Kasım 06, 2015

brownie kurabiye(yer fıstıklı)


Selam sevgili takipçilerim,
Yer fıstığına her geçen gün artan ilgim farklı tarifler deneme yönünde beni yönlendiriyor.O olur mu bu olur mu derken bir de brownie kurabiyeyi denemek istedim.Çikolata ve yer fıstığının uyumu ile muhteşem bir lezzet yakaladım.Sizin de sabırsızlandığınızı duyar gibiyim.İşte malzeme listem:

MALZEMELER:

1 adet yumurta150 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )Yarım su bardağı sıvı yağ ( 125 gr )Yarım su bardağı şeker1 çay bardağı damla çikolata1 çay bardağı dişe gelecek şekilde çekilmiş yer fıstığı1 paket kakao(kurabiyenin rengine göre kakaoyu ekleyebilirsiniz)1 paket vanilya1 paket kabartma tozuAldığı kadar unÜzeri için hindistan cevizi

Şerbeti:1,5 su bardağı süt,1 su bardağı şeker



Hazırlanışı :
Kurabiye için gerekli tüm malzemeler bir kabın içinde iyice karıştırılır.
Azar azar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur.
Hamurdan parçalar kopartılır yuvarlanır ve üzerine bir çatal ile bastırılır.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında çatlayana kadar pişirilir.(kakaolu kurabiyenin piştiğini çatlamasından anlayabilirsiniz.)
Kurabiyeler pişerken şerbeti kaynatılmadan şeker eriyene kadar karıştırılır.
Kurabiyeler pişince sıcak sıcak bu süte arkalı önlü batırılır.
Birkaç kez batırın ki sütü iyice çeksin.
Üzeri fıstık veya hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir.

Ekim 31, 2015

damla sakızlı çikolatalı kurabiye


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM!

Sizlere basit..basit olduğu kadar lezzetli bir tarif vermek istiyorum..Herkesin evinde kolaylıkla bulunan malzemelerle hemen hazırlayabileceğiniz bir kurabiye için buyurun malzemelere:


MALZEMELER:

1 çay bardağı sıvıyağ
150 gr tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı buğday nişastası
1 adet damla sakızı(yoksa damla sakızlı vanilya)
1 adet yumurta
1 adet kabartma tozu
Aldığı kadar un

üzeri için:damla çikolata,pudra şekeri



YAPIM AŞAMASI:

Pudra şekeri ve tereyağını krema kıvamına gelecek şekilde elinizle ya da mikser ile karıştırın.
Sıra ile nişastasını,yumurtayı,kabartma tozunu,sıvıyağını ekleyin.
Damla sakızını bir havanda ezin.Damla sakızınız yoksa damla sakızlı vanilyayı ekleyin(ben onu koydum)
Yavaş yavaş ustasından ununu ekleyin ve elinizle istediğiniz büyüklükte şekil verin.
Evinizde bulunan bir kapak ile tam ortasına bastırın.
Damla çikolatayı bu çukura doldurun.
180 derecelik fırında çok hafif pembe olana adar pişirin.
Fırından çıkınca sıcak sıcak pudra şekeri serpin ve servise hazırlayın.



Haziran 13, 2015

KÖRİ,KARAMELİZE SOĞAN ve TON BALIĞININ MUHTEŞEM UYUMU


Köri,karamelize soğan ve ton balığı bir makarnada bu kadar güzel uyum sağlar.Tabii bununla kalır mı yanına mısırı,yeşil biberi ve sarımsağı da eklersek tarifin tadından yenmez.Çok makarna çeşidi yedim ama sanırım bu en güzeli idi.Tarifini bir an önce istediğinizi duyar gibiyim.Sizleri kırmadan tarifime geçmek istiyorum.

