Ağustos 21, 2013

sütlü köfte


Adına aldanmayın;ama tadına aldanın..hatta tadına mest bile olun..inanılmaz lezzette olan bu köfteyi denemenizi ısrar ile tavsiye ediyorum..köfte severler nerede acaba?

MALZEMELER:
500 gr  köftelik kıyma(danası daha fazla kuzusu 150 gr civarında)
3 adet ekmek içi
yarım su bardağı süt
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 adet soğan maydanoz
yarım demet
ustasından tuz
sirke(sirkeyi içine koymuyoruz)


SÜSLEMEK İÇİN:
yeşil biber,kırmızı biber,domates,tereyağı

YAPILIŞI:
-ekmek içlerini elimizle küçültelim ve üzerine sütü dökelim..
-başka bir kapta kıymanın içine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.
-maydanozunu kıyalım ve ilave edelim.
-baharatlarını dökelim.
-sütle ıslattığımız ekmek içlerini de ilave edip yoğurmaya başlayalım..
-15-20 dakika civarında yoğuralım..
-yoğurduğumuz köfteyi 1-2 saat buzdolabında bekletelim.
-başka bir kaba bir miktar elma sirkesini dökelim.
-yoğurduğumuz köfteyi dolaptan çıkaralım ve elimizle istediğimiz şekli verelim..
-elimizi sirkeye batıralım ve köftelerin etrafına sürelim.
-ben resimdeki gibi toprak kaba koydum ve aralarına sebzelerini yerleştirdim..her bir köftenin üzerine de tereyağı bıraktım..
-AFİYET,.BAL ŞEKER OLSUN

SİRKE KÖFTEYE LEZZET VERİR..İLLA KOYMANIZ GEREKMİYOR..SADECE BİR TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR..

BALKANLARDAN GELEN MENEMEN TARİFİ-(kışlık hazırlıkları 1)



O kadar da uzun yoldan gelmedi canım bu tarif..hemen karşı komşum Melahat teyzemden ulaştı bana.. Yaptığı bütün lezzetleri benimle paylaşmayı seven değerli komşumdan.. "Bir baksana Gül Seda nasıl olmuş bu? " Diyen o  masal tonundaki sesiyle kapıma gelen tonton komşumdan..Ama iyi ki ulaştı,çok güzel oldu pek güzel oldu..Tadında da yenmez oldu..Yemeyelim mi ne dersiniz saklayalım mı bu kışa?Belki soğuk kış günlerinde içine kıracağımız birkaç yumurta ile içimizi ısıtabilir mi dersiniz?Ya da işten yorgun geldiğimizde alternatif mi olur bize?Bence her türlü alternatif olur bu sostan deneyin bi siz de göreceksiniz..SIRA TARİFTE DEĞİL Mİ?ALIN ELİNİZE BİR KALEM YA DA DURUN ALMANIZA GEREK YOK Kİ BEN YAZDIM ZATEN SİZİN İÇİN:


MALZEMELER:

5 kilo kırmızı biber(kapya)
3 kilo domates(bardak domates)
yarım kiloya yakın yeşil biber
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 çorba kaşığı pul biber
5-6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
ustasından tuz


YAPILIŞI:
-Önce kırmızı biberlerimizi közlüyoruz..
-Domateslerimizin kabuklarını rahat soymak için kaynamış suyun içine batırıp çıkarıyoruz.
-Domateslerimizi önce dörde,sonra da böldüğümüz parçaları da biraz daha küçültüp tencereye alıyoruz..
-Domateslerimiz kaynamaya başlıyor..
-Yeşil biberleri ekliyoruz..
-Kaynayan domateslerimiz kıvam almaya başlayınca kırmızı biberlerini doğrayıp koyuyoruz..
-Sarımsağını,pul biberini,yağını ve karabiberini ekliyoruz..
-Sosumuzu güzel bir kıvam alasıya kadar kaynatıyoruz..
-Kaynatma işlemi son bulduğunda tuzunu ilave ediyoruz.
-En son aşamaya geldik..Sıcak sıcak kavanozlara koyup..kavanozların kapağını sıkıca kapatıp  ters çeviriyoruz..
-Çevirdiğimiz kavanozların üzerine bir bez örtüyoruz ve bir gece tutması için bekletiyoruz..

KAVANOZUN TUTTUĞUNU ELİNİZLE ANLAYABİLİRSİNİZ..EĞER KAPAK HAFİF İÇERİ DOĞRU ÇÖKMÜŞ İSE  HAZIR DEMEKTİR..TUTMADIYSA BUZDOLABINA KALDIRIN Kİ BOZULMASIN..İLK ÖNCE ONU TÜKETİRSİNİZ..AFİYETLE..

BU SOSU BÜTÜN YEMEKLERE KULLANABİLİRSİNİZ..AFİYETLE,SAĞLIKLA YEMENİZ DİLEĞİ İLE..


DEĞMESİN YAĞLI BOYA ve GÜL-İ NİSAN MUTFAĞI


Blogumun yeniden şekillenmesini sağlayan  sevgili Sevgi hanıma huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum..Onun sihirli elleri benim yemeklerimle buluşunca ortaya nacizane bir blogspot meydana getirdi..Biz çok severek yaptık,umarım siz de çok iyi vakit geçirirsiniz..

Sizin de onunla mutlaka tanışmanızı istiyorum;çünkü onda kendinizle ilgili
eminim ki bir şeyler bulacaksınız..Yolunuz,yolumuz açık olsun (http://degmesinyagliboya.blogspot.com/)