Haziran 04, 2013

kurabiye hamurundan turtaya


size güzel bir tarif vereceğim arkadaşlar..hem kalan kurabiye hamurlarınız değerlendiriliyor hem de leziz bir tat yakalamış olacaksınız..verdiğim tariften önce istediğiniz kadar kurabiye yapın(kurabiyenin çeşidi sizlere kalmış ben içine fındık ezmesi doldurdum ve fırından çıkınca üzerine bol pudra şekeri döktüm) kalan hamurdan yetecek kadar turta hamuru ayırın.

malzemeler:
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

üs malzeme listesi:
4-5 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz daha bol da tutabilirsiniz
1 çorba kaşığı şeker

yapılışı:
önce hamurunu yapalım arkadaşlar..yukarıda olan hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamında yoğuralım..hamuru vaktiniz varsa 1 gün yoksa 1 saat bekletelim..beklettiğiniz hamurundan önce kurabiyelerinizi yapın kalan hamuru da istediğiniz boyutta bir borcama ya da turta kalıbına yayın..

üs malzeme yapılışı:
elmaları soyun rendeleyin ve bir tavaya alın.içine şekerini ve tarçınını koyun.suyunu çekesiye kadar pişirin..cevizini ekleyin ve biraz daha pişirin altını kapatın soğumasını bekleyin..

şimdi iki malzemeyi birleştirme zamanı hamuru yayın üzerine de elmalı harcı sürün..portakal büyüklüğünde bir hamur ayırın.ayırdığınız hamurla üzerine süsleme yapacağız..ister resimdeki gibi ister  kafes şeklinde isterse sizin bulacağınız bir şekille süsleyin..fırını 160 dereceye getirin  ve pişirin..fırından çıkınca üzerine bol pudra şekeri serperek servis yapın..afiyet olsun..


Mayıs 16, 2013

fırında içli köfte


ne zamandır yapmak istediğim bir tarifti en sonunda denedim ve muradıma erdim..içli köfte krizi tutan ben amacına ulaştı..sizlerin de denemenizi umarak tarife geçiyorum:


iç malzeme listesi:

300 gr kıyma
2 büyük soğan
1 su bardağı ceviz
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
yarım bağ maydanoz
zeytin yağı,tereyağı
karabiber,tuz

dış malzemesi:
2 su bardağı esmer bulgur
1 su bardağı göce
tereyağı,zeytin yağı
1 çorba kaşığı biber salçası
tuz,karabiber


tarife iç malzemesinden başlayalım:
1-soğanları küçük küçük kıyalım
2-kıymayı da soğanların içine  atalım zeytin yağında  kavurmaya başlayalım.tereyağını kavurma işleminin sonunda koyalım ki yanmasın.tuzunu da ilave edin..
3-indirmeye yakın cevizini ve maydanozunu da ekleyin karabiberi unutmayın ama..
4-soğuması için ayrı bir yere alalım

dış malzemesi için:
1-bulgur ve göcenin üzerine sıcak su dökelim ve su çekene kadar bekletelim.
2-suyunu çeken bulgur ve göcenin içine tuzu,salçasını,yumurtasını,karabiberini ekleyelim ve yoğuralım..
3-yoğurma işlemini biraz uzun tutun..macun kıvamına getirmeniz lazım bulguru..

şimdi iki malzemenin birleşme zamanı..(ben borcamda yaptım bu işlemi..orta boy kare bir borcam kullandım.).

1-önce bulguru ikiye bölelim ,borcamı yağlayalım bir parçasını al tabana eilimzle yayalım..
2-iç malzemeyi araya yerleştirelim..
3-şimdi üstünde sıra.(.ben bu işlem işin streç film kullandım)..streç filmin arasına koyalım ve merdane yardımı ile bulguru inceltelim..açtığımız malzemeyi üzerine yerleştirelim..
4-üzerine zeytin yağı sürelim fırını 180 dereceye ayarlayalım önce  üzerini hafif kızartalım  sonra çıkaralım ve ü tereyağı sürelim..bir iki dakika daha tutalım.
5-fırından çıkarıp üzerini bir bezle kapatalım..bu işlem bulgurum yumuşamasını sağlayacak..
6-SEVGİYLE YİYELİM..AFİYET OLSUN..

