK YAPILIŞI:

-Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım.
-Damla çikolatayı robottan geçirip ekleyelim.
-Un hariç diğer malzemeleri de koyalım ve ununu az az ilave edelim..kıvam alınca kelepçeli kalıba dökelim.
-Kelepçeli kalıp olarak 20-22 cm olanı kullandım..Altına yağlı kağıdı kesip kelepçeli kısmından sıkıştırdım..
-150 derecede pişirdim.


KREMA MALZEMESİ:

1 kilo süt
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı buğday nişastası
1yumurta sarısı
1 kutu krema
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker

KREMA YAPILIŞI:

SÜT,ŞEKER,NİŞASTA,UN ve YUMURTA SARISINI BİR TENCEREYE ALIN VE PİŞİRİN..SOĞUDUĞU ZAMAN 1 PAKET KREMA VE VANİLYAYI İLAVE EDİN..LEZZETLİ KREMAMIZ HAZIR..



PASTANIN BİRLEŞME İŞLEMİ:

Kekimizin soğumasını bekleyelim..soğuduğu zaman üzerine 1 çay bardağı sütü dökelim ve kekimizi ıslatalım..bu işlemden sonra yarım paket de çikolata eritip kekin üzerine dökelim..şimdi sıra 1 adet şeftali ve 1 adet muzu başka bir yerde ezelim ve kekin üzerine sürelim..üstüne kremamızı yayalım ve en üstüne de dr oetker glazür cake icing den döküp servis yapalım..elinizde bundan yoksa hazır çikolata soslarından ya da tekrar çikolata eritip dökebilirsiniz..



NOT:KREMANIN ÖLÇÜLERİNİ TAM  OLARAK  VERDİM..İSTERSENİZ BUNUN YARISINI YAPIP ÖLÇÜYÜ AZ TUTABİLİRSİNİZ..İSTERSENİZ DE TAM ÖLÇÜ YAPIP BUZLUĞA KOYABİLİRSİNİZ..

NOT:KEK SİZE KALIN GELİRSE YARISINI KESİP YİNE BUZLUĞA KOYABİLİRSİNİZ..BU İŞLEMİ YARIM KEK ÜZERİNDE DE UYGULAYABİLİRSİNİZ..

AFİYETLE YEMENİZİ UMUYORUM..

Temmuz 30, 2013

kremalı kadayıf tatlısı


tadı,kokusu ve lezzetiyle vazgeçemeyeceğiniz bir tatlı sizleri bekliyor..denemenizi tavsiye ederim hem de şiddetle ve ısrarla..umarım yüzümü kara çıkarmaz..

malzeme listesi:

KREMASI İÇİN:
1 kilo süt
1 su bardağı toz şeker
200 ml krema
1 vanilya
3 çorba kaşığı buğday nişastası
4 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı

KREMANIN YAPILIŞI:

süt, şeker,nişasta,un ve yumurta sarısı bir kapta karıştırılır..ocağın altı yakılır ve  muhallebisi pişirilir..ocağın altı kapatılır ve 15 dakika sonra krema ve vanilyası eklenir..

KADAYIF İÇİN:

250-300 gr taze kadayıf
5 çorba kaşığı toz şeker
100 gr tereyağı(tuzsuz varsa tercihiniz bundan yana olsun)
1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz


KADAYIFIN YAPILIŞI:

Kadayıflarımızı bir gece önceden buzluğa koyun..

Buzluktan kadayıfları çıkarın ve elinizle kadayıfları ufak parçalara ayırın..

Tencereye şekeri ve yağı koyun..biraz erisin ve üzerine kadayıfları ekleyin..şimdi en zor kısmına geldi..yani kavurma işlemine..uzun süren bu işlem sakın sizi pes ettirmesin..

Kadayıflarınız kızarınca cevizini ilave edin ve az daha kavurun..ocağın altını kapatın..

BİRLEŞTİRME İŞLEMİ İÇİN:
kadayıfı ikiye ayırın.Önce geniş bir tepsiye yarısını serin üzerine kremasını dökün..şimdi kalan yarısını da kremanın üzerine dökün..Buzdolabına kaldırın..AFİYETLE YEMENİZİ DİLERİM...



