Ocak 30, 2014

güler yüzlü kurabiye



Selam sevgili takipçilerim!
Evde çocuklarınızla yapabileceğiniz eğlenceli kurabiye tarifleri vermeye devam ediyorum..

İşte kıtır kıtır süslemeye uygun kurabiye tarifi.

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 adet limonun kabuğunun rendesi (rendenin en ince kısmıyla)
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (Ben 3,5 su bardağı kullandım)

Yapılışı:

-Tereyağını veya margarini mikser ile çırparak krema kıvamına getirin. Yumurtayı, vanilyayı, limon kabuğu rendesini ve pudra şekerini de ekleyip çırpmaya devam edin.
-Daha sonra elediğiniz ununuzu elinizle bu karışıma yedirerek yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan, toparlanan bir hamur elde edin.
-Hamuru istenilen kıvama geldiğinde bir streç film ile sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Sürenin sonunda hamurunuzu merdane ile yağlı kağıt üzerinde veya tezgahı hafif unlayarak yarım santimetre kalınlığında açın.Su bardağı ile kesin.Resimdeki gibi kraker kullanarak kulaklarını,bonibon kullanarak gözlerini ve yine kraker kullanarak ağzını yapınız,bir spatula yardımı ile yağlı kağıt serili tepsinize alın.
-Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verip 20 dakika kadar fazla karartmadan pişirin.



Ocak 28, 2014

İRMİK RÜYASI ile EMİNE BEDER in KONUĞU OLDUM


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM..!
Dün sevgili Emine BEDER Hanımın konuğu idim.Çekim öyle zevkli geçti ki..Çok değerli insanlar ile tanıştım..Böyle etkinlikleri çok seviyorum insanın ufkunu açıyor,fikirler havada uçuşuyor..
Stüdyoda kendinizi mutfağınızda gibi hissediyorsunuz.Malzemelerinizi öyle zevkle hazırlıyorsunuz ki anlatamam.Asistanı Buket Hanım bizlere her konuda yardımcı oldu,isteklerimize büyük bir sabırla cevap verdi..En iyisini çıkarmamız için elinden geleni yaptı..Çok teşekkür ederim kendisine.Ya Emine Hanım..O kadar alçak gönüllü biri ki anlatamam..Sanki yıllardır tanıdığınız bir ablanız,anneniz gibi...En son annemden kereviz çorbası tarifi alıyordu..
Orada tanıştığım benim gibi blogger olan Birgül Hanım da çok şeker bir insandı..http://birgulunlezzetleri.blogspot.com.tr/ birgülün lezzetleri adlı blogdan kendisine ulaşabilirsiniz.

Gelelim programda yaptığım irmik rüyası adlı enfes tatlıya..Yüzünüzü hiç kara çıkartmayacak bu tatlıyı misafirlerinize gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.Keza Emine Hanım ve ekibi çok beğendiler..

EN ALTINDAN BAŞLAYARAK TARİFİME GEÇİYORUM.

ÇİKOLATA TABANI İÇİN:

1 paket kakaolu bisküvi 150 gr
1 paket bitter çikolata(80 gr)
1 paket sütlü çikolata(80 gr)
yarım çay bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı

ÇİKOLATA TABANI YAPILIŞI:

-Çikolataları benmari usulü eritelim.
-Eriyen çikolatanın içerisine sütünü ve yağını ekleyelim.
-Hepsini karıştıralım ve un kıvamına getirdiğimiz bisküvilerin üzerine dökelim.
-Bisküvileri bu karışım ile karıştıralm.
-Kelepçeli kalıba (22 cm lik) yağlı kağıt serelim ve sıkıştıralım.
-Hazırladığımız bisküvili karışımı tabana yayalım.
-Kolay yayılmazsa elinizi hafif ıslatın.

İRMİK TABANI İÇİN:

10 çorba kaşığı şeker
9 çorba kaşığı irmik
1 litre süt
1 limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı tereyağı

İRMİK TABANININ YAPILIŞI:

-Kuru malzemeleri tencerede karıştırın.
-Üzerine sütünü ilave edin ve ocağın altını açın.
-İrmik kaynayasıya kadar karıştırmayı bırakmayın.
-Kaynamaya başlyan irmik koyulaşmaya başlayacak.
-Üzerinde büyük büyük kabarcıklar olduğunda irmiğin altını kapatabilirsiniz.
-İrmiği çikolata tabanın üzerine dökün.

