Şubat 20, 2013

BONFİLELER VE PEYNİRLİ SALATA


 FESLEĞEN SOSLU BONFİLE

Malzeme Listesi

  • 4 Parça Bonfile (Kalın Kesilmiş)

    Marinad Sos

  • 1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
  • 1 Kahve Fincanı Süt
  • 2 Tatlı Kaşığı Kimyon
  • 1 Tatlı Kaşığı Kekik
  • 2 Çay Kaşığı Tane Karabiber (Taze Çekilmiş)
  • 1 Çay Kaşığı Tuz

    Servis Sosu

  • Yarım Çay Kaşığı Kimyon
  • Yarım Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Un
  • 200 Mililitre Krema
  • 1 Diş Sarımsak
  • Yeterince Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Fesleğen (Kuru)
  • 8 Yaprak Fesleğen (Taze)
  • 200 Mililitre Krema

Kremalı Fesleğen Soslu Bonfile Nasıl Yapılır?

Marinesi için,
1. Zeytinyağını genişçe bir kabın içerisine koyun, içerisine sütü ekleyin.
2. Kimyon, kekik, tuz ve biberi karışıma ekleyip iyice karıştırın.
4. Etlerinizi karışımın içerisine koyduktan sonra iyice karıştırıp her taraflarının sosa bulanmasını sağlayın.
5. Etlerin lezzeti iyice emmesi ve yumuşaması için en az 2 saat bekletin. (Süre uzarsa lezzet artacaktır)
Sosu için,
1. Fesleğen yapraklarını çok ince kıyın, tercihen rondodan geçirin.
2. Sarımsağı yıkayıp dış kabuğunu soyduktan sonra havanda dövün.
3. Kremayı bir sos tenceresi içerisine koyup pişirmeye başlayın.
4. İçerisine unu ekleyip topak olmaması için iyice karıştırın ve biraz koyulaşmasını bekleyin.
5. Taze fesleğenler, sarımsak, tuz, kimyon, kuru fesleğen ve biberi ekleyip iyice karıştırın.
6. Kısık ateşte koyulaşana kadar pişirmeye devam edin ve en son bir blender yardımı ile pürüzsüzleştirin.
7. Etler pişene kadar sıcak olarak saklayın.
Etler için,
1. Marine ettiğiniz etleri kendi yağında pişirin
2. Servis tabağına aktarıp üzerine sıcak sos dökün

Not:

Etleri pişirmeye başladığınızda sık sık altınabakıp pişmediğini denetlemenize gerek yoktur, etin üstte gözüken kısmında suları birikmeye başladığında ve etin üst kısmının rengi değiştiğinde alt üst edilmesinin vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz.
Afiyet Olsun...



ROKFOR SOSLU BONFİLE TARİFİ
Malzemeler
  • 400 gram bonfile, oda sıcaklığında
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
  • 30 gram tereyağı
  • 100 gram rokfor peyniri
  • 4 çorba kaşığı ince doğranmış arpacık soğanı
  • 1/4 su bardağı krema
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 3 çorba kaşığı doğranmış maydonoz
Önemli not: Eti tavada pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus etin ısısının oda sıcaklığına yakın olması. Böylelikle kızgın tavayla arasındaki ısı farkı nispeten azalan etiniz tavaya değdiği anda değen kısmı hemen karamelize olmaya başlayacaktır. Bu arada, bu işleme çoğu yerde “mühürleme” dendiğini duymuşsunuzdur – iddia edildiği gibi mühürlenip etin suyunun içine hapsolması külliyen yalandır; bu sadece lezzetli bir kabuk oluşturmak için yapılır. Etin suyunu “içine hapsetmek” mümkün değildir.
Yapılışı
  1. Oda sıcaklığındaki bonfilelerin her iki tarafına bolca tuz ve karabiber döktükten sonra 1 çorba kaşığı zetinyağı eklenmiş kızgın tavada (tercihen dökme demir) her iki tarafını üçer dakika (çok pişmiş seviyorsanız beşer dakika) kızartın. Etleri dinlenmeleri için bir tabağa aktarın.
  2. Ayrı bir tavada tereyağını eritip incecik doğranmış arpacık soğanları şeffaflaşana dek orta-yüksek ateşte soteleyin.
  3. Ateşten alıp rokfor peynirini, kremayı ve elma sirkesini ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla ezerek karıştırın ve tekrar ateşin üzerine alın.
  4. Orta ateşte peynir eriyip kremayla karışana dek 1-2 dakika boyunca pişirin.
  5. Sos istediğiniz koyuluğa ulaştığında tadına bakıp tuzunu ayarladıktan sonra dinlenmiş bonfilelerin üzerine gezdirip maydonoz serpin, yasemin pirinç pilavı üzerinde servis yapın.

