Kasım 28, 2013

karamelli fındıklı kek


MALZEMELER:

4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı fındık
1 çay bardağı süt
kakao
kabartma tozu
vanilya
2 paket karamelli çikolata
un

ÇİKOLATA SOSU:
2 paket karamelli çikolatayı benmari usulü eritin.Eriyen çikolatanın içerisine yarım çorba kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sütü ekleyin.

YAPILIŞI:
-Yumurta  ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın
-Ardından sırayla sıvı yağı,sütü ekleyin.
-Damla çikolatayı rondodan incecik çekin.
-Fındığı yine rondodan incecik çekin ve karışıma ekleyin.
-Kuru malzemeleri elekten geçirerek karışıma ekleyin.
-Kakaoyu kekin rengine göre ekleyin.
-Aldığı kadar un ekleyin..
-Malzemeleri mikser ile değil elinizle karıştırın.
-İstediğiniz bir kek kalıbına döküp 150 derecede pişirin.
-Fırından çıkan kekin üzerine çikolata sosunu dökün.
-Kekin ılık olması gerekiyor.

AFİYETLE TAVSİYE EDERİM..

Kasım 21, 2013

KAŞARLI PIRASALI BÖREK


MALZEMELER:

3 adet yufka
yarım kilo pırasa
100 gr kaşar peyniri
50 gr beyaz peynir
zeytin yağı
tere yağı
karabiber

SOSU İÇİN

1 su bardağı süt
yarım çay bardağı zeytin yağı
3 adet yumurta

YAPILIŞI:
-Pırasaları ince ince doğrayın ve zeytin yağında kavurun.
-Kavrulan pırasaya 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.
-Karabiberini ve tuzunu ekleyin.
-Ocağın altını kapatıp,kaşar peynirini rendeleyin.
-Beyaz peynirini ekleyin.
-Yufkaları tepsiye yerleştirin.
-Orta yerine gelince harcını koyun.
-Kalan yufkayı üzerine didikleyin.
-Böreğinizi nasıl bölmek istiyorsanız,öyle bölün.
-Kesilen böreğin sosunu karıştırıp dökün.
-Kesmemizin sebebi sosun içerisine işlemesi için.
-Üzerine çörek otu ve kırmızı biber döküp;fırına verin.
-250 derecede üzeri nar gibi olana kadar pişirin.


damla sakızlı çikolatalı pasta



KEK MALZEMESİ:

3 yumurta
yarım su bardağı şeker
1 çay bardağı damla çikolata
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
vanilya
kabartma tozu
aldığı kadar un

KEK YAPILIŞI:

-Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım.
-Damla çikolatayı robottan geçirip ekleyelim.
-Un hariç diğer malzemeleri de koyalım ve ununu az az ilave edelim..kıvam alınca kelepçeli kalıba dökelim.
-Kelepçeli kalıp olarak 20-22 cm olanı kullandım..Altına yağlı kağıdı kesip kelepçeli kısmından sıkıştırdım..
-150 derecede pişirdim.

KREMA MALZEMESİ:(krema biraz fazla oluyor siz malzemeyi azaltabilirsiniz)
1 kilo süt
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı buğday nişastası
1yumurta sarısı
1 kutu krema
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
1 adet damla sakızı

KREMA YAPILIŞI:

SÜT,ŞEKER,NİŞASTA,UN ve YUMURTA SARISINI BİR TENCEREYE ALIN VE PİŞİRİN..İNDİRMEYE YAKIN DAMLA SAKIZINI EKLEYİN.SOĞUDUĞU ZAMAN 1 PAKET KREMA VE VANİLYAYI İLAVE EDİN..LEZZETLİ KREMAMIZ HAZIR..

ÇİKOLATA SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 kutu kremayı eritin..kaynama noktasına gelince ateşten alın altını kapatın.1 paket bitter çikolatayı kremanın içine atın ve erimesini bekleyin.Eriyen sosu kekin arasına ve üzerine süreceğiz.


PASTANIN HAZIRLANMASI:
-Kekimizi bir gün önceden hazırlayın ki kesmesi kolay olsun.
-Kekimizi ortadan ikiye kesin.
-Hazırladığınız çikolatalı sosun yarısını kekin üzerine dökün.
-Damla sakızlı kremayı sosun üzerine sürün.
-Arasına dişe gelecek şekilde dövdüğünüz fındık parçalarını serpiştirin.
-Kekin diğer kısmını üzerine kapatın.
-Çikolatalı sosun kalan kısmını dökün.
-Kremayı ben sadece resimdeki gibi ortasına yuvarlak şekilde koydum.
-Bisküviler ile süsledim.Siz daha farklı şekilde süsleyebilirsiniz.