VİŞNE TABANI İÇİN:

1,5 su bardağı vişne
yarım su bardağı şeker
3-4 silme çorba kaşığı buğday nişastası
2 su bardağı su

VİŞNE TABANI YAPILIŞI:

-Suyu bir tencereye dökün.
-Üzerine vişneleri ve şekeri ilave edip ocağın altını atın.
-Şeker eridiğinde ocağın altını kapatın.
-İster vişneleri robottan geçirin,isterse bütün bütün kalsın tercih sizin.
-Vişneli sosun soğuması gerekiyor.
-Buğday nişastasının üzerine biraz su koyup eritin ve soğuttuğunuz vişnelerin üzerine dökün.
-Ocağın altını tekrar açın ve nişasta ile kaynatmaya başlayın.
-Kıvam alan vişneli sosu irmiğin üzerine dökün.
-Böylece son katımız da hazır oldu.
-Soğuyan tatlının üzerine limon kabuğu rendeleyin.
-İstediğiniz şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz.
-Tavsiyem buzdolabından hemen çıkartıp servis etmeyin.
-15-20 dakika bekletip en alttaki çikolata tabanın biraz yumuşamasını bekleyin.
                                        *AFİYET OLSUN*

Ocak 22, 2014

tarçınlı,limonlu vitray kurabiye


MALZEMELER:


1 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ(daha kıtır olmasını isterseniz sıvıyağ yerine bir paket margarin ya da tereyağı da kullanabilirsiniz)
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı tatlı kaşığı tarçın
vanilya,kabartma tozu
aldığı kadar un
renkli şekerler
Üzeri için pudra şekeri


YAPILIŞI:
-yumurtayı hamur yoğurma kabına kırın..
-üzerine pudra şekerini,limon rendesini,vanilyayı ve kabartma tozunu koyun.
-aldığı kadar unla yoğurun..
-iki adet yağlı kağıdın arasına hamurdan bir parça koyun ve açın..
-açtığınız hamuru su bardağı ile kesin.
-Bu kesilen hamurun içini de daha küçük bir kurabiye kalıbıyla şekilli olarak kesin.
-Renkli şekerleri istediğiniz renkte küçük parçalara ayırın.Resimdeki gibi  renkli renkli doldurun.



-150 derecede üzerini kızartmadan pişirin.
-fırından çıkınca soğumasını bekleyin.
-Soğumadan alırsanız kurabiyeleri parçalarsınız.

Ocak 15, 2014

HATAY USULÜ KISIR


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM..BU GÜN İLK DEFA DENEDİĞİM BİR TARİFİMDEN BAHSEDECEĞİM.
Arkadaşımla okulda boş dersimizde otururken oradan buradan sohbet açıldı ve derken bulgura geldi sıra.Acılı,ekşili tatlardan bahsederken Hatay usulü kısırdan söz açıldı..Ne zamandır denemek istediğim bir tarifin yapılışını öğrendim.Arkadaşım bulguru  çiğden yoğurduğunu,bütün malzemeleri de yine çiğ şekilde koyduğundan bahsetti..Annesinin ise salçayı,soğan ve baharatla kavurduğunu ve o şekilde yoğurduğundan söz etti.Ben değerli annesinin yaptığı şekilde denemeye karar verdim.Bir daha ki sefer ise bir diğerini denemek istiyorum..Tarifine geçmek için sabırsızlanıyorum:

MALZEMELER:

2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağından iki parmak eksik sıcak su
4 çorba kaşığı biber ve domates salçası karışık
2 adet büyük boy  soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı  karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 avuç kuru reyhan
1 fincan zeytin yağı
yarım demet maydanoz
nar ekşisi
yarım limon
1 adet domates(kabukları soyulmuş)

(evde olmadığı için koyamadım:yeşil soğan ve taze nane de çok yakışır
ekşi tadını limon ve nar ekşisi ile verebilirsiniz.
yukarıdaki malzemeleri ağız tadınıza göre azaltıp,çoğaltabilirsiniz.
İçerisine salatalık da koyabilirsiniz.
arzuya göre yağı az gelmiş ise yine zeytin yağı da eklenebilir.)