bisküvili truff


MALZEME:

1 paket burçak bisküvi
1 paket sade bisküvi
2 çorba kaşığı labne peyniri
1 paket bitter çikolata(benmari usulü ertin)
fındık parçaları
3 çorba kaşığı kakao
yarım paket beyaz çikolata çikolata(bıçakla parçalayın)
1-2 kaşık sıvı vanilya
hindistan cevizi


beyaz çikolata hariç bütün malzemeyi hamur kıvamına getirin en beyaz çikolatayı ekleyip kurabiye kalıplarıyla şekil verin..tadı ve görüntüsü sizi mutlu eder..

KIYMALI PATATESLİ BÖREK



MALZEMELER:

5 adet yufka
3-4 patates(haşlanmış patates)
200 gr kıyma
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet soğan
1 çay kaşığı yeni bahar(bu varsa evinizde mutlaka koyun)
karabiber,tuz
zeytin yağı
1 çorba kaşığı tereyağı

SOS İÇİN:
3 yumurta
yarım su bardağı yoğurt
1,5  su bardağı süt
zeytin yağı(isteğe göre çiçek yağı)


YAPILIŞI:
Soğan,zeytin yağı ve kıymayı güzelce kavuralım kavrulan malzemeye salçayı ekleyelim.tereyağın,baharatlarını koyalım ve indirmeye yakın maydanozu ilave edelim..Soğuduğu zaman içine patatesi rendeleyelim..

yufkayı tezgaha serelim sosu karıştırıp yufkanın her yerine dağıtalım ve yufkayı dörde bölelim..içine hazırladığımız patatesli harcı koyup gül şeklinde saralım..kalan sosu da üzerine sürüp 200 derecelik fırında pişirelim ve afiyet yiyelim..

İRMİK LOKUMLARI



İRMİKLİ LOKUMLAR

Malzemeler:

3 su bardağı süt
7 kaşık irmik
7 kaşık toz şeker (ben 5 kaşık esmer şeker kullandım)
1 paket toz krem şanti
üzeri için:

kakao ve hindistan cevizi

Hazırlanışı:

Süt irmik ve şekeri karıştırarak pişirin (kaynadıktan sonra koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edin)
Soğuması için ocaktan alın.
Ara ara karıştırarak soğumasını bekleyin.
Soğuyan muhallebiye toz krem şantiyi ilave edin ve iyice karıştırın. Çırpıcı kullanmanıza gerek yok, kaşıkla da karıştırabilirsiniz.
Yanınıza bir bardağın içinde su alın.
Bir kapta hindistan cevizi ve yaklaşık silme 1 tatlı kaşığı kadar kakaoyu karıştırın, başka bir kaba da sadece hindistan cevizi dökün
Muhallebiden elinizde toplar yapıp hindistan cevizinin içine atın ve yuvarlak hareketlerle topları hindistan cevizine bulayın.
Aynı işlemi kakaolu hindistan cevizi için de tekrarlayıp servis tabağına alın.
Soğuk olarak servis edin.

kızartma köfte




KIZARTMA KÖFTE

MALZEMELER

500 gram kıyma
1 adet kurusoğan
1 adet yumurta
2 dilim bayat ekmek içi
Maydanoz
Tuz, karabiber,pulbiber, kimyon

YAPILIŞI
Kıymanın içine soğan rendelenir,yumurta,ekmek içi,doğranmış maydanoz,tuz, karabiber, pulbiber, kimyon eklenerek iyice yoğurulur.  Uzun ince köfteler yapılır,  una bulanan köfteler bol ateşte kızartılır..

NOT:köfte una bulanınca fazla yağ çekmiyor..