Temmuz 29, 2013

ELAZIĞ YÖRESİNDEN dilim dolma


sizleri benim de ilk defa denediğim bir dolma ile tanıştıracağım..ben yaparken çok zevk aldım..o reyhanın verdiği mükemmel lezzeti anlatamam bile..pirinç yerine koyulan bulgurun enfes tadına inanamayacaksınız..HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN..


Dilim dolma: 

    Malzemeler :
    500 gr yağsız kıyma
    750 gr köftelik ince bulgur
    2 soğan
    3 patlıcan
    7-8 domates
    6-7 adet dolmalık yeşil biber(küçük olanları tercih edin)
    bir avuç taze reyhan(ben kuru olanını kullandım)
    2-3 adet kırmızı bber(kapya)
    100 gr tereyağı
    3-4 çorba kaşığı domates salçası
    1 çay bardağı sumak
    2 su bardağı sıcak su,(su miktarını siz malzeme miktarına göre ayarlayabilirsiniz)(evde et suyunuz varsa 1 su bardağını et suyu olarak kullanın)
    Tuz
    Kırmızı tozbiber
    zeytin yağı

Hazırlanışı :
Soğanı küçük küçük doğrayın. Kıymayı geniş bir kaba alıp soğan, kırmızı toz biber, bulgur,reyhan,tuzu ekleyin. Ara sıra su serperek yoğurun.yoğurma işlemini uzun tutun..

Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suda bekletip kağıt havlu ile kurulayın. Patlıcanları 1 cm kalın çubuklar şeklinde doğrayın.onları da enlemesine tutup parmak kalınlığında kesin..kırmızı biberleri doğrayın ve patlıcanlarla kızarması için dolma tenceresine alın..zeytin yağı dökerek onları hafif olarak kızartın..onlar dolmanın tabanında duracaklar..

şimdi dolmaları doldurmaya ve köfteleri yapmaya geldi..4-5 domatesin içini bir kaşık yardımı ile oyun..içlerini köfte ile doldurun..dolmalık biberlerinizi de oyun onları da doldurun..kalan harcı da baş parmak büyüklüğünde köfteler haline getirin..önce biberleri kızaran patlıcanlaın üzerine yerleştirin,sonra domatesleri koyun..parmak köftelerinizi aralara serpiştirin..


başka bir yerde salçayı tereyağında kavurun..üzerine sıcak su ilave ederek dolmaların üzerinde gezdirin..

Sumağı sıcak suda 15 dakika bekletin. Süzgeçten geçirerek suyunu tenceredeki yemeğin üzerine gezdirin.(ben sumak olmadığı için nar ekşisi kullandım)


dolmaların üzerini bir tabak ile kapatın tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın..

Temmuz 28, 2013

ÇİKOLATA PARÇALI KEK



Yapımı bir o kadar basit..lezzeti ise bir o kadar mükemmel olan bu keki mutlaka denemenizi tavsiye ederim..

MALZEME LİSTESİ:
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
yarım çay bardağı süt
kabartma tozu,vanilin
aldığı kadar un



gelelim yapılışına:her zamanki gibi toz şekeri ve yumurtaları çırpın..çok güzel köpürtün ama..sonra diğer kuru malzemeleri elekten geçirerek üzerine koyun ki kek güzel kabarsın..damla çikolataları robottan geçirin ve ekleyin..aldığı kadar unu ekleyin ve 150 derecelik fırında pişirin..ister dondurma ile isterse üzerine kreme sürerek servis edebilirsiniz..ben bir şey kullanmadım üzeri için..tadı inanın böyle de çok güzel oldu..SEVGİYLE..AFİYET OLSUN.

ELAZIĞ mutfağı ve ELAZIĞ gelini..

 ANTEP TAVA
 TAŞ EKMEĞİ
 DİLİM DOLMA
SIRIN..





TARİFLERİMİN HEPSİNİ VAKİT BULDUĞUM EN KISA SÜREDE YAYIMLAYACAĞIM..SEVGİLER..