Mayıs 14, 2013

ekmek üstü peynir

yapılışı ve malzemeleri:

-2 yumurta(ekmeğinize göre miktarını arttırın)
-biraz beyaz peynir,kaşar peyniri
-maydanoz
-tereyağı
-biraz da zeytin yağı
-hepsini karıştırın,karışımı ekmeklerin üzerine sürün..ister fırında isterseniz elektrikli pişiricilerle üzeri kızarana kadar pişirin..

kum pasta





ve gel gelelim KUM PASTA nın tarifine..bu tarifi okuldan bir arkadaşım olan Birtek öğretmenimin evinde yediğim bir tatlıdan esinlenerek yaptım..onunki tat ve şekil olarak tamamen farklıydı..esinlendiğim şeyi ise yapılış tarzı..çok teşekkür ederim,ellerine sağlık öğretmenim..

şimdi sıra tarif listesinde:

kek malzeme listesi:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı süt
1 su bardağı 1 parmak eksik sıvıyağ
3 çorba kaşığı hindistan cevizi
vanilya,kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
bir fiske tuz

kreması için:
3 su bardağı süt
1 su bardağı bir parmak eksik un
1 su bardağı bir parmak eksik şeker
1 kutu labne peyniri
1 kutu krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin

arası için bir paket(büyük boy) çikolata(çikolata tercihi size kalmış)


kek yapılışı:
1-yumurta ve şekeri çırpalım
2-süt,hindistan cevizi ve yağı ilave edin
3-kalan diğer kuru malzemeleri de elekten geçirerek ilave edin
4- fırın tepsisine altına yağlı kağıt sürerek kekimizi dökelim.(ben mini fırın tepsisine döktüm)
5-170 derecelik fırında pişirin.

kremanın yapılışı:
1-şeker,un ve 3 su bardağı sütü pişirin ve soğumasını bekleyin.
2-soğuyan kremanın içine labne peynirini,1 çay bardağı sütü,krem şantiyi ve margarini koyup mikser ile kıvam alasıya kadar çırpın.


şimdi krema ve kekin birleşme zamanı..
1-önce kekimizden kalıp çıkaralım..ben bu sefer kalp kek kalıbını tercih ettim..
2-kalıbı çıkardıktan sonra kekimizi bol süt ile ıslatalım..
3-sonra istediğimiz bir çikolatayı benmari usulü eritip kekimize sürelim
4-kremayı da çikolatanın üzerine sürelim..
5-en son kalan kek parçalarını robottan geçirip üzerine serpelim.kenarlarına da elimizle parçalardan yapıştıralım..
6-AFİYET OLSUN..:)



Mayıs 08, 2013

fındık ezmelim..


nefis nefis nefis bir tat oldu kendileri..öyle büyük dokunuşlar yaparak da bu lezzeti yakalamıyorsunuz..sizi hiç üzmeden ağzınızda dağılıveriyor..tarif ise oldukça basit


malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
aldığı kadar un
vanilya
kabartma tozu


içi için fındık ezmesi
üzerine de bol bol pudra şekeri

yapılışı:
bütün malzemeyi kurabiye hamuru yumuşaklığında yoğuralım..hamuru 1 saat buzdolabında bekletelim..hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve içini derin olarak açalım..bol bol fındık ezmesi dolduralım ve yuvarlak yaparak kapatalım.170 derecelik fırında üzeri pembeleşmeden çıkaralım ve sıcakken pudra şekeri dökelim..afiyetle yiyelim..


Mayıs 07, 2013

göce köftesi



göce köftesi için malzemeler:

2 su bardağı ince göce
1 su bardağı ince kısırlık bulgur
3 çorba kaşığı un
tuz,su

yoğurtlu sos için:
istenilen miktarda süzme yoğurt
2 diş sarımsak

domates sosu için:
5-6 adet rendelenmiş domates
zeytin yağı
tuz,fesleğen
sosun yapılış:rendelenen domateslerin suyunu alıncaya kadar pişirin..çok az zeytin yağı ilave edin..pişmeye devam etsin.indirmeye yakın fesleğeni de koyun ve altını kapatın..

yapılışı:
göce ve bulguru kısır yapar gibi sıcak suyla ıslatın..soğumasını ve suyunun çekmesini bekleyin..ardından un ve tuzunu koyarak yoğurun..birbiriyle özdeşleşen malzemeleri resimdeki gibi şekil verin..başka bir yerde suyu kaynatın, tuz ilave edin,biraz da yağ koyun ve göceleri içine atın..pişen göcelerin üzerine önce yoğurt sosunu,sonra domates sosunu,en son da tereyağını kızdırıp üzerine dökün..kuru reyhanla servise hazır olacaktır..

yağlı köftem..