Kasım 19, 2013

etli yarma çorbası

SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM GÜNÜNÜZ HEP AYDIN OLSUN,SIKINTILAR SİZİ HİÇ BULMASIN,ALLAH HERKESE YARDIM ETSİN BU GÜNLERDE..

Sizlere çocuklarınızın da afiyetle yiyebileceği besleyici bir tarif vereceğim.Hem besleyici hem de lezzetli bu tarifi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum..Şiddetle değil tabiki de sevgiyle tavsiye ediyorum..

MALZEMELER.

1 su bardağı yarma
1 adet büyük boy soğan
3 çorba kaşığı domates biber salçası karışık
1 çorba kaşığı tereyağı
200 gr yemeklik dana eti
süslemek için maydanoz
karabiber
zeytin yağı

YAPILIŞI:
-Yarmayı bir gece önceden suda bekletin.Ben bekletmedim düdüklü de pişirdim.
-Beklettiğiniz yarmaları et ile birlikte haşlayın.Etlerinizin küçük parçalar halinde olmasını sağlayın.
-Haşlanan et ve yarmanın suyunu kesinlikle dökmeyin.
-Başka bir yerde soğanı yemeklik doğrayın.
-Zeytin yağında bir güzel kavurun.tuzunu ekleyin.
-Salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
-Kavurma işleminin sonunda tereyağını ve karabiberini katın.
-Haşlanan yarmalı etin içine dökün.
-Soğanların pişmesi için biraz daha kaynatın.
-Soğanlar pişince ocağın altını kapatın ve kıyılmış maydanoz lie servis edin.

AFİYETLE


Kasım 18, 2013

patates topları

SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM..
Kahvaltı için yapabileceğiniz lezzetli ve basit bir tarif sizleri bekliyor..Bu tarifi isterseniz börek için olarak da kullanabilirsiniz..

MALZEMELER:

3 adet patates
1 çorba kaşığı domates biber salçası karışık.
1 adet soğan
karabiber,yeni bahar(olmazsa olmaz)
tuz
zeytin yağı
beyaz peynir

YAPILIŞI:
-Patatesleri kabuksuz olarak tuz ilave ederek haşlayın.
-Haşladığınız patatesleri bir kaba alın.
-Başka bir tencerede bir adet soğanı ince ince kıyın.
-Zeytin yağında çok güzel bir şekilde pişirin.
-Soğanların iyi pişmesi önemli.
-Salçasını ekleyip bir güzel kavurun.
-Kavrulan salçaya bir parça tereyağı ekleyin.
-Patateslerini ekleyin ve çatalla ezin.
-Baharatlarını ekleyin.(miktarı damak tadınıza kalmış)
-Patatesler soğuyunca içerisine bir miktar beyaz peynir ekleyin.
-Resimdeki gibi top top yapın ve servise hazırlayın.

AİFİYETLE..:)



Kasım 14, 2013

tam buğday unundan krep

MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı süt
yarım fincan zeytin yağı
1 adet kabartma tozu
tuz
bir tutam dereotu
aldığı kadar tam buğday unu

YAPILIŞI:
-yumurtaları çırpma kabına alın.
-dereotu eklemeden diğer malzemeleri ekleyin.
-bir miktar un koyun.
-ununu çok koymayın ki kıvamını tutturun.
-kıvamı yoğun olmayacak buna dikkat edin.kıvamı sulu sa olmayacak.
-mikser ile bütün malzemeyi birbirine yedirin.
-dereotunu da ekleyip;krep tavasına bir parça tereyağ koyup bir kepçe ile bir ölçek dökün.
-arkalı önlü pişirip içerisine ister peynir sarın,ister sucuk ekleyin,isterse sade tüketin.



Kasım 13, 2013

soslu tavuk şiş


MALZEMELER

2 adet tavuk göğsü
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak(rendelenecek)
yarım soğan rendesi
kekik
karabiber
zeytin yağı
tere yağı
tuz


YAPILIŞI:
-tavukları kuş başı büyüklüğünde doğrayın
-başka bir kapta salça,yoğurt,sarımsak,soğanı karıştırın.
-baharatlarını ekleyin.
-biraz zeytin yağı ekleyin.
-doğradığınız tavukları bu sosun içerisine atın ve en az 2-3 saat bekletin.
-dolapta bekleyen soslu tavukları çöp şişlere dizin.
-yağlı kağıt dizdiğiniz fırın tepsisine şişleri dizin.
-üzerilerine tere yağ parçaları koyup 250 derecelik fırında nar gibi olasıya kadar kızartın


AFİYETLE..