MALZEMELER:

1 paket fiyonk makarna
2 adet ton balığı konservesi
1 çay bardağı mısır
4-5 adet acı yeşil biber
2 adet soğan
1 adet yeşil soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı köri
zeytin yağı,tereyağı
tuz
karabiber
haşlamak için sıcak su


YAPIM AŞAMASI:

Çok bol tuzlu suda makarnaları 10 dakika haşlasın.
10 dakikayı geçirmemeye çalışın yoksa makarnalarınız hamur olabilir.
Haşlanan makarnaların suyunu süzün ve süzgeçte üzerine bir çorba kaşığı tereyağı ekleyip.Sıcak sıcak tencereye alın.
Başka bir yerde soğanları ay şeklinde doğrayın.
Yeşil soğanları kesin ve bir miktar tuz ekleyin.
Sarımsaklarını rendeleyin.
Zeytin yağı ve tereyağında çok fazla öldürmeden pişirin.
Üzerine yeşil biberini ekleyin.
Burada dikkat edilecek nokta biberin ve soğanın çok pişmemiş olması gerek.
Köri ve karabiberi de ekleyerek sosun altını kapatın.
Hazırladığınız sosu makarnaya ekleyin.
Mısır ve ton balığını da ekledikten sonra servis kabına alın.
Servise hazır duruma geldi.
İsteğe göre üzerine maydanoz da serpilebilir.

tahinli un helvası


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,

İyi olmanızı umut ediyorum.Birgün  canınız un helvası isterse ve tadını tutturma konusunda zorluk yaşarsanız,mutlaka bu tarifi deneyin derim;çünkü lezzetinden son derece emin olduğum bir tarif ile karşı karşıyayız.Tahini biraz daha fazla koysam lezzeti sanırım yıkılırdı.O yüzden size kafamdaki tahini bir tık daha arttırarak veriyorum ki o yoğun kıvamı siz de yakalayın.Böyle diyerek tarifime geçmek istiyorum.

MALZEMELER:

2 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
2 küçük çay bardağı tahin(en küçük çay bardaklarından ben 1 adet kullandım ama 2 çay bardağını kaldırırdı.
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı pekmez
2 dolu çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı dövülmüş ceviz.

YAPIM AŞAMASI

Öncelikle tavaya sıvıyağı alın.
Üzerine tereyağını ekleyip eritin.
Eriyen yağın üzerine unu ekleyin ve kavurmaya başlayın.
Başka bir yerde şeker ve suyu kaynatmaya başlayın üzerine pekmezi de ekleyin.
Şeker eriyene kadar şerbetini kaynatın.
Unun kokusu çıkınca;yani ortalığa hoş bir aroma yayılınca tahini içerisine dökün.
Orta sıcaklıkta olan şerbeti ekleyin.
Topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırın.
3-4 dakika daha karıştırmaya devam edin ve indirmeye yakın cevizini ekleyin.
Helvanız hafif ılıyınca ister kaşık yardımı ile isterse kurabiye kalıbı ile şekil vererek servise hazırlayın.
AFİYETLE YEMENİZ UMUDUYLA.



Haziran 06, 2015

PAMUK POĞAÇA



Selam sevgili takipçilerim,
Bugün sizlere çok çok seveceğiniz bir tarif vereceğim.Yumuşacık kıvamı ile ayıla bayıla yiyeceğiniz bir  lezzet.Sözün kısası tarifin lezzetlisi her zaman iyidir diyerek tarife geçiyorum.

MALZEMELER:

1 yumurta(sarısı üzerine)
100 gr kaymak
1 su bardağı yoğurt(bir tatlı kaşığı yumurta sarısının içine)
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 paket tek kullanımlık maya(instent)
1 çay bardağı zeytin yağı
Aldığı kadar un
1 çorba kaşığı şeker
tuz
Üstünü süslemek için kaşar peyniri,zeytin,domates.


YAPIM AŞAMASI:

Bir miktar unu yoğurma kabına alın.
Ortasını açın  ve şeker ile mayayı dökün.
Elinizle karıştırın ve ılık sütünü ilave edin.
Ardından yumurta beyazını,kaymağı,suyu,yağını ilave edip;hepsini karıştırın.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise unu.
Ununu ne kadar az koyarsanız poğaçanız o kadar yumuşak olur.
Kıvamı elinize hafif yapışan bir hamur olmalı.
Elinize yapışan bir hamur yaptıktan sonra kabın ağzını sıkıca kapatın ve evin ılık bir köşesine koyun.
1 saat mayalama işleminden sonra hamurun ağzını açın ve elinizle şekiller verin.
Yumurta sarısının içerisine kaymağı karıştırın ve poğaçaların üzerine sürün.
Üzerine önce kaşar peyniri koyun,üstlerine domates ve zeytini yerleştirip;200 derecelik fırında pişirin.
AFİYETLE YEMENİZ UMUDUYLA..SEVGİLER.

Haziran 05, 2015

tahinli yer fıstıklı baklava



Selam sevgili takipçilerim,

Güzel günler diliyorum.Sizlere çok severek yaptığım ve lezzetinden de son derece emin olduğum bir tarifimi vereceğim.Yer fıstığından bakla olur mu demeyin?Deneyin .Zaten kimse anlamadı içinde tuzlu yer fıstığının olduğunu.Siz de benim gibi tahinden ve yer fıstığından hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin.SEVGİLERİMLE..

MALZEMELER:

1,5 su bardağı kabuksuz tuzlu yer fıstığı
1 su bardağı tahin
20 adet baklavalık yufka
150 gr tereyağı

ŞERBETİ İÇİN:

1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
bir dilim limon


YAPILIŞI:

Tereyağını eritip içerisine tahini karıştırın.
Tuzlu fıstıkları rondodan dişe gelecek şekilde geçirin.
Baklavalık yufkanın birinci katını tepsiye yerleştirin.(Ben küçük fırın tepsisine yaptım.Tam baklavalık yufka boyutunda olan bir tepsim vardı.)
Hazırladığınız tereyağlı ve tahinli karışımı yufkanın içerisine sürün.
İkinci yufkayı serin harcı sürün.İşlemi yapmaya devam edin.
5. yufkaya gelince yine harcı sürün ve fıstığın bir kısmını üzerine serpin.
10.katta ve 15. katta fıstıktan serperek işleme devam edin.Yani toplamda üç defa fıstığı aralara serperek devam edeceksiniz.
En üstüne yine karışımdan sürün,baklava şeklinde kesin ya da benim gibi kare kare kesin.
200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Başka bir kapta şerbetini hazırlayın.Şekeri ve suyu kaynatın.
İndirmeye yakın limonu ekleyin bir taşım daha kaynatın.

SOĞUK BAKLAVANIN ÜSTÜNE SICAK ŞERBETİ DÖKÜN.




Haziran 04, 2015

hindistan cevizli kek


HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK:
MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı süt(1 çay bardağı yoğurt da olabilir)
3 çorba kaşığı kakao(rengine göre miktarı artabilir)
1,5 su bardağı un
ayrıca 1 çay bardağı pudra şekeri
kabartma tozu
vanilya

üzeri için:
1 çay bardağı süt
1 paket bitter çikolata
1 çorba kaşığı tereyağı


YAPILIŞI:
-2 yumurtanın tamamını ve kalan bir yumurtanın da sarısını toz şeker ile çırpın.
-Ardından sıvıyağı ve 1 çay bardağı sütü(ya da yoğurdu) ekleyin.
unu,kakaoyu,vanilya ve kabartma tozunu elekten geçirerek ekleyin.tahta kaşık yardımı ile çırpın.
-25-30 cm çapında pişirme kabına alın.Kabın altına yağlı kağıt kesip koyun.Daha rahat çıkartmak için bu işlemi uyguluyoruz.
-Başka bir yerde kalan yumurta beyazını kar gibi olana kadar mikser ile çırpın.
-İçerisine hindistan cevizi ve pudra şekerini karıştırın.
-Kekin içerisine bu karışımı tam ortasına dökün ve kaşık yardımı ile çorba karıştırır gibi karıştırın.Karıştırma işlemi 2-3 tur olsun.
-180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin.
-Üzeri için çikolata,süt ve tereyağını eritin.
-Çıkan kekin üzerine sıcak sıcak dökün.

FIRINDA İÇLİ KÖFTE

ARDA NIN MUTFAĞI DAN ALIP BAZI YERLERİNDE OYNAMALAR VE EKLEMELER YAPARAK YAPTIĞIM TARİFİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
TEPSİDE İÇLİ KÖFTE:
Malzemeleri:
2 bardak ince bulgur
2 bardak sıcak su
2 orta boy patates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
İç Harcı İçin Malzemeler
300 gr. kıyma
2 avuç kıyılmış ceviz
1 soğan(BEN 4 ADET KULLANDIM)
2-3 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı(BEN AYRICA 100 GR TEREYAĞI DA EKLEDİM)
Tuz- karabiber
Üzeri ve Altı İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 bardak zeytinyağı(BEN BUNUN YERİNE 1 SU BARDAĞI SU KOYDUM)
Patatesleri haşlayıp rendeleyin. Soğanı ince yemeklik doğrayın. Maydanozu ince kıyın.Bulguru geniş bir kaba koyun ve üzerine 2 bardak sıcak suyu gezdirin. Ağzı kapalı olarak 10-15 dakika kenarda bekletin. Sonra içine haşlanmış patatesleri, domates ve biber salçasını, yumurtayı, kimyon, pulbiber, tuz ve karabiberi ilave edip, yumuşak bir bulgur hamuru tutun.
İç harc için tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Kıymayı koyup biraz kavurun. Soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.(TEREYAĞINI EKLEDİM) Cevizi, tuz ve karabiberi ilave edin. Soğanlar yumuşayıp kıyma suyunu çekince ocaktan alın. Maydanozu ekleyip karıştırın.
Pişirme kabınızı tereyağı ve zeytinyağının yarısıyla yağlayın. Bulgur köftesinden parçalar koparıp avucunuzla yassılaştırarak kabınıza yerleştirin. Bu işlemi elinizi suyla ıslatarak yapın ve kabınızdaki boşlukları kapatarak köfteyi düzleştirin. Üzerine iç harcın tamamını serin.
Kalan bulguru strech arasına koyun ve merdane yardımıyla açın. Sonra kıymanın üzerini kapatın. Üstünü istediğiniz şekilde kesin. Kalan tereyağı ve zeytinyağını gezdirin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Mart 28, 2015

TAHİNLİ ÇITIR RULOLAR


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM.GÜZEL VE ÖZEL BİR TARİF İLE SİZLERLEYİM.HEM LEZZETLİ HEM DE BASİT BİR TARİF OLAN KENDİLERİ EMİNİM Kİ SİZİLERDEN TAM NOT ALACAK..

MALZEMELER:

BAKLAVA YUFKASI
1 SU BARDAĞI ŞEKER
1 SU BARDAĞI TAHİN
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ (TAHİNİNİZ KOYU İSE EKLEYİN)
1,5 SU BARDAĞI CEVİZ
1 ÇAY BARDAĞI ERİMİŞ TEREYAĞI



YAPILIŞI:

ÖNCE TAHİN KOYU İSE YAĞ İLE AÇINIZ.
BAKLAVA YUFKASINI 1 KAT TEZGAHA SERİNİZ.
İÇERİSİNE ÇOK AZ TEREYAĞI SÜRÜNÜZ VE İKİNCİ YUFKAYI ÜZERİNE KAPATINIZ.
YUFKANIN ÜZERİNE ÖNCE TAHİNİ FIRÇA YARDIMI İLE SÜRÜNÜZ.
ÜZERİNE DİŞE GELECEK ŞEKİLDE ÇEKTİĞİNİZ CEVİZLERİ SERPİNİZ.
EN ÜSTÜNE DE BOLCA ŞEKER SERPİP YUFKAYI SIKI BİR ŞEKİLDE SARINIZ.
RULO ŞEKLİNDE OLAN YUFKAYI İSTEDİĞİNİZ BOYUTTA KESİNİZ.
İSTERSENİZ YUFKAYI YARISINA KADAR DA SARARAK İNCE BİR RULO YAPABİLİRSİNİZ.
FIRIN TEPSİSİNE YAĞLI KAĞIT SERİNİZ VE KESTİĞİNİZ RULOLARI TEPSİYE YERLEŞTİRİNİZ.
ÜZERİNE TEREYAĞI SÜRÜNÜZ.
ŞEKER SERPİNİZ VE 180 DERECELİK FIRINDA ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİNİZ.

BAKLAVA YUFKASININ ADEDİNİ VERMİYORUM.MALZEMENİZ BİTENE KADAR YAPABİLİRSİNİZ.

                                                AFİYETLE..

                                                  RESİM İNTERNETTEN ALINTIDIR



KURU REYHANLI PATATES SALATASI ve KÖZLENMİŞ BİBERLİ PATLICAN SALATASI






KURU REYHANLI PATATES SALATASI:

MALZEMELER:

4-5 adet patates
2-3 dal yeşil soğan
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı mayonez
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı kadar kuru reyhan
karabiber
zeytin yağı
tuz
kırmızı toz biber

YAPILIŞI:

1 adet soğanı yarım ay biçiminde doğrayın, 1 çorba kaşığı zeytin yağında hafif öldürün.
Patateslerinizi bol tuzlu suda kabuklarını soymadan haşlayın.
Haşlanan patatesleri soyun ve büyük büyük doğrayın.
Hafif öldürdüğünüz soğanları ekleyin.
Maydanoz ve yeşil soğanını ekleyin.
Kuru reyhanını ufalayın.
Kalan baharatları ekleyin.
Bir kabın içerisinde mayonez ve 3-4 çorba kaşığı zeytin yağını karıştırın ve patatese ekleyin.
Tuzunu ilave edin ve servis tabağına yerleştirin.



KÖZLENMİŞ BİBERLİ PATLICAN SALATASI

MALZEMELER:

4-5 adet kırmızı biber
5-7 adet patlıcan
zeytin yağı
karabiber
limon
çok az sirke

YAPILIŞI:

Önce kırmızı biberleri ister fırında ister ocak üzerinde közleyin.
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda bekletin.
Küp küp doğrayıp zeytin yağında kızartın.
Ilıyan patlıcanların üzerine isteğe göre biraz limon biraz da sirke ekleyin.
Bol karabiber serpin ve servis kabına alın.
Üzerine de közleyip kabuklarını soyduğunuz kırmızı köz biberi tuz ile tatlandırıp koyun.
Yerken ikisinden de tabağınıza alın ve karıştırın.
Arzuya göre üzerine sarımsaklı yoğurt da ilave edebilirsiniz.


MASAMDA AYRICA OLAN İKRAMLIKLARIM


PATLICAN SALATASI
PASTAHANE POĞAÇASI(PEYNİRLİ ve ÇEMENLİ)
PATATES SALATASI
KARAMELLİ HAVUÇ TOPLARI
YAZ PASTASI
DOMATESLİ BİBER KIZARTMASI

Mart 22, 2015

kuğu kurabiye(kurabiye kalıbı kullanmadan)



MALZEMELER:

1 yumurta
yarım su bardağı irmik
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr tereyağı(yoksa margarin)
1 fincan ayçiçek yağı
1 fincan hindistan cevizi
1 kabartma tozu
vanilya
aldığı kadar un
göz için damla çikolata


YAPILIŞI:
-Yumurtayı bir kaba kırın.
-üzerine irmiği,pudra şekerini,hindistan cevizi,ve yağını ekleyin.
-elinizle şöyle bir karıştırın.
-sonra oda sıcaklığında olan tereyağını ekleyin.
-kabartma tozunu,vanilyayı ekleyin.
-aldığı kadar un ile yoğurun.
-Yaptığınız hamuru buzdolabında 1 saat bekletin.
-Hamurdan parçalar koparın merdane yardımı ile açın.
-Su bardağı ile bir parça kesin.
-Yuvarlak olan hamuru ikiye katlayın.
-Hamurun yuvarlak olmayan kısmını resimdeki gibi kesin.
-Kestiğiniz ilk parçayı katlayın.Burası kafa kısmı olacak.
-Damla çikolatadan gözünü yapın ve 150 derecelik fırında pişirin.
-Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.



NOT:Büyüklü küçüklü kuğular için su bardağı,çay bardağı ve bir adet kase kullandım..

AFİYET OLSUN..

Mart 16, 2015

YOK YOK KURABİYESİ(ATOM KURABİYE)


YOK YOK KURABİYESİ(ATOM KURABİYE)
HAMUR MALZEMESİ:
1 paket margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
aldığı kadar un
kabartma tozu
vanilya
DOLGU MALZEMESİ:
1 adet elma
3 çorba kaşığı kuru üzüm
5 adet kuru incir
4-5 adet hurma
1 avuç ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı şeker
3 çorba kaşığı tahin
1 çay bardağı su
ÜZERİ İÇİN:
pekmez
ceviz
yumurta beyazı

HAMURUNUN YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında olan margarini yoğurma kabına alın.
Üzerine sıvı yağ ve yoğurdunu ekleyin. Elinizle hepsini önceden bir karıştırın.
Kalan malzemeleri de ekleyip ununu eklemeye başlayın.
Ununu azar azar ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp hamuru elinizle genişçe açın ve hazırladığınız harçtan bol şekilde doldurun.
Önce yumurta beyazına sonra da cevize bulayıp 180 derecelik fırında pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz sıcak olarak bütün kurabiyelerin üzerine tek tek 2 çay kaşığı pekmezi dökün.
DOLGU MALZEMESİNİN YAPILIŞI:
Elmanın kabuklarını soyun ve rendeleyin.
Tarçını ekleyin.
İnciri, hurmayı küp küp doğrayın.
Cevizi dişe gelecek şekilde küçültün.
Şekeri, üzümü ve bir çay bardağı suyu da ekleyerek pişirin.
10-15 dakika pişen harcı soğutun ve tahini ilave edin.

Mart 08, 2015

KALBİM KURABİYESİ

Kalbim Kurabiyesi(Ağızda Dağılması Garanti) Tarifi'nin Malzemeleri
250 gr tereyağı(1 paket)(oda sıcaklığında)
1 yumurta sarısı içerisine
2 çay bardağı buğday nişastası
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
vanilya
kabartma tozu
aldığı kadar un
üzeri için hindistan cevizi
Kalbim Kurabiyesi(ağızda Dağılması Garanti) Tarifi'nin Yapılışı
Bütün malzemeler oda sıcaklığına getirildikten sonra;
Tereyağı, yumurta ve şekerler bir kap içine alınır.
El ya da mikser yardımı ile karıştırılır.
Nişasta, tarçın, vanilya, kabartma tozu ve limon kabuğu eklenir.
Yavaş yavaş un ilave edilerek yoğurulur.
Yoğrulan hamur buzdolabına konur.
20-30 dakika bekletilir.
Hamur tezgaha alınır ve açılır. (Hamur 2 yağlı kağıt arasında da açılabilir)
Hamur açıldıktan sonra kalp kurabiye kalıbı ya da istediğiniz bir kalıp yardımı ile açılıp şekil verilir.
Kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır.
Bütün kurabiyelerin üzerine hindistan cevizi serpilir ve fırına verilir.
Kurabiyeler 170-180 derece arasında 15-20 dakika pişirilir.

Şubat 22, 2015

BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ YAPILIŞI

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri

  • Cezve: geniş ağızlı, uzun saplı kahveyi kaynatmak için kullanılan kap.
  • Kahve fincanları
  • İstenirse kahve değirmeni.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapımı Tarifi'nin Yapılışı

Türk kahvesi yapmak için kahve çekirdekleri çok ince toz gibi çekilmelidir. Çoğu elektrikli öğütücüler, bu kadar ince kahve çekemezler.
Önce malzemelerimiz
1. Yöntem
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
2. Yöntem
öncelikle köpüklü Türk kahvesinin malzemesi önemlidir. Evet herkesin bildiği gibi su kahve ve şeker üçlüsü pişirilir ateşte ama bu işin ayrıntıları işte o kadar basit değildir.
öncelikle buzdolabından buz gibi su çıkarılmalıdır.
Eğer kahve sıcak ya da ılık suyla yapılırsa elde edeceğiniz köpük en fazla iki fincanı doldurur. Hatta ikinci zorlanır.
şimdi gelelim diğer miktarlara:
kişi başına iki çay kaşığı kahve ve bir çay kaşığı şeker koyar kısık ateşte pişirmeye başlarız kahvemizi. Kısık ateş de önemli bir ayrıntıdır. Bu arada tam kaynama esnasında ateşten alınan cezve direk fincanlara dökülmeye başlanmaz.
Kaşıkla cezvenin tepesinde oluşan köpük tüm fincanlara eşit eşit paylaştırılır ve sonra fincanın yarısı olana kadar kahve dökülür.
İki taşım sonucu kalan kahve fincanlara doldurulur.
Bol Köpüklü Kahve Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
– Eğer vaktiniz ve sabrınız varsa, kahve çekirdekleri kendiniz kavurun ve öğütün… Taze kavrulup öğütülen kahve her zaman daha başarılı sonuç verir. Çünkü kahve yağları beklemiş kahveye kıyasla çok daha iyi durumda olacaktır. Kavurma kısmı biraz zahmetli olduğundan, sadece öğütmekle de yetinebilirsiniz. Basit bir el değirmeni ile kahvenizi çok kısa bir sürede rahatlıkla öğütebilirsiniz.
– Eğer önceden kavrulup öğütülmüş kahve alacaksanız, iyi bir markanın yeni tarihli ürününü alın. Kahve alırken rutubetli bir kaşık kullanmayın. Kahve kutunuzun ağzını sıkıca kapatın. Uzun süre beklemiş kahve kullanmayın.
– Mutlaka temiz ve soğuk içme suyu kullanın. Musluk suyu kullanırsanız, bu sudaki klor kahvenizin tadını bozacaktır.
– Beklemiş kahveyi ısıtıp tekrar tüketmeyin. En fazla yarım saat içinde kahve bütün güzel özelliklerini yitirmiş olur…

Ocak 15, 2015

hindistan cevizli irmik,yağlı köfte,burdur makarnası,pudingli tart kek ve gönlü hoş meloşum ,


selam sevgili takipçilerim,

Sizlerle uzun uzun yazışamıyoruz artık..Bebekten arta kalan zamanlarda elimden geldiğince başına geçebiliyorum bilgisayarın..Biraz daha zamana ihtiyacım var sanırım sizler tarafından..
Bu sefer sofram her bakımdan dolu doluydu..Hem sohbet,hem lezzet..Sevgili Meloşumu ve kıymetli eşi Hasan Amcayı ağırladım..Onun o güzel sesi doldurdu salonumu..Yumuşak yumuşak konuştuk,tatlı tatlı sohbet ettik..Yavaş geçti zaman.sakin ve huzurlu geçti..Her zamanki gibi öğretici geçti..Seviyorum sizleri ve iyi niyetinizi..
Şimdi geçelim tariflerimize uzun bir zaman alacak hepsi ama değer ...

HİNDİSTAN CEVİZLİ İRMİK

MALZEMELER:(18 cm çapında kelepçeli kek kalıbı)

4 su bardağı süt
8 çorba kaşığı irmik
10 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çorba kaşığı tere yağı
1 paket vanilin
süslemek için tarçın,hindistan cevizi

ALT MALZEMESİ:
1 paket burçak bisküvi
2 çorba kaşığı fındık ezmesi
2 çorba kaşığı süt

YAPILIŞI:
Burçak bisküviyi rondodan geçirin.İçine fındık ezmesi ve sütü ekleyip iyice karıştırın..Kelepçeli kalıba yağlı kağıt sıkıştırın ve karışımın 3/4 nü kalıba yayın..Ben birazını ayırdım ki üzerindeki topları yapmak için..Daha sonra irmik üstünü hazırlayalım..Bütün malzemeyi karıştırıp pişirelim sıcak sıcak bisküvili harcın üzerine dökelim..Soğumasını bekleyelim..Soğuduğu zaman yağlı kağıttan ayıralım ve servis tabağına alalım..Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..Ben resimdeki gibi süsledim..AFİYETLE

GELELİM İKİNCİ TARİFİMİZE:


PUDİNGLİ TART KEK

MALZEMELER:

2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıvı yağ

25 gr kakao
yarım limon kabuğu
vanilya,kabartma tozu
Tere yağı

YAPILIŞI:
-yumurta ve şekeri çırpın.
-kuru malzemeleri elekten geçirerek ekleyin.
-sıvı yağı ekleyin.
-limon kabuğunu rendeleyin.
-24-26 cm çapındaki tart kalıbınızı tereyağ ile yağlayın.yağlama işleminin çok iyi olması gerekiyor.
-170-180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin.Kekini iyice soğutun ve ters çevirin..

-Ben keki ters çevirince üzerine aldığı kadar kakaolu puding pişirip döktüm..Pudingin hepsini dökmeyin kekten taşar.
-Üzerini de mandalina ile süsledim.
-Tatlı ve ekşi çok lezzetli oldu tavsiye ederim.




YAĞLI KÖFTE VE BURDUR MAKARNASI TARİFLERİM BLOGDA MEVCUT.

http://gl-inisan.blogspot.com.tr/2013/12/cevizli-peynirli-eriste.html,

http://gl-inisan.blogspot.com.tr/2013/12/cevizli-yagl-kofte.html



vişneli tart kek

VİŞNELİ TART KEK

MALZEMELER:

2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıvı yağ
yarım limon kabuğu
vanilya,kabartma tozu
Tere yağı

YAPILIŞI:
-yumurta ve şekeri çırpın.
-kuru malzemeleri elekten geçirerek ekleyin.
-sıvı yağı ekleyin.
-limon kabuğunu rendeleyin.
-24-26 cm çapındaki tart kalıbınızı tereyağ ile yağlayın.yağlama işleminin çok iyi olması gerekiyor.
-170-180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin.

VİŞNE SOSU MALZEMESİ:

1 su bardağı ayıklanmış vişne
1 dolu çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı şeker,(Daha şekerli isterseniz 1 ölçek daha arttırın)
damla çikolata(1 su bardağı kadar)
2 su bardağı kadar su

YAPILIŞI:
-Vişneyi kaynatma kabına alın,
-şekerini ekleyin ve kaynatmaya başlayın.
-Kaynayan vişneleri blender ile püre şekline getirin.
-Başka bir yerde az su ile karıştırdığınız nişastayı vişneye ekleyin.Nişastanın mutlaka soğuk su ile karışması gerekir yoksa topaklanır.
-Sos kıvam alınca ocaktan indirin ve kekin üzerine dökün.
-Damla çikolatayı da sıcak sıcak serpiştirin.
-En son limon kabuğu rendesi ile tart kekinize son verin..ÇOK ÇOK HAFİF BİR TAT YİYEN HERKES AYNI ŞEYİ SÖYLEDİ..HEM BASİT OLMASI HEM DE HAFİF OLMASINDAN DOLAYI TERCİH EDİLİR..AFİYETLE SEVGİYLE KALIN..