önce tadından mı başlayayım yoksa yapılışından mı?ilk denememde kullandığım yağdan ötürü lezzetini pek beğenmesem de diğer yaptıklarım enfes ötesi oldu..


sizlerle de paylaşmak istiyorum bu güzel köfteyi deneyin mutlaka beğeneceksiniz..

malzemeleri:

-2 su bardağı ince kısırlık bulgur
-yarım su bardağı ince göce(evinizde yoksa koymayabilirsiniz..göcenin yapıştırma özelliği olduğu için çabuk tutuyor bulgurlar birbirini..)
-1 demet maydanoz
-3 diş sarımsak
-bol bol biber salçası ve domates salçası(burada miktarı sizin köfteyi hangi renkte sevdiğinize bağlıdır)
baharat olarak miktarları ve çeşitleri size kalmış(karabiber,köfte baharatı,kırmızı biber,kimyon,nane,kuru reyhan,tuz)
-1 su bardağı yemeklik ayçiçek yağı içine çok az da yemeklik zeytin yağı(yağı köfteyi yoğururken koymuyoruz)
-3 çorba kaşığı nar ekşisi
yarım limon

gel gelelim yapılışına:
önce bulgurumuza varsa göcemizi de koyarak sıcak su döküp demlenmesini bekliyoruz.çok su dökmeyin üzerini hafif kaplasın yeter..su döktüğümüz kabın ağzını kapatalım ve soğumasını bekleyelim..soğuyan bulgurun içine maydanoz,limon,nar ekşisi ve yağ koymadan diğer malzemeleri koyup yoğuralım..çiğ köfte yapar gibi aynı..
kıvamına gelen köftenin içine kızgın yağı dökelim(yağı aynı patates kızartır gibi kızdıralım)yağın biraz soğumasını bekleyelim ve tekrar yoğuralım..içine nar ekşisi,limon ve maydanozunu ilave edip resimdeki gibi şekil verelim..çok güzel bir tat..denemenizi tavsiye ederim..AFİYETLE..




Mayıs 06, 2013

fesleğen soslu kızartma



evinizde bıraktığı o muhteşem kokuyu bir duysanız asla vazgeçemeyeceğiniz bir tat olacaktır..fesleğeni her şeye koymayı seven ben bu sefer de kızartma üstünde denedim..buna kızartma denmez tabiki de..çünkü bütün malzemeleri az yağ koyarak fırına attım ve orada pişirdim..gelelim malzemelere:


kızartma için:
3 adet patates
1 adet bostan patlıcan
6-7 adet yeşil biber
3-4 adet kırmızı biber
2-3 adet kabak
isteğe göre havuç,soğan ve diğer malzemeler
zeytin yağı
tuz,karabiber,toz biber,kekik


sos için:
1 kilo rendelenmiş domates
2 diş sarımsak
zeytin yağı,tereyağı
fesleğen(taze de koyabilirsiniz)ben 1 tatlı kaşığı gibi kullandım..
tuz

önce sostan başlayalım rendelenen domateslerin suyunu çekmesi için ocağa koyun ve sarımsakları üzerine rendeleyin.fesleğeni ilave edin önemli olan birlikte pişmeleri suyu çekilince az miktar zeytin yağı ve tereyağını koyup sos kıvamına getirelim..sosumuz işte hazır..

kızartma malzemelerinin de istenilen büyüklükte doğrayalım baharatlarla karıştıralım yağını ilave edelim(yağ miktarı size kalmış)yağlı kağıt serip 250 derecede pişirelim..fırından çıkınca üzerine sosunu ilave edip servise çıkaralım..AFİYETLE..


Nisan 21, 2013

CEVİZLİ KEREBİÇ


malzeme listesi:(hamuru için)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket margarin
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
un(aldığı kadar)
vaniya
kabartma tozu

iç malzemesi için
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın

yapılışı:
oda sıcaklığında olan malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz ..önemli olan hamurun biraz dinlenmesi..buzdolabında 1 saat bekletirseniz kurabiyenizi daha bir kıtır yaparsınız..

iç malzemeleri ayrı bir kapta karıştıralım..hamuru buzdolabından çıkartalım ve içli köfte yapar gibi elimizle açalım ve malzemeyi içine dolduralım.. 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirelim..çok kızarmasın dikkat..
fırından çıkınca sıcak sıcak pudra şekeri serpelim..AFİYETLE..