Kasım 10, 2013

içli köfte böreği



SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,

Sizlere bugün enfes mi enfes bir tarif vereceğim..ister komşu günlerinde,ister akraba ziyaretlerinde,ister doğum günlerinde,ister davetlerde,isterse benim gibi okula arkadaşlarınıza takdim edebilirsiniz..lezzet garantidir,onaylıdır..

MALZEME LİSTESİ

5 adet yufka
yarım kilo kıyma(dana kıyması)
4 adet büyük boy soğan
1 bağ maydanoz
1 büyük çay bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı ceviz
bol tereyağı
bol zeytin yağı
4-5 çorba kaşığı yoğurt
karabiber
1 kahve fincanı su

YAPIM AŞAMASI
-Soğanları  ince doğrayalım ve 7-8 çorba kaşığı zeytin yağı koyarak;yağda kavuralım.Tuzunu da bu aşamada ekleyelim.
-Kavurma işlemi devam ederken kıymasını ilave edelim.
-Kavurma işleminin bitimine yakın 3-4 çorba kaşığı tereyağı ilave edelim.
-Tereyağı ile de kavurmaya devam edelim.
-Kavurma işlemi bitince dişe gelecek şekilde dövülmüş cevizimizi,karabiberini ekleyelim.
-Bulgurunu ekleyelim ardından 1 fincan su koyalım ve hafif suyunu çektirelim.
-Su koymamızın amacı bulgurun pişmesini sağlamaktır.
-Ocağın altını kapatalım ve ince ince kıydığımız maydanozu ilave edelim.
-Soğumasını bekleyelim.
-1 yufkayı sekize bölelim.
-Soğuyan harçtan içine dolu dolu bir yemek kaşığı koyalım.
-Resimdeki gibi katlayalım.Katlama şekli sizin isteğinize göre değişir.Farklı şekilde katlamak isterseniz de olur.
-Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayalım.
-Katlama işlemi bitince böreklerin üzerine yoğurt ve zeytin yağından yaptığımız harcı sürelim.
-200 derecelik fırında üzerileri kızarana kadar pişirelim.

Kasım 06, 2013

PİLAV NASIL YAPILIR?


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM EN GÜZEL GÜNLER SİZLERİN OLSUN..

Bugün sizlere pilav yapmanın püf noktalarından bahsedeceğim ve bununla birlikte nohutlu pilavın tarifini de vereceğim..

PİLAV YAPMANIN PÜF NOKTALARI:
1-Pirinci ıslamak için kullandığınız suyun ılık bir su olması gerektiğini biliyor musunuz?Pirinç çok sıcak su içinde bekletilmez.
2-Pirinci ılık suda bekletirken içine bol tuz atmak gerekir.
3-İki saat beklettiğiniz pirinci bol suda yıkamanız gerekir ki nişastasından kurtulsun.
4-Pirinç bol su ile yıkanır ve en son suyunun da berrak olması gerekir.
5-Tencereye önce zeytin yağı koyulur ve yağ biraz kızdırılır..
6-Ardından pirinç içine atılır ve tuzu ilave edilir.
7-Pirinç tane tane olasıya kadar kavrulur.
8-Kavurma işleminin bitimine yakın tereyağı ilave edilir ki yağ yanmasın.
9-Pirinç tane tane kavrulunca içine 1 e 1 sıcak su ilave edilir.Yani 2 su bardağı pirinç koyduysanız iki su bardağı da sıcak su koymanız gerekir.1 su bardağı pirince 1 su bardağı da su koyulur.
10-Pirince sıcak su koyduğunuzda birkaç damla da limon suyu ilave edin ki pirinç parlak kalsın.
11-Ocağın en küçük yerinde ve en düşük ısıda pişirilir.
12-Demlenmesi için en az 20 dakika bekletilmesi gerekir.