YAPIM AŞAMASI:

*Soğanları çok küçük küçük doğrayın.
*Tavaya alın içerisine zeytin yağını ekleyin.
*Kavurmaya başlayın.
*Sarımsağını ilave edin.
*Pişen soğanlara bol salça ilave edin ve kavurun.
*Sırası ile diğer baharatlarını ekleyin.
*Tuzunu ekleyin.
*Domatesini,nar ekşini,limonu ve yeşillikleri eklemeyin.
*Bulguru yoğurma kabına alın üzerine verdiğim  miktarda sıcak su gezdirin elinizle karıştırın.
*Salçalı harcınızı ekleyin.
*Aşağı yukarı 30-45 dakika arası yoğurun.
*Bulgurların kıtırlığı geçince kalan malzemeleri ekleyin.
*Domatesi küçük küçük doğrayın.
*Eklemek istediğiniz başka bir malzeme varsa ekleyebilirsiniz.
*Burada dikkat edilmesi gereken bulgurların çiğ kalmamasıdır.
                                                       
                                                *AFİYET OLSUN*

                                           




Ocak 14, 2014

MUZ,KROKAN ve ÇİKOLATALI CUPCAKELER (Bir tarif iki sunum)


SELAM SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM BU GÜN SİZLERE BİR KEKTEN  YAPTIĞIM İKİ FARKLI SUNUMDAN ÖRNEKLER VERECEĞİM..HAMURU ORTAK OLAN BU SUNUMLARI SİZLERİN DE BEĞENECEĞİNİ UMUT EDEREK MALZEME LİSTEME GEÇİYORUM..


MALZEMELER:

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 PAKET FINDIK KROKAN(KOSKA NIN BÖYLE BİR ÜRÜNÜ VAR)
1 ADET BÜYÜK BOY MUZ
3 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
4 ÇORBA KAŞIĞI DOLU DOLU UN(unu azar azar ekleyelim)
VANİLYA
KABARTMA TOZU
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
1 ÇAY BARDAĞI SÜT


ÇİKOLATA SOSU İÇİN
1 PAKET BİTTER ÇİKOLTA
1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
3 ÇORBA KAŞIĞI SÜT

YAPILIŞI:

-Önce yumurta ve şekeri,şeker eriyene kadar çırpalım.
-Ardından sıra ile sütü,yağı,vanilyayı  ekleyelim.
-Ununu elekten geçirerek ekleyelim.
-Muzu bir çatal yardımı ile ezip içine koyalım.
-Krokanı bıçak ile parçalayalım.
-Kabartma tozunu da ekleyip çırpma teli ile karıştıralım.
-Kek kağıtlarını muffin tepsisine yerleştirelim.
-Bir kaşık yardımı ile kağıtların içerisini kek karışımı ile dolduralım.
-Kağıtları ağzına  kadar doldurmamaya dikkat edin.
-170 derece fırında pişirelim.
-Kalan kek karışımını istediğiniz başka bir kalıba dökebilirsiniz.Ben çam şeklinde bir kek kalıbına döktüm.


UMARIM BEĞENMİŞSİNİZDİR AFİYETLE YEMENİZ UMUDUYLA..


Ocak 09, 2014

fincanda kadayıf


Malzemeler:

Yarım kilo tel kadayıf-
2 su bardağı ince dövülmüş ceviz
200 gr eritilmiş tereyağ

Şerbeti için:

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın(TARÇIN TERCİH ETMEZSENİZ KOYMAYIN)
1 çay kaşığı limon

Tarifi:
Tel kadayıfı büyük bir tepsinin içinde tel tel ayırdıktan sonra üzerine tereyağını döküp,kadayıflara iyice yedirin.Kadayıftan bir tutam alıp nescafe fincanının ( fincanın içini fırça ile çok az yağlarsanız kadayıfları çıkartması daha kolay olur.) içine ortası çukur olacak şekilde bastırın.Çukur kısıma yeterince ceviz koyup,cevizin üzerine tekrar bir tutam kadayıf koyun ve elinizle hafifçe bastırın.Az yağlanmış fırın tepsisine fincanı ters çevirip kadayıfları yerleştirin ve üstleri kızarana kadar 180 dereceli fırında pişirin.
Kadayıfları fırından aldıktan sonra oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
Şerbeti için;şeker,su ve çubuk tarçını kaynatın.Ateşin altını kapattıktan sonra içine limon suyunu sıkıp karıştırın ve ılınmaya bırakın.Şerbet ılınınca yine ılık olan kadayıfların üzerine gezdirip,şerbetini çekmesini sağlayın.
Kaymak yada dondurma ile de süsleyip servis yapabilirsiniz.