Nisan 07, 2013

cevizli pilav


malzeme listem
2 su bardağı pirinç
1 su bardağından biraz az ceviz
1 su bardağı et suyu
1 su bardağı sıcak su
zeytinyağı,tereyağı

yapılışı.
öncelikle pirinçlerimizi her zamanki gibi sıcak suda bekletelim 1 saat yeterlidir..sonra zeytin yağında cevizlerimizi biraz kavuralım ve beklettiğimiz pirinci üzerine ekleyelim..bir süre de pirinçle kavuralım.et suyu ve sıcak suyunu dökelim tuzunu ekleyelim pişirelim..pişerken alt ateşinin az olması gerekiyor..afiyetle yemeniz umuduyla..

incir sultan(ceviz,bal,tahin,kaymaklı..)


malzeme listem:
1 kilo incir
2 bardak süt
1 su bardağı toz şeker
incir
bal
tahin
kaymak
ceviz


yapılışı:
incirleri yıkayıp ılık sütün içinde 2 saate kadar bekletelim.vaktiniz varsa bir gün de bekletebilirsiniz.ayrı bir yerde 2 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri kaynatalım şerbet şekline getirelim içine bir miktar limon kabuğu da koyalım.beklettiğimiz incirleri şerbetin içine atalım bir adet çubuk tarçın koyalım.yumuşatalım..pişen incirleri ateşten alalım ve soğutalım..soğuyunca içerilerine ayrı bir kapta 1 çorba kaşığı bal ve 2 çorba kaşığı tahini,istenilen miktarda cevizi kırıp karıştıralım.hazırladığınız karışımı incirlerin içine dolduralım.en üstüne kaymak koyup servise hazırlayalım..



Nisan 01, 2013

WAFFLE bizim aileden oldu..



malzemeler:

1 adet EVLAT
1 adet SEVGİLİ
2 adet KARDEŞ
1 er adet ANNE ve BABA
1 adet DAMAT

işte malzeme listem bundan iberet..eğer bu malzemleler varsa elinizde mutlu son kaçınılmaz oluyor..isterseniz çok ok uzatmadan asıl listeye geçelim..


3 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 fincan şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
kabartma tozu
vanilin


şeker ve yumurtaları çırpalım şeker eriyince içine diğer malzemeleri ekleyelim ve karıştıralım..hamuru yarım saat bekletip waffle makinesine dökelim..makineyi önce biraz ısıtalım ardından biraz sıvıyağ sürelim ve hamuru taşmayacak şeilde dökelim..biz 5 dakikada yaptık..


üzeri için:
3 adet çikolata(bitter,sade,beyaz)her birinden 1 paket
çeşitli meyveler(muz,kivi,çilek..)
fındık
ceviz
hindistan cevizi

çikolatayı hamuru yapmadan önce benmari usülü eritin..hamur olunca önce altına çikolatasını sürün üzerini istediğiniz gibi süsleyin..SEVGİYLE AİLENİZLE BİRLİKTE YEMENİZ TAVSİYE OLUR..



Mart 30, 2013

sofram dolu dolu..

   fesleğenli mantar                        
   körili püre                          
   mercimekli bulgur pilavı




           




FESLEĞENLİ MANTARLI ET

MALZEMELER:
yarım kilo mantar
yarım kilo kuşbaşı et
fesleğen
yarım paket krema
1 çorba kaşığı zeytin yağı
tuz,karabiber

yapılışı:
etleri önce düdüklü tencerede haşlayın..pişen etlerin altını kapatın suyunu süzün biraz zeytin yağı döküp kavurun ve mantarlarını ilave edip pişirin..inidirmeye yakın krema ve diğer baharatlarını ilave edin..SICAK SERVİS YAPIN..AFİYETLE..




üçü bir arada.. :))

körili patates püresi



malzemeler:

5 adet patates
1 su bardağı kaşar peyniri
1 çay kaşığı köri
1 çorba kaşığı tereyağı
1 fincan süt
tuz,karabiber


yapılışı:
önce patatesleri soyalım ve tuzla birlikte haşlayalım..haşlanan patatesin içine diğer malzemeleri koyalım ve karıştıralım..patateslerin iyice ezilmesi gerek..biraz soğumasını bekleyelim ve elimizle büyük toplar yapalım ortasını çukurlaştıralım ve bir miktar kaşar peyniri koyup fırına verelim..üzeri kızarınca çıkarıp servis edelim..sevgiyle..