NOHUTLU PİLAV

MALZEME LİSTESİ

1 su büyük bardağı pirinç
1 kase haşlanmış nohut
tereyağı
zeytin yağı
tuz
limon


YAPILIŞI
-Önce pirinci ılık tuzlu suda iki saat bekletin.
-Beklettiğiniz pirinci bol su ile yıkayın.
-Tencereye zeytin yağı dökün ve pirinci ilave edin.
-Pirincin üzerine tuzunu ekleyin.
-Hepsini kavurmaya başlayın.
-Terayağını ilave edin.
-Tane tane olan pirince 1 su bardağı sıcak su ilave edin.
-Birkaç damla limon suyu damlatın.
-Haşlanmış nohutu ilave edin ve ocağın altını en kısığa getirin.
-Suyu çekildiği zaman pilavınız olmuş demektir.
-En az 20 dakika bekleyin ki pilavınız demlensin.

AFİYET OLSUN.

Kasım 04, 2013

sahrap soysal'ın blogger"lara desteği


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,
Geçen günlerde Sahrap Hanımın oğlu ile görüştüm ve kendisi Sahrap Hanımın bloggerlarla çalıştığından bahsetti..Ben de bu etkinliğe katılmak istedim..17 Kasım 2013 tarihinde de benim bir tarifim kendisinin facebook adresinde yayımlanacak..Bu etkinliğin kapsamında Sahrap Hanımın ARIM BALIM adlı kurabiyesinin  tarifini sizlere vermek istiyorum..
AYRICA BU LİNKTEN DİĞER TARİFLERE DE KOLAYCA ULAŞABİLİRSİNİZ:http://www.sahrapsoysal.com/tarif/54/arim-balim-kurabiyem-tarifi.html

Malzemeler:
125 gr bitkisel margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurtanın sarısı
1/2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı bal
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı toz zencefil
aldığı kadar un

YAPILIŞI:
-Oda sıcaklığında yumuşamış margarin,pudraşekeri,1 yumurta sarısı,süt,bal,tarçın,zencefili derin bir kaba koyun.kabartma tozunu da katın.
-Bir taraftan yoğurmaya başlayın,bir taraftan da unu azar azar ekleyin.ele yapışmayan sert bir hamur elde edeceksiniz.hamuru toplatıp buzdolabı poşetine ya da alüminyum folyoya sararak buzdolabında 2 saat bekletin.
-Hamuru buzdolabından çıkarıp merdane yardımıyla,1-1,5  kalınlığında açın.Hamurdan şekilli kurabiye kalıplarından parçalar çıkarın ya da ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
-Kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı şekilde dizin.Üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün.
-Üzerine isterseniz ceviz serpiştirin.
-Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.Üzerilerine isterseniz renkli şekerlemelerle süsleyerek servis edin..



Kasım 03, 2013

şekerpare



MALZEMELER:

2 yumurta
yarım su bardağı irmik
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr tereyağı
1 fincan zeytin yağı
1 fincan hindistan cevizi
1 kabartma tozu
vanilya
aldığı kadar un
üzeri için fındık

ŞERBETİ İÇİN:

3,5 bardak şeker
4 bardak su
limon kabuğu


YAPILIŞI:
-Yumurtaları bir kaba kırın.
-üzerine irmiği,pudra şekerini,hindistan cevizi,ve zeytin yağını ekleyin.
-elinizle şöyle bir karıştırın.
-sonra oda sıcaklığında olan tereyağını ekleyin.
-kabartma tozunu,vanilyayı ekleyin.
-aldığı kadar un ile yoğurun.
-hamur yoğurma işleminiz bitince elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve üzerine fındık koyup,
-180 derecelik fırında nar gibi olacak şekilde pişirin.

ŞERBETİ İÇİN:
-şeker ve suyu karıştırıp kaynatmaya başlayın,
-içine bir parça limon kabuğu ekleyin.
-kaynara çıkınca 15 dakika kaynatın.

Ben bu tatlıyı bir gece önceden yapmayı tercih ediyorum.neden derseniz şerbeti içine daha güzel işliyor..Şerbeti de şekerpareleri de ılık olacak..hatta ikisi de soğuk olabilir..

                                                         *AFİYET OLSUN*



Kasım 02, 2013

Kahvaltı ve tereyağlı peynirli poğaça :)


selam sevgili takipçilerim!
Yine  mutlu bir hafta sonunda sizlerle birlikteyim..sabahın erken saatlerinde gün başladı benim için yine :) kardeşimden gelen telefonla kahvaltıya bende olacaklarını öğrendim..kuzucuğum Saim Eren im gelecekti..Onun da seveceği,yiyebileceği bir şeyler yapmalıydım..ellerim birden farklı tariflere gitti gitti geldi..en sonunda peynirli poğaçanın herkesi mutlu edeceğini düşündüm..işte kahvaltı masam ve işte tereyağlı peynirli poğaçanın tarifi:

MALZEME LİSTESİ:

200 gr tereyağı
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıcağa yakın su
1 paket tek kullanımlık instent maya
1 paket kabartma tozu
istenilen miktarda beyaz peynir(ya da evde bulunan her çeşit peynir)
bir miktar maydanoz
2 adet kesme şeker
bir miktar dereotu
tuz
aldığı kadar tam buğday unu ile buğday unu karışık.


YAPIM AŞAMASI:
*yumurtayı yoğurma kabına kırın.
*yumurtaların birinin sarısı üzerine sürülecek.
*üzerine bir süre mikro dalgada yumuşattığınız tereyağını dökün.
*1 su bardağı ılık yoğurdu ekleyin.
*sıcağa yakın suyunu dökün.
*kıydığınız maydanoz ve dereotunu ekleyin.
*biraz un dökün.
*kabartma tozunu ve mayayı ekleyin.
*tuzunu ekleyin.(içine peynirde koyacağınız için tuzunu ona göre ayarlayın.)
*elinizle malzemeleri şöyle bir karıştırın.
*geri kalan ununu da ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin.
*hamurun ağzını bir bezle kapatıp;mayalanmasını bekleyin.
*vaktiniz varsa bir saat mayalandırın.
*mayalanan hamura elinizle böldüğünüz beyaz peynirini ilave edin.
*üzerine yumurta sarısı sürün.
*ben bir tepsinin üzerine çörek otu,bir tepsiye de ay çekirdeği döktüm.
*hamurum fazla olduğu için kalan hamuru da çam ağacı kek kalıbıma koydum.
*aynı işlemi onun üzerinde de uyguladım..diğerlerinden farklı olarak üzerine zeytin koydum.
*200 derecelik fırında pişirelim.
                                            *AFİYET OLSUN*



Kasım 01, 2013

güveçte bezelyeli tavuk



SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM.

Birkaç gün aradan sonra yine sizlerleyim..malum şu sıralar yazılı haftası ve hazırlamam gereken bir sürü sınav..okunması gereken bir yığın yazılı kağıdı birikti..sizleri de boş bırakmak istemiyorum;ama yapacak bir şey yok sanırım..bugünkü tarifim lezzetli mi lezzetli bir tavuk yemeği..bunun güveçte olması da ayrı bir lezzet kattı sanırım..kışlık soslarımı kullanmaya başladım desem erken mi dersiniz..değil sanırım kasım ayına girdik..müthiş bir domatesli sosum vardı yazdan yaptığım.bu yemeğe öyle bir tat verdi ki anlatamam..fazla bekletmeden sizi tarifine geçmek istiyorum..

MALZEMELER:
3 ADET SOĞAN 
3 PARÇA TAVUK GÖĞSÜ
1 SU BARDAĞI KIŞLIK DOMATES SOSU(SOSUNUZ YOKSA DOMATES,YEŞİL BİBER VE KIRMIZI BİBER KULLANABİLİRSİNİZ..BENİM SOSUMUN İÇİNDE  BU ÜÇÜ DE MEVCUTTU)
YARIM KİLO BEZELYE
4-5 DİŞ SARIMSAK
KEKİK,KARABİBER,TUZ
2 YEMEK KAŞIĞI SALÇA(BİBER VE DOMATES SALÇASI KARIŞIK KULLANDIM)
TEREYAĞI
ZEYTİN YAĞI(MİKTARLARI SİZE KALMIŞ)

YAPILIŞI:
-Önce soğanları yemeklik doğrayalım.
-doğradığımız soğanları güvecin içine atalım tavukları küçük küçük doğrayalım ve önce zeytin yağında sonra da tereyağ ekleyerek kavuralım.
-kavrulan tavuk ile soğanlara salçasını ekleyelim.
-salçanın da bir miktar kavrulmasından sonra sosunu ilave edelim.
-donmuş bezelyeyi ekleyelim(bezelyeyi de yazdan hazırlamıştım)
-sarımsakları bütün halde içine atalım.
-bezelyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim.
-bahratlarını koyalım ve pişmeye bırakalım.
                                                                *AFİYET OLSUN*