Temmuz 26, 2013

yaptım yaptım MANTI yaptım..


evet değerli takipçilerim bir mantı deneme çalışmama daha hoş geldiniz..hem açtım(K),hem kapadım(K),hem pişirdim(K),hem de yedim(K)..aslında YEDİK..sevgili kız kardeşim Özge nin bizi ziyareti sırasında gerçekleşen bu etkinliğimiz başarı ile sonuçlanınca sizlerle de paylaşmak istedim..her nedense Özge ile yapılan bu mantı etkinliği artık geleneksele bağladı..ikimiz de meraklı ellerle oturduk hamurun başına..sıraya koyduk açma işini ve girdik mutfağa..denemesi bedava ama açması biraz zahmetli olan mantılarımızı iftihar ile sunuyorum..
BANA YARDIM EDEN ELLERİN DERT GÖRMESİN ÖZGEM..EŞİMİ DE UNUTMUYORUM AYRICA BAŞINDAN SONUNA KADAR HER MALZEMESİYLE İTİNA İLE İLGİLENEN SEVGİLİ EŞİM VE BAŞIMIZIN ETİNİ YİYEN OĞLUŞUM SİZLERE DE SELAMLAR..

MALZEME LİSTESİ:

HAMURU İÇİN:
1 kilo un(1 su bardağı kepekli un olsun)
tuz
isteğe göre bir yumurta ben koymadım
su

İÇİ MALZEMESİ:
yarım kilo kıyma
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet soğan
tuz

SOSU İÇİN:
istenilen miktarda süzme yoğurt(neden istenilen diyorum çünkü yoğurt biraz damak işidir)
3 diş sarımsak
tereyağı(2-3 çorba kaşığı kadar)
kırmızı biber
süslemek için reyhan

YAPILIŞI:
Önce hamurundan başlayalım..unu bir kaba koyduk diğer malzemeleri de ekledik ve başladık suyunu yavaş yavaş eklemeye..hamurunu çok çok katı yapmayın kepekli un koyduğunuz için açmanız zor olabilir..kıvamlı bir hamur elde edince biraz dinlenmeye bırakalım ve iç malzemeye geçelim..

iç malzeme için önce soğanları minik minik doğrayın,maydanozunu kıyın,diğer malzemeleri ekleyin ve yoğurun..

şimdi açma işleminde sıra:önce tezgaha bir miktar un dökün ve hamurdan istediğiniz ölçüde koparın..çok koparırsanız büyük açmak zorunda kalırsınız..ne kadar açabilecekseniz o kadar koparın..oklavaya yapışmaması için arada hamurun içine un serpmek zorundasınız..yeterli ölçüde açtığınızı anlamak için elinizi altına koyun ve hamurdan eliniz çok görünmeyecek şekilde açın..ne çok kalın ne çok ince UNUTMAYIN..
şimdi kare şeklinde keselim ve iç malzemeyi koyalım..resimdeki gibi katlayın ve bir tarafını açık bırakın..

şimdi sıra kaynar suya mantıları atmaya geldi suyu iyice kaynatın biraz tuz ve yağ damlatın..mantıları içerisine salın..köpük gidince mantı pişmiştir..kevgire alın ve sosuna geçin.mantıların biraz soğuması gerek unutmayın..:)

önce yoğurdu hazırlayalım..sarımsakları tuzda ezin ve yoğurdunuza ekleyin..yoğurdun kıvamı ve miktarı sizlere kalmış..

sosu için hamurunuzun kenarlarından parçalar kalmıştı ya işte şimdi onları ekleme zamanı..onları çok küçük küçük doğrayın ve tereyağında kızartın..pul biberini de ekleyin ve altını kapatın..

HEPSİNİ BİRLEŞTİRELİM Mİ?
mantıyı,yoğurdu ve sosunu birleştirip kuru reyhanla süsleyip servise hazırlayın..AFİYETLE..

şekeri attım içine pekmez kattım..İNCİRLİ KURABİYEM..


Sizleri çok çok uzun yalnız bıraktım farkındayım takipçilerim;ama inanın her gün vicdan azabı duyarak sayfamı boş bırakmanın üzüntüsünü yaşadım..elim gitmedi yazmaya,paylaşmaya..yaşananlar çok engel oldu buna..neyse ki içimdeki yazma aşkı yine geri geldi.
incirli kurabiye tarifimi GURURLA SUNARIM :))..önce malzemler ama de mi?

