FESLEĞEN SOSLU BONFİLE
Malzeme Listesi
- 4 Parça Bonfile (Kalın Kesilmiş)
- 1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
- 1 Kahve Fincanı Süt
- 2 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Tatlı Kaşığı Kekik
- 2 Çay Kaşığı Tane Karabiber (Taze Çekilmiş)
- 1 Çay Kaşığı Tuz
Marinad Sos
- Yarım Çay Kaşığı Kimyon
- Yarım Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Un
- 200 Mililitre Krema
- 1 Diş Sarımsak
- Yeterince Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Fesleğen (Kuru)
- 8 Yaprak Fesleğen (Taze)
- 200 Mililitre Krema
Servis Sosu
Kremalı Fesleğen Soslu Bonfile Nasıl Yapılır?
Marinesi için,
1. Zeytinyağını genişçe bir kabın içerisine koyun, içerisine sütü ekleyin.
2. Kimyon, kekik, tuz ve biberi karışıma ekleyip iyice karıştırın.
4. Etlerinizi karışımın içerisine koyduktan sonra iyice karıştırıp her taraflarının sosa bulanmasını sağlayın.
5. Etlerin lezzeti iyice emmesi ve yumuşaması için en az 2 saat bekletin. (Süre uzarsa lezzet artacaktır)
Sosu için,
1. Fesleğen yapraklarını çok ince kıyın, tercihen rondodan geçirin.
2. Sarımsağı yıkayıp dış kabuğunu soyduktan sonra havanda dövün.
3. Kremayı bir sos tenceresi içerisine koyup pişirmeye başlayın.
4. İçerisine unu ekleyip topak olmaması için iyice karıştırın ve biraz koyulaşmasını bekleyin.
5. Taze fesleğenler, sarımsak, tuz, kimyon, kuru fesleğen ve biberi ekleyip iyice karıştırın.
6. Kısık ateşte koyulaşana kadar pişirmeye devam edin ve en son bir blender yardımı ile pürüzsüzleştirin.
7. Etler pişene kadar sıcak olarak saklayın.
Etler için,
1. Marine ettiğiniz etleri kendi yağında pişirin
2. Servis tabağına aktarıp üzerine sıcak sos dökün
Not:
Etleri pişirmeye başladığınızda sık sık altınabakıp pişmediğini denetlemenize gerek yoktur, etin üstte gözüken kısmında suları birikmeye başladığında ve etin üst kısmının rengi değiştiğinde alt üst edilmesinin vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
ROKFOR SOSLU BONFİLE TARİFİ
Malzemeler
- 400 gram bonfile, oda sıcaklığında
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
- 30 gram tereyağı
- 100 gram rokfor peyniri
- 4 çorba kaşığı ince doğranmış arpacık soğanı
- 1/4 su bardağı krema
- 1 çorba kaşığı elma sirkesi
- 3 çorba kaşığı doğranmış maydonoz
Önemli not: Eti tavada pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus etin ısısının oda sıcaklığına yakın olması. Böylelikle kızgın tavayla arasındaki ısı farkı nispeten azalan etiniz tavaya değdiği anda değen kısmı hemen karamelize olmaya başlayacaktır. Bu arada, bu işleme çoğu yerde “mühürleme” dendiğini duymuşsunuzdur – iddia edildiği gibi mühürlenip etin suyunun içine hapsolması külliyen yalandır; bu sadece lezzetli bir kabuk oluşturmak için yapılır. Etin suyunu “içine hapsetmek” mümkün değildir.
Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki bonfilelerin her iki tarafına bolca tuz ve karabiber döktükten sonra 1 çorba kaşığı zetinyağı eklenmiş kızgın tavada (tercihen dökme demir) her iki tarafını üçer dakika (çok pişmiş seviyorsanız beşer dakika) kızartın. Etleri dinlenmeleri için bir tabağa aktarın.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritip incecik doğranmış arpacık soğanları şeffaflaşana dek orta-yüksek ateşte soteleyin.
- Ateşten alıp rokfor peynirini, kremayı ve elma sirkesini ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla ezerek karıştırın ve tekrar ateşin üzerine alın.
- Orta ateşte peynir eriyip kremayla karışana dek 1-2 dakika boyunca pişirin.
- Sos istediğiniz koyuluğa ulaştığında tadına bakıp tuzunu ayarladıktan sonra dinlenmiş bonfilelerin üzerine gezdirip maydonoz serpin, yasemin pirinç pilavı üzerinde servis yapın.