Mart 29, 2013

KAVURMALI PİDE



MALZEMELER:

hamur malzemeleri:
aldığı kadar un bunun 1 su bardağı tam buğday unu(unu azar azar ekleyin)
1 su bardağı süt(süt sıcağa yakın olsun)
1 çorba kaşığı kuru maya
1 adet kesme şeker
1 çorba kaşığı tereyağı

yukarıdaki malzemeleri hamur şekline getiriyoruz ve 1 saat dinlendiriyoruz(unu eklerken dikkatli olalım..)

iç malzemesi:
kavurma
kaşar peyniri

resimdeki gibi açalım.açmak için merdane kullanalım..kenarlarından kapatalım ve üzerine yumurta sarısı sürüp
200 derece fırında pişirelim..sıcak servis yapalım.. 

yumurtalı tost



malzemelerimiz çok çok basit yapmanız gereken 3 adet yumurtayı çırpın istediğiniz bir ekmeği dilimleyin ve arasına kaşar peyniri koyun yumurtaya buladığınız ekmekleri arkalı önlü (kaşar peyniri içindeyken tereyağında kızartın yapımı işte bu kadar..yemesi de bir o kadar lezzetli SEVGİYLE..



Mart 23, 2013

mantı



1 kilo unun içine 2 su bardağı tam buğday unu 1 yumurta ve tuz ilave edilerek suyla yoğurulur..hamur biraz dinlenmeye bırakılır..
iç harcı içinse yarım kilo kıyma iki soğan ve karabiber koyularak  harcı hazırlanır..
hamurdan bezeler yapılır ve hepsi eşit parçalara bölünür oklava yardımı ile açılır harcı koyulur resimdeki gibi katlanır.büyük bir tencereye su koyulur bol tuz koyulur (biraz da sıvıyağ) ile kaynatılır kaynayan suya mantılar atılır..üzerindeki köpükler gidesiye kadar pişirilir..sarımsaklı yoğurt ve tereyağ ile servis yapılır..

sofraya buyurun :)




patlıcanlı yoğurtlu salata

malzemeler:
3-5 adet közlenmiş kırmızı biber
2 adet patlıcan
sarımsaklı yoğur
kızartmak için sıvıyağı

önce patlıcanları küp küp doğrayalım ve sıvıyağda kızartalım..patlıcanları soğutup közlenmiş biberleri istediğiniz gibi doğrayın ve sarımsaklı yoğurtla karıştırın..üzerine de patlıcanları koyup servis yapın.



fesleğenli mantar

mantarları doğrayın suyu çekene kadar kavurun sonra tavuğunu ilave edin ikisinin kızartın sadece tereyağ ilave edin fesleğenini karabiberini ve kekiğini tuzunu ekleyip servise hazır hale getirin..(yağ olarak sadece terayağı kullandım)


mevsim salata


domates soslu makarna :)

Mart 17, 2013

kardeş sofralarına devam..




 rus saltası

malzemeler:
1 adet büyük boy patates
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
6-7 adet kornişon
1 kutu mısır
mayonez ve süzme yoğurt(miktar size kalmış)

yapılışı:
bezelye,havuç ve patatesi düdüklü tencerede buharda haşlıyoruz..benim düdüklü tenceremin sepeti var sepete sebzeleri koyuyorum altına da su koyuyorum ve haşlıyorum..su ve sepet birbirine değmiyor..haşlayıp soğutun mısır hariç diğer malzemeleri koyun ister resimdeki gibi ister de keyfinize göre süsleyin..afiyetle..


sosis tava



     garnitürlü pilav
     haşladığım sebzeleri burada da kullandım.


    fırında güveç


    fırında kaşarlı mantar


    mantarlı sucuklu börek

Mart 15, 2013

mantar soslu bulgur pilavı


benim bulgur pilavlarım ünlüdür..her türlüsünü denedim diyebilirim bulgurun bu da en son denemelerimden biri oldu..kuru domatesin her türlü yemeğini seven ben..üstüne de biraz mantar soteleyip koydum mımmm değmeyin keyfime geçelim tarif kısmına:

malzemeler:
1 büyük su bardağı pirinç
3 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 su bardağı su 1 su bardağı et suyu
tuz,karabiber
6-7 adet kuru domates

yapılışı:

kuru domatesleri sıcak suya koyun biraz yumuşasın..soğanı küp küp doğrayın zeytin yağını ilave edin ve iyice pişirin sonra tereyağını ilave edin somateslerini kıyın bulgurunu koyun son olarak da suyunu ilave edip kapağını kapatın ve ocağın en kısık yerine getirin..

sosu için:
yarım kilo mantarı kıyın 2 adet soğanla güzelce kavurun mutlaka tereyağı ilave edin tuzunu,karabiberinin ekleyip altını kapatın..biraz da süt ilave edebilirsiniz pişerken..

pişen pilavın üzerine sosunu ilave edip servise hazır şekle getirin..deneyin mutlaka enfessss oluyor..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...