MALZEME LİSTESİ:
hamuru için:
1 su barağı tahin
1 çay bardağı pekmez(pekmezin çeşidi ve miktarı damak tadınıza göre arttırılabilir ya da azaltılabilir..)
yarım paket margarin
1 çay bardağı buğday nişastası
1 yumurta
1 çay bardağı ceviz(toz şekline getirmeden hafif dişinize gelsin)
aldığı kadar un
kabartma tozu,vanilya

İÇ MALZEMESİ:
1 çay bardağı ceviz
9-10 adet kuru incir
1 çorba kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:
önce hanurundan başlayalım.sıvı malzemelerin hepsini bir kapta karıştıralım ve diğer kuru malzemeleri de ekleyerek güzel bir kurabiye hamuru elde edelim..yaptığımız hamuru buzdolabına kaldıralım..ve iç malzemeye geçelim..

incirleri küçük küçük doğrayalım içine ceviz ve toz şekeri ekleyelim..şimdi sıra hamuru buzdolabından çıkarmada..hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım içini oyalım ve incirli harcı koyalım..sonra elimizle yuvarlayarak tepsiye üzerinden bastırarak alım ve 160 derecelik fırında pişirelim..arzuya göre üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz..AFİYETLE..



Haziran 04, 2013

kurabiye hamurundan turtaya


size güzel bir tarif vereceğim arkadaşlar..hem kalan kurabiye hamurlarınız değerlendiriliyor hem de leziz bir tat yakalamış olacaksınız..verdiğim tariften önce istediğiniz kadar kurabiye yapın(kurabiyenin çeşidi sizlere kalmış ben içine fındık ezmesi doldurdum ve fırından çıkınca üzerine bol pudra şekeri döktüm) kalan hamurdan yetecek kadar turta hamuru ayırın.

malzemeler:
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

üs malzeme listesi:
4-5 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz daha bol da tutabilirsiniz
1 çorba kaşığı şeker

yapılışı:
önce hamurunu yapalım arkadaşlar..yukarıda olan hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamında yoğuralım..hamuru vaktiniz varsa 1 gün yoksa 1 saat bekletelim..beklettiğiniz hamurundan önce kurabiyelerinizi yapın kalan hamuru da istediğiniz boyutta bir borcama ya da turta kalıbına yayın..

üs malzeme yapılışı:
elmaları soyun rendeleyin ve bir tavaya alın.içine şekerini ve tarçınını koyun.suyunu çekesiye kadar pişirin..cevizini ekleyin ve biraz daha pişirin altını kapatın soğumasını bekleyin..

şimdi iki malzemeyi birleştirme zamanı hamuru yayın üzerine de elmalı harcı sürün..portakal büyüklüğünde bir hamur ayırın.ayırdığınız hamurla üzerine süsleme yapacağız..ister resimdeki gibi ister  kafes şeklinde isterse sizin bulacağınız bir şekille süsleyin..fırını 160 dereceye getirin  ve pişirin..fırından çıkınca üzerine bol pudra şekeri serperek servis yapın..afiyet olsun..


Mayıs 16, 2013

fırında içli köfte


ne zamandır yapmak istediğim bir tarifti en sonunda denedim ve muradıma erdim..içli köfte krizi tutan ben amacına ulaştı..sizlerin de denemenizi umarak tarife geçiyorum:


iç malzeme listesi:

300 gr kıyma
2 büyük soğan
1 su bardağı ceviz
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
yarım bağ maydanoz
zeytin yağı,tereyağı
karabiber,tuz

dış malzemesi:
2 su bardağı esmer bulgur
1 su bardağı göce
tereyağı,zeytin yağı
1 çorba kaşığı biber salçası
tuz,karabiber


tarife iç malzemesinden başlayalım:
1-soğanları küçük küçük kıyalım
2-kıymayı da soğanların içine  atalım zeytin yağında  kavurmaya başlayalım.tereyağını kavurma işleminin sonunda koyalım ki yanmasın.tuzunu da ilave edin..
3-indirmeye yakın cevizini ve maydanozunu da ekleyin karabiberi unutmayın ama..
4-soğuması için ayrı bir yere alalım

dış malzemesi için:
1-bulgur ve göcenin üzerine sıcak su dökelim ve su çekene kadar bekletelim.
2-suyunu çeken bulgur ve göcenin içine tuzu,salçasını,yumurtasını,karabiberini ekleyelim ve yoğuralım..
3-yoğurma işlemini biraz uzun tutun..macun kıvamına getirmeniz lazım bulguru..

şimdi iki malzemenin birleşme zamanı..(ben borcamda yaptım bu işlemi..orta boy kare bir borcam kullandım.).

1-önce bulguru ikiye bölelim ,borcamı yağlayalım bir parçasını al tabana eilimzle yayalım..
2-iç malzemeyi araya yerleştirelim..
3-şimdi üstünde sıra.(.ben bu işlem işin streç film kullandım)..streç filmin arasına koyalım ve merdane yardımı ile bulguru inceltelim..açtığımız malzemeyi üzerine yerleştirelim..
4-üzerine zeytin yağı sürelim fırını 180 dereceye ayarlayalım önce  üzerini hafif kızartalım  sonra çıkaralım ve ü tereyağı sürelim..bir iki dakika daha tutalım.
5-fırından çıkarıp üzerini bir bezle kapatalım..bu işlem bulgurum yumuşamasını sağlayacak..
6-SEVGİYLE YİYELİM..AFİYET OLSUN..

Mayıs 14, 2013

ekmek üstü peynir

yapılışı ve malzemeleri:

-2 yumurta(ekmeğinize göre miktarını arttırın)
-biraz beyaz peynir,kaşar peyniri
-maydanoz
-tereyağı
-biraz da zeytin yağı
-hepsini karıştırın,karışımı ekmeklerin üzerine sürün..ister fırında isterseniz elektrikli pişiricilerle üzeri kızarana kadar pişirin..

kum pasta





ve gel gelelim KUM PASTA nın tarifine..bu tarifi okuldan bir arkadaşım olan Birtek öğretmenimin evinde yediğim bir tatlıdan esinlenerek yaptım..onunki tat ve şekil olarak tamamen farklıydı..esinlendiğim şeyi ise yapılış tarzı..çok teşekkür ederim,ellerine sağlık öğretmenim..

şimdi sıra tarif listesinde:

kek malzeme listesi:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı süt
1 su bardağı 1 parmak eksik sıvıyağ
3 çorba kaşığı hindistan cevizi
vanilya,kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
bir fiske tuz

kreması için:
3 su bardağı süt
1 su bardağı bir parmak eksik un
1 su bardağı bir parmak eksik şeker
1 kutu labne peyniri
1 kutu krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin

arası için bir paket(büyük boy) çikolata(çikolata tercihi size kalmış)


kek yapılışı:
1-yumurta ve şekeri çırpalım
2-süt,hindistan cevizi ve yağı ilave edin
3-kalan diğer kuru malzemeleri de elekten geçirerek ilave edin
4- fırın tepsisine altına yağlı kağıt sürerek kekimizi dökelim.(ben mini fırın tepsisine döktüm)
5-170 derecelik fırında pişirin.

kremanın yapılışı:
1-şeker,un ve 3 su bardağı sütü pişirin ve soğumasını bekleyin.
2-soğuyan kremanın içine labne peynirini,1 çay bardağı sütü,krem şantiyi ve margarini koyup mikser ile kıvam alasıya kadar çırpın.


şimdi krema ve kekin birleşme zamanı..
1-önce kekimizden kalıp çıkaralım..ben bu sefer kalp kek kalıbını tercih ettim..
2-kalıbı çıkardıktan sonra kekimizi bol süt ile ıslatalım..
3-sonra istediğimiz bir çikolatayı benmari usulü eritip kekimize sürelim
4-kremayı da çikolatanın üzerine sürelim..
5-en son kalan kek parçalarını robottan geçirip üzerine serpelim.kenarlarına da elimizle parçalardan yapıştıralım..
6-AFİYET OLSUN..:)



Mayıs 08, 2013

fındık ezmelim..


nefis nefis nefis bir tat oldu kendileri..öyle büyük dokunuşlar yaparak da bu lezzeti yakalamıyorsunuz..sizi hiç üzmeden ağzınızda dağılıveriyor..tarif ise oldukça basit


malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
aldığı kadar un
vanilya
kabartma tozu


içi için fındık ezmesi
üzerine de bol bol pudra şekeri

yapılışı:
bütün malzemeyi kurabiye hamuru yumuşaklığında yoğuralım..hamuru 1 saat buzdolabında bekletelim..hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve içini derin olarak açalım..bol bol fındık ezmesi dolduralım ve yuvarlak yaparak kapatalım.170 derecelik fırında üzeri pembeleşmeden çıkaralım ve sıcakken pudra şekeri dökelim..afiyetle yiyelim..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...