Ocak 08, 2014

pekmez ve tahinli mozaik pasta


BU ENFES TARİFİ GEÇENLERDE KIZ KARDEŞİMDEN ALMIŞTIM..ELLERİNE SAĞLIK ONUN DA ÇOK LEZZETLİ OLMUŞTU..HEMEN YAPACAĞIM ABLACIM DİYEREK YOLA ÇIKTIM AMA SANIRIM BİR İKİ HAFTA OLDU YAPMA SÜREM..ONDAN ALDIĞIM TARİFE UFAK TEFEK LEZZETLER EKLEYEREK YAPTIM..

EVET EVET YANLIŞ DUYMADINIZ BU MOZAİK PASTANIN İÇERİSİNDE HEM BESLEYİCİ,HEM DE ÇOK LEZZETLİ MALZEMELER VAR..ÇOCUKLARINIZ TAHİN VE PEKMEZ YEMİYORSA ONLARA RAHATLIKLA YEDİREBİLECEĞİNİZ BİR TARİF SİZLERİ BEKLİYOR,,HAZIRLAMASI O KADAR ÇABUK OLUYOR Kİ SADECE BİRAZ DONMASINI BEKLİYORSUNUZ O KADAR..SABIRSIZLIKLA MALZEME LİSTEMİ VERİYORUM..

MALZEMELER:

Yarım paket sade bisküvi
yarım paket kakaolu bisküvi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı pekmez
1,5 çay bardağı tahin
1 çay kaşığı tarçın
2 adet havuç
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
kıvam vermek için süt
üzerini süslemek için bol hindistan cevizi

YAPILIŞI:

-Önce bisküvilerimizi ufalamadan bölelim.
-Ardından sırasıyla tahin,pekmez,kakao,tarçını ekleyelim.
-Kaşık yardımıyla karıştıralım.
-Hamur şekline gelmemesine dikkat edelim.
-2 adet havucu rendeleyelim ve tavada hafif ölmelerinin sağlayalım.
-Rengi dönen havuçları soğutup karışıma ekleyelim.
-Cevizi rondodan dişe gelecek şekilde çekip ekleyelim.
-Karışım çok katı olmuşsa biraz süt ekleyerek kıvam verebiliriz.
-Hazırladığımız karışımı streç filme serelim,ister yuvarlak isterse üçgen şeklini verip buzluğa kaldıralım.
-Servis yapacağımız zaman buzluktan çıkartıp her tarafını hindistan cevizi ile kaplayalım ve dilimleyelim.
-ENFES BİR LEZZET AFİYET OLSUN.



Ocak 06, 2014

tarçınlı kurabiye

     



     

        MALZEMELER:
        2 yumurtanın sarısı
       150 gr yumuşatılmış margarin
       1 çay bardağı sıvı yağ
       Yarım su bardağı pudra şeker
       1 paket vanilya
       1 tatlı kaşığı tarçın
       1 çay bardağı ceviz(un gibi çekilmiş)
       Yarım paket kabartma tozu
       Aldığı kadar un

    ÜZERİ İÇİN:
       2 yemek kaşığı pudra şeker
        1 tatlı kaşığı tarçın

      

    YAPILIŞI: Yumurta sarıları, pudra şeker ve yumuşatılmış margarini mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Un, tarçın,sıvıyağ,ceviz, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Hamurdan bir parça koparın merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında açın resimdeki gibi kurabiye kalıplarıyla şekil verin..190 dereceye ayarlı fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin. Pudra şeker ve tarçını karıştırın. Kurabiyeleri fırından çıkarır çıkarmaz üzerine serpiştirerek soğumaya bırakın. Servis yapın.