Şubat 22, 2015

BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ YAPILIŞI

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri

  • Cezve: geniş ağızlı, uzun saplı kahveyi kaynatmak için kullanılan kap.
  • Kahve fincanları
  • İstenirse kahve değirmeni.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapımı Tarifi'nin Yapılışı

Türk kahvesi yapmak için kahve çekirdekleri çok ince toz gibi çekilmelidir. Çoğu elektrikli öğütücüler, bu kadar ince kahve çekemezler.
Önce malzemelerimiz
1. Yöntem
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
2. Yöntem
öncelikle köpüklü Türk kahvesinin malzemesi önemlidir. Evet herkesin bildiği gibi su kahve ve şeker üçlüsü pişirilir ateşte ama bu işin ayrıntıları işte o kadar basit değildir.
öncelikle buzdolabından buz gibi su çıkarılmalıdır.
Eğer kahve sıcak ya da ılık suyla yapılırsa elde edeceğiniz köpük en fazla iki fincanı doldurur. Hatta ikinci zorlanır.
şimdi gelelim diğer miktarlara:
kişi başına iki çay kaşığı kahve ve bir çay kaşığı şeker koyar kısık ateşte pişirmeye başlarız kahvemizi. Kısık ateş de önemli bir ayrıntıdır. Bu arada tam kaynama esnasında ateşten alınan cezve direk fincanlara dökülmeye başlanmaz.
Kaşıkla cezvenin tepesinde oluşan köpük tüm fincanlara eşit eşit paylaştırılır ve sonra fincanın yarısı olana kadar kahve dökülür.
İki taşım sonucu kalan kahve fincanlara doldurulur.
Bol Köpüklü Kahve Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
– Eğer vaktiniz ve sabrınız varsa, kahve çekirdekleri kendiniz kavurun ve öğütün… Taze kavrulup öğütülen kahve her zaman daha başarılı sonuç verir. Çünkü kahve yağları beklemiş kahveye kıyasla çok daha iyi durumda olacaktır. Kavurma kısmı biraz zahmetli olduğundan, sadece öğütmekle de yetinebilirsiniz. Basit bir el değirmeni ile kahvenizi çok kısa bir sürede rahatlıkla öğütebilirsiniz.
– Eğer önceden kavrulup öğütülmüş kahve alacaksanız, iyi bir markanın yeni tarihli ürününü alın. Kahve alırken rutubetli bir kaşık kullanmayın. Kahve kutunuzun ağzını sıkıca kapatın. Uzun süre beklemiş kahve kullanmayın.
– Mutlaka temiz ve soğuk içme suyu kullanın. Musluk suyu kullanırsanız, bu sudaki klor kahvenizin tadını bozacaktır.
– Beklemiş kahveyi ısıtıp tekrar tüketmeyin. En fazla yarım saat içinde kahve bütün güzel özelliklerini yitirmiş olur…

2 yorum:

  1. Nefis görünüyor!!!
    O kadar sevmeme rağmen şöyle okkalı bir Türk kahvesi yapmayı bir türlü beceremedim sevgili Gül...:(
    Hep dua ederim şu kahve makinesini icat edene...;)

    Ellerine sağlık canım...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Azra Hanımcım..Sevindim sizi gördüğüme..Sizin o müthiş fotoğraflarınız yanında benimkiler ne ki..Takip ettiğim blog yazarları arasında en başarıları arasındasınız.Sevgiyle